John Dilworth elibereaza subconstientul prin animatie
Cea de-a treia editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est are loc la inceputul lunii viitoare, dar surprizele sunt dezvaluite una cate una, pentru a spori interesul publicului. Daca saptamana trecuta fusesera anuntati primii invitati de prestigiu ai editiei, Bill Plympton si Juan Pablo Zaramella, un alt nume se adauga acum listei deschise de acestia. John Dilworth, care a venit si la prima editie a Anim’est-ului, revine la Bucuresti de asta data pentru o conferinta.
Tema este suficient de interesanta cat sa atraga nu doar publicul de gen: „Eliberarea subconstientului prin animatie”. Acest program are loc duminica, 5 octombrie, de la ora 20:30, la cinema Scala, si va cuprinde exemplificari – filme create de John Dilworth prin automatism. Daca pana acum auzisem doar de scriere inconstienta, vom descoperi in curand si cum poti face film de animatie lasand subconstientul sa se exprime liber.
John Dilworth a fost nominalizat la Oscar, in 1995, cu scurtmetrajul „The Chicken from Outer Space” si, spre deosebire de alti colegi de-ai sai, concepe animatia ca pe un instrument de cunoastere profunda a sinelui.
Dilworth nici nu este vazut, de altfel, ca un simplu autor de animatii difuzate pe Cartoon Network („Courage the Cowardly Dog” difuzat din 1999 pe Cartoon Network a avut un mare succes). Filmele sale au fost aratate si in cunoscute muzee ca Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum sau Museum of Modern Art.
La editia din anul 2006, Festivalul Anim’est a organizat o retrospectiva completa John Dilworth, de la filmul „Pierre” (1985), de numai trei minute, pana la ultimul sau film la acea data, „Life in Transition” (2005).