Sari direct la conținut

Jonathan Scheele: „Ca la Sibiu, coruptie este peste tot”

Ziarul de Sibiu

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele stie despre discutiile create in jurul licitatiei pentru reabilitarea Pietei Garii. Diplomat, se fereste de la a da multe declaratii pe marginea acestui subiect.

Pe de alta parte, la o scurta plimbare prin Sibiu, ZIARUL de Sibiu a cules impresiile lui Scheele despre situatia orasului. Si, evident, a procesului de integrare.

Reporter: in ce loc vedeti Sibiul pe harta coruptiei din Romania?

Jonathan Scheele: Eu cred ca sunt probleme de coruptie peste tot, la un anumit nivel. Imi amintesc ca la inceputul mandatului meu a fost o mica problema cu fondurile UE, care a fost rezolvata, din fericire, fara pierdere de bani, inainte de momentul semnarii contractelor.

Este evident ca existenta sau lipsa coruptiei depinde in mare masura de capacitatea autoritatilor locale de a dovedi respectul pentru valorile europene. Adica, statul de drept, echitatea. Procedurile noastre sunt facute pentru a evita problemele de coruptie.

Eu nu cred ca este posibil, intotdeauna, sa eviti problemele, daca nu exista respect pentru valorile europene.

Rep.: Pe la Sibiu se auzea ca si dumneavoastra ati fost informat despre neregulile legate de licitatia pentru Piata Garii.

J.S.: La nivel de Delegatie nu avem nici o responsabilitate fata de un asemenea proiect. Cred ca este mai corect sa ii intrebati pe cei de la BERD, care stiu mult mai mult despre acest proiect. Sarcina noastra este de a monitoriza situatia, in general, in Romania si, pe de alta parte, si proiectele individuale, finantate de UE.

Acum, una din principalele lupte este cea impotriva coruptiei, pentru a asigura ca integrarea va reusi. Momentul aderarii este important, este adevarat, dar procesul integrarii este mult mai important.

Rep.: Sunteti un oaspete regulat al Sibiului. Ce schimbari vedeti?

J.S.: Restaurarea orasului, este evidenta. Imi amintesc ca prima mea vizita privata in Romania in afara Bucurestiului a fost chiar la Sibiu. Era impresionat, dar se vede ca orasul a evoluat mult. Si cred ca va mai evolua. Este evident ca Sibiul a inteles problema de modernizare.

Rep.: Sibiul este mai european decat media Romaniei?

J.S.: A avut intotdeauna un spirit european. Mai ales datorita multiculturalismului. Romanii, germanii, maghiarii si alte etnii au reusit sa pastreze acest multiculturalism, care este, de fapt, esenta europenismului, in sensul unitatii in diversitate.

Rep.: Merita Sibiul titlul de Capitala Culturala?

J.S.: Sigur ca da. Si prin dinamica culturala pe care o dovediti, nu doar pentru 2007, ci din mijlocul anilor ’90, cand a inceput acea viata creativa aici. Aveti viata culturala mult mai importanta decat in orase similare Romaniei.

Scheele, in Piata Mare

Rep.: Va place ce vedeti?

J.S.: Incredibil de schimbat. Prima data cand am venit era frumos, dar neintretinut. Acum este redescoperita bogatia trecutului.

Rep.: Va aminteste de vreun oras din Europa?

J.S.: Sigur este un centru european. Are un farmec amestecat – german, austriac, maghiar. Dar are si deosebirile sale – in partea aceea (arata inspre sediul FDGR – n.r.) este ceva mai modern. Este un loc unde imi place sa vin. Din pacate, inca nu sunt destul de multe cafenele. Iar vara este nevoie de astfel de cafenele.

Rep.: O statuie se nimereste aici?

J.S.: Da, de ce nu. Este frumos conceputa Piata, dar trebuie ocupata acum. Este o bijuterie.

Piata Mica, la fel de romantica

Rep.: Cum va pare praful din Piata Mica?

J.S.: Este inca in reabilitare, dar este aceeasi atmosfera. Este mai intim aici. Vom vedea cum arata dupa finalizarea lucrarilor. Eu cred ca va reusi.

Rep.: Tot laudati ce vedeti. Dar ce nu va place?

J.S.: Nu cunosc destul de bine Sibiu. Si, de fapt, voi veni ca turist 4-5 zile in toamna, pentru a petrece o perioada relaxata aici. Atunci voi cunoaste mai bine Sibiul.

Rep.: Cand va adera Romania la UE, in 2007 sau 2008?

J.S.: 2007 sau 2008, nu stiu recomandarile Comisiei. In cateva zile, pe 16 mai o sa le aflam. Pana pe 16 mai eu raman optimist pentru 2007. Acum important nu este 2007 sau 2008, ci cum va fi Romania stat membru si care Romanie se va integra. Mai important este ceea ce se va intampla dupa momentul aderarii. Aveti 10 ani, ce veti face cu acest deceniu?

Rep.: Cati ne vor trebui pana vom fi complet integrati in UE?

J.S.: Integrarea a inceput in 1993 cu semnarea acordului european de asociere. Aderarea este un moment, dar integrarea este un proces care va dura cel putin 10 – 15 ani de la momentