Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 846: Incendiu la o rafinărie unde se află cartierul general militar al operaţiunii ruse în Ucraina / Putin a ajuns în Coreea de Nord / Apărarea aeriană ucraineană a respins un atac rusesc cu drone

Atac cu dronă în Rostov. Rezervoare de petrol, în flăcări. Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia / Twitter
Atac cu dronă în Rostov. Rezervoare de petrol, în flăcări. Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia / Twitter

Rusia a lansat un nou atac cu drone împotriva Ucrainei în cea de-a 846- zi a războiului. Oficialii armatei susțin că au distrus toate cele 10 drone lansate de Moscova în timpul nopții. Un incendiu puternic a izbucnit la mai multe rezervoare de depozitare a petrolului în orașul Azov din regiunea rusă Rostov, după un atac cu un vehicul aerian fără pilot. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a asigurat marţi Coreea de Nord de „sprijinul de neclintit” al ţării sale în faţa unui „inamic viclean, periculos şi agresiv”, cu câteva ore înainte de sosirea sa la Phenian pentru o vizită excepţională.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Evenimentele din ziua 846 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Ucraina speră în decizii „pozitive” din partea UE după alegerile europene

Ucraina speră la decizii „pozitive” din partea Uniunii Europene în urma recentelor alegeri europene, care au fost marcate de o creștere a votului de extremă dreapta, a declarat marți Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, potrivit AFP.

„Sper că încă o dată, având în vedere poziția societății europene, că alegerile și deciziile majore ale Consiliului European, Comisiei și Parlamentului European vor fi pozitive” pentru Ucraina, a declarat el jurnaliștilor în timpul unei videoconferințe, într-un moment în care țara sa se confruntă cu dificultăți pe câmpul de luptă cu Rusia.

NATO este îngrijorată de sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi pentru programul nuclear și cel de rachete ale Coreei de Nord, a declarat marți șeful alianței, Jens Stoltenberg

Copiii ucraineni sunt recrutați de Rusia prin intermediul rețelelor de socializare pentru a da foc mașinilor militare parcate în orașe, a declarat marți oficialul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineț, potrivit Kyiv Independent.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a denunţat marţi sprijinul oferit de China efortului de război al Rusiei în Ucraina, apreciind că acesta trebuie să înceteze, informează AFP.

„Ceea ce fac ei… este să ofere sprijin esenţial complexului militar-industrial al Rusiei”, a spus Antony Blinken într-o conferinţă de presă, invocând faptul că aproximativ „70% din maşinile-unelte importate de Rusia provin din China”, la fel ca „90% din (componentele de) micro-electronică”.

Aceasta „permite Rusiei să menţină această bază militaro-industrială, să întreţină maşina de război, să menţină războiul. Prin urmare, acest lucru trebuie să înceteze”, a mai spus secretarul american de stat, într-o conferinţă de presă comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Statele Unite critică tot mai mult ajutorul acordat efortului de război al Rusiei de către China şi companiile sale, care furnizează componente şi echipamente ce sprijină sectorul rus al armamentului, cu impact asupra câmpului de luptă din Ucraina, notează Agerpres.

„China nu poate juca de ambele părţi. Nu poate continua să aibă relaţii comerciale normale cu ţările europene şi, în acelaşi timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am cunoscut în Europa de la cel de-al doilea război mondial”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

Putin a aterizat la Phenian

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Coreea de Nord, a anunţat Kremlinul, pentru o vizită excepţională în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între Moscova şi Phenian, o alianţă pe care Occidentul o vede ca pe o ameninţare, scrie AFP.

„Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunţat preşedinţia rusă, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Vizita oficială anterioară a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000.

Consilierul diplomatic al preşedintele Putin, Yuri Uşakov, a declarat presei ruse că în cursul acestei vizite vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kremlin a fost întâmpinat de bannere uriaşe care îi urau „un călduros bun venit” şi îi înfăţişau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri ruseşti, conform imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului coreean (1950-1953), dar s-au apropiat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale ţărilor din Balcanii de Vest, a anunțat reprezentantul permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, citat de agenția spaniolă de presă EFE.

UE va reintroduce taxele vamale pentru importurile de ovăz ucrainean, care au depășit plafonul de scutire tarifară, a anunțat marți UE, în timp ce organizațiile agricole solicită, de asemenea, revenirea taxelor vamale pentru zahăr și ouă din Ucraina, potrivit AFP.

UE prelungise cu un an, începând din 6 iunie, scutirea de taxe vamale pentru importurile agricole din Ucraina, adoptată în 2022 pentru a sprijini Kievul în fața invaziei rusești.

Dar, în fața furiei agricultorilor europeni, care acuză că afluxul de produse ucrainene afectează prețurile locale și constituie o concurență „neloială”, Bruxellesul dispune de o „frână de urgență”.

Guvernul leton a anunțat marți că își va consolida în continuare frontiera terestră cu Rusia, în contextul în care membrii NATO și UE sunt îngrijorați de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Trupele ruse își intensifică atacurile în zonele de frontieră din regiunea Luhansk cu scopul de a captura satul Borova din regiunea vecină Harkov, a anunțat marți Brigada a 3-a de asalt din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, brigada afirmă că forțele Moscovei folosesc tancuri, drone FPV (first-point-view) și rachete antiaeriene în efortul de a avansa și susține, de asemenea, că rușii au desfășurat arme chimice, fără a oferi mai multe detalii.

„Linia frontului… în regiunea Harkov, la granița cu regiunea Luhansk, este astăzi una dintre cele mai intense zone ale ofensivei inamicului”, au scris reprezentanții brigăzii.

„Sarcina imediată a ocupanților este de a ajunge la (satele) Cherneshchyna și Pershotravneve, cu preluarea ulterioară a localității Borova”, au adăugat aceștia.

Potrivit serviciului de monitorizare DeepState, Rusia a adunat 10.000 de soldați în cadrul unui „pumn de șoc” pentru a ocupa satul.

Borova a fost ocupat de forțele ruse în martie 2022, dar a fost eliberat mai târziu în acel an în timpul contraofensivei Ucrainei din regiunea Harkov.

Atât Brigada a 3-a de asalt, cât și DeepState mai afirmă că forțele ruse înregistrează în prezent pierderi grele, dar reușesc să își refacă efectivele.

„Inamicul aruncă plutoane și companii întregi de soldați pentru a lua cu asalt pozițiilor noastre”, a mai scris Brigada a 3-a de asalt.

Brigada susține că reușește să mențină linia frontului „în ciuda numărului copleșitor de inamici și a lipsei de rezerve”.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a denunțat marți sprijinul Chinei pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Acest ajutor „a permis Rusiei să mențină această bază militaro-industrială, să mențină mașina de război, să mențină războiul. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a denunțat marți o crimă de război a forțelor ruse, acuzându-le că au „decapitat” un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război, informează AFP.

Suedia l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la Stockholm, după ce un avion de luptă rusesc SU-24 i-a încălcat spațiul aerian vineri, a anunțat Ministerul suedez de Externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, dotată cu arme nucleare, în prima sa vizită la Phenian în 24 de ani, scrie Reuters.

Rusia apelează tot mai mult la stimulente financiare și șantaj pentru a recruta germani care să spioneze în favoarea sa, a afirmat marți serviciul de informații interne de la Berlin, potrivit Reuters.

Un tribunal estonian l-a condamnat marți pe profesorul universitar rus Viaceslav Morozov la șase ani și trei luni de închisoare, după ce acesta a fost acuzat de spionaj împotriva țării baltice în favoarea Moscovei, scrie The Moscow Times.

Cei mai mulți ucraineni consideră că Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte atât timp cât legea marțială este în vigoare

Ucraina ar putea primi rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune din Italia, potrivit unor ruse citate de ziarul italian Il Fatto Quotidiano, scrie The Kyiv Independent.

„Un lot de” rachete Storm Shadow și un alt sistem de apărare antiaeriană SAMP/T vor fi incluse în cel de-al nouălea pachet de ajutor pentru Ucraina, pe care ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, îl va prezenta comisiei parlamentare de supraveghere a informațiilor până la sfârșitul lunii iunie.

Spre deosebire de rachete, livrarea sistemului SAMP/T a fost confirmată public de guvernul italian.

Rachetele au fost solicitate de Kiev, a declarat sursa pentru ziarul . Numărul rachetelor care urmează să fie trimise nu a fost dezvăluit.

