Sari direct la conținut

Joe Biden, îngrijorat că votul la alegerile din SUA nu va pașnic: „Sunt îngrijorat de ceea ce vor face”

HotNews.ro
Joe Biden, îngrijorat că votul la alegerile din SUA nu va pașnic: „Sunt îngrijorat de ceea ce vor face”
Joe Biden Foto: Ben Curtis / AP / Profimedia

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale americane, Joe Biden şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la riscul ca votul să nu fie „paşnic”, din cauza comportamentului candidatului republican Donald Trump, notează AFP, citată de Agerpres.

„Lucrurile pe care le-a spus Trump şi cele pe care le-a spus ultima dată când nu i-a plăcut rezultatul alegerilor au fost foarte periculoase”, a avertizat preşedintele american.

„Aşa că sunt îngrijorat de ceea ce vor face”, în timpul votului, a afirmat el în cursul unui schimb de păreri neaşteptat cu jurnaliştii, în sala de presă a Casei Albe.

Alegerile din 5 noiembrie, la care se înfruntă vicepreşedinta democrată Kamala Harris şi fostul lider republican Donald Trump, se anunţă a fi pe cât de indecise, pe atât de tensionate.

Pe măsură ce scrutinul se apropie, exemplificările unei societăţi americane încordate sunt omniprezente. Centrele electorale din comitatele cele mai contestate, ţinta unor puternice tensiuni în urmă cu patru ani, s-au transformat în fortăreţe, protejate de garduri din fier forjat şi detectoare de metale.

Certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale la Capitoliu, scenă pe 6 ianuarie 2021 a unui atac al trumpiştilor dezlănţuiţi, va fi de această dată supravegheată de cel mai înalt nivel de securitate posibil pentru un eveniment oficial.

Teama este că, încă o dată, votul va fi atât de strâns, încât va dura nu ore, ci zile pentru a declara un câştigător.

Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, a pus deja primele pietre ale unei noi contestaţii, acuzând democraţii, miting după miting, că „trişează ca naiba”.

Candidatul republican a pus pe seama „retoricii” adversarilor săi şi a doua tentativă de asasinat a cărei victimă a fost, în timp ce democraţii, dimpotrivă, îl acuză că este instigatorul unei atmosfere politice uneori irespirabile.

INTERVIURILE HotNews.ro