Sari direct la conținut

Jens Stoltenberg a anunțat câte țări NATO vor cheltui 2% din PIB pe apărare anul acesta

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Peste 20 de țări membre ale NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, a declarat luni seara secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters și News.ro.

Stoltenberg i-a spus preşedintelui american Joe Biden, la Casa Albă, că numărul aliaţilor NATO care îndeplinesc în prezent această ţintă de cheltuieli trebuie comparat cu cel din urmă cu cinci ani, când erau mai puţin de 10 membri.

„În toată Europa şi în Canada, aliaţii NATO cresc anul acesta cheltuielile pentru apărare cu 18%. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimele decenii, iar 23 de aliaţi vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an”, a spus Stoltenberg.

Vorbind anterior la centrul de reflecţie Wilson Center, Stoltenberg a declarat că majorarea cheltuielilor de apărare de către aliaţi „este bună pentru Europa şi bună pentru America, mai ales că o mare parte din aceşti bani în plus sunt cheltuiţi aici, în Statele Unite”.

Stoltenberg s-a aflat la Washington pentru a pregăti summitul NATO de luna viitoare din capitala americană, un subiect pe care l-a discutat şi cu preşedintele Biden.

Şeful Casei Albe a declarat că alianţa se confruntă cu unul dintre cele mai importante momente pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Am întărit flancul estic al NATO, făcând clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a subliniat Biden.

Doar 3 țări NATO cheltuiau 2% din PIB pe apărare când a fost convenită această țintă

Stoltenberg a spus că atunci când liderii NATO au stabilit obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, la summitul lor din 2014, doar trei membri – Statele Unite, Grecia şi Marea Britanie – atingeau acest obiectiv. La acel moment, NATO avea 28 de membri, iar în prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 32 de membri, după alăturarea Finlandei și a Suediei.

Stoltenberg spune că tendinţa de creştere a cheltuielilor militare ale membrilor NATO a fost declanşată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Cheltuielile de apărare ale NATO au devenit foarte controversate în ultimii ani, mai ales că fostul preşedinte american Donald Trump i-a acuzat pe europeni că alocă prea puţin pentru propria securitate şi că se bazează pe Statele Unite pentru protecţie. La începutul acestui an, Trump – candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane din acest an – a stârnit indignare sugerând că nu ar proteja membrii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi chiar ar încuraja Rusia să îi atace.

Cheltuielile pentru apărare ale multor ţări europene au crescut brusc de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, iar oficialii NATO au ţinut să sublinieze că membrii europeni fac acum un pas în faţă.

Cheltuielile de apărare ale NATO vor fi un subiect important la summitul alianţei de luna viitoare de la Washington, a declarat Stoltenberg, urmat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. El a avertizat că nu mai poate fi permisă o nouă întârziere în furnizarea de ajutor militar către Ucraina, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an în SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro