JO 2024. Ceremonia de deschidere a trecut. Federațiile noastre au promis la Paris un număr de medalii de trei ori mai mare decât la Tokyo. Ce șanse avem
La ultima ediție a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo 2020, România a câștigat 4 medalii. Acum, federațiile și-au asumat 12 medalii! Jocurile Olimpice sunt transmise pe TV de TVR, iar derularea va putea fi urmărită LIVE pe HotNews.ro și pe siteul nostru de sport, Golazo.
”Care este obiectivul de medalii?”, am întrebat-o pe Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport. COSR este independent de ANS, dar federațiile sunt în coordonarea ANS, care le dă și bani, din bugetul public.
Pentru ciclul olimpic, sumele sunt alocate în funcție de performanțele anterioare și de ceea ce federațiile estimează că vor reuși la Jocurile Olimpice pentru care se pregătesc.
”Niște federații și-au asumat medalii. Eu sper și îmi doresc să scăpăm de acel loc nenorocit 46 pe care am coborât în clasamentul pe națiuni la ultima Olimpiadă”, spune Lipă.
În clasamentul all time, încă suntem peste Spania
România a fost, la Tokyo pe locul 46, în condițiile în care România ocupă locul 22, în clasamentul all time pe medalii, cu 309 medalii, din care 90 de aur.
La clasamentul all-time, peste noi sunt Ungaria sau Norvegia, dar încă devansăm țări precum Spania, Danemarca sau Belgia, datorită însă nu ultimelor ediții, unde am punctat rău, ci datorită performanțelor din trecutul olimpic îndepărtat.
Altetismul, boxul, tenisul de masă – printre federațiile care au promis medalii
”Atletismul și-a propus medalie. Boxul și-a propus medalie. Canotajul. Kaiac-canoe. Tenisul de masă. Luptele. Natația. Gimnastica și-a propus, dar apoi și-a retras obiectivul. Toate la un loc și-au asumat 12 medalii la Paris 2024”, a spus Lipă, pentru HotNews.ro.
”Eu sper să obțină măcar jumătate. La canotaj și natație avem șanse reale la aur. Iar clasamentul pe națiuni se face în funcție de medaliile de aur. Două titluri cu siguranță ne vor urca în clasament. Acum, paleta de medalii nu mai este concentrată doar pe câteva țări. Ea este foarte deschisă și surprizele pot să vină de oriunde. Mereu am avut și o medalie-surpriză. Dar o să fie foarte greu pentru că ne batem cu țări care investesc masiv în sport, în cucerirea medaliilor olimpice”, a detaliat șefa sportului românesc.
Duminică, cursa de 200 de metri a lui David Popovici
Ultima oară când am câștigat un număr de medalii comparativ cu cel de acum a fost la Atena în 2004 – 19 medalii. Au trecut 20 de ani de atunci. După aceea, trendul a fost descrescător: Beijing 8 medalii, Londra 7 medalii, Rio de Janeiro 4 medalii, Tokyo 4 medalii.
La Paris, primele șanse pentru medalii vin repede, odată cu intrarea în competiția de natație a lui David Popovici.
Duminică, 28 iulie, David Popovici are seriile (ora 11) și semifinalele de la 200 de metri (ora 20:51). Finala va fi luni, ora 20:43.
Marți, 30 iulie, David Popovici are seriile și semifinala de la 200 de metri liber. Iar finala va fi miercuri, ora 22:15.