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat că va trimite Ucrainei o armă hibrid inedită: un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație montat pe șasiul unor tancuri Leopard 2, relatează Ukrinform.

China a transmis marţi NATO să „înceteze să mai transfere vina” în legătură cu războiul din Ucraina, după ce şeful alianţei militare occidentale a acuzat Beijingul că a agravat conflictul prin susţinerea Rusiei, relatează AFP și News.ro.

13:57

Dronele operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit două depozite de petrol din regiunea rusă Rostov în timpul nopții, a declarat o sursă din cadrul forțelor de securitate pentru The Kyiv Independent.

Autoritățile ruse au raportat marți incendii la mai multe rezervoare de petrol din orașul rusesc Azov, în sud-vestul regiunii Rostov.

Potrivit sursei SBU, atacul cu dronă a vizat cu succes depozitele de petrol Azovska și Azovnaftoprodukt, unde se aflau 22 de rezervoare de stocare a petrolului. În urma atacurilor raportate au izbucnit incendii puternice

12:28

Cei mai mulți ucraineni consideră că Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte atât timp cât legea marțială impusă de război este în vigoare, arată un sondaj realizat Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), citat de publicația Interfax Ucraina.

Putin face o escală în Orientul Îndepărtat al Rusiei înainte de summnitul cu Kim Jong Un

10:57

Peste 20 de țări membre ale NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, a declarat luni seara secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters și News.ro.

10:40

Președintele Vladimir Putin a făcut marți o escală în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în drum spre summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un de la Phenian, a anunțat presa de stat rusă, potrivit Reuters.

Călătoria lui Putin în Republica Saha, producătoare de diamante, cea mai mare regiune a Rusiei după suprafață, a fost prima sa vizită în această regiune din 2014, a precizat agenția de știri TASS.

El urma să aibă o serie de întâlniri, inclusiv cu liderul regional, înainte de a zbura spre Coreea de Nord, în cursul zilei de marți, pentru discuții care ar urma să includă probabil semnarea unui acord de parteneriat cu statul recluziv înarmat nuclear.

10:27

Premierul olandez Mark Rutte a declarat marți că este „prudent optimist” că Ungaria va renunța la opoziția față de numirea sa în fruntea NATO, după ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban, scrie AFP. Financial Times scrie de asemenea că discuția celor doi de luni este un semn că un acord e mai aproape, chiar dacă Klaus Iohannis se mai află teoretic în cursă.

08:47

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va efectua o vizită oficială în Coreea de Nord, în perioada 18-19 iunie, transmite Serviciul de presă al Kremlinului, citat de TASS.

„Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va efectua o vizită în Republica Populară Democrată Coreea, în perioada 18-19 iunie, la invitaţia preşedintelui Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un”, se menţionează în comunicatul Serviciului de presă al liderului rus.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a vizitat Rusia, la invitaţia lui Putin, în septembrie 2023. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost primul şef de stat pe care liderul nord-coreean l-a vizitat pe la începutul pandemiei de coronavirus, perioadă în care graniţele Coreii de Nord au fost închise.

Kim Jong-un, a vizitat Orientul Îndepărtat al Rusiei şi l-a invitat pe liderul rus să efectueze o vizită de răspuns într-un moment convenabil pentru el. Vladimir Putin a vizitat Phenianul, în iulie 2000, la două luni după învestirea sa în funcţia de preşedintele.

07:49

Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți dimineața că sistemele lor de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, informează Reuters.

Dronele au fost distruse deasupra orașelor ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, au precizat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Presa de stat rusă relatează marți dimineața că pompierii acționează pentru a stinge un incendiu la rezervoare de depozitare a petrolului în flăcări în regiunea Rostov, unde se află cartierul general militar al operaţiunii ruse în Ucraina.

Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului din orașul Azov, din regiunea rusă Rostov, au luat foc în noaptea de 18 iunie, în urma unui atac cu drone, a declarat guvernatorul Vasili Golubev, citat de TASS.

Nu există victime, potrivit oficialilor ruși.

 

 

Golubev susține că rezervoarele cu produse petroliere au luat foc ca urmare a unui atac cu dronă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Cele mai importante informații de luni privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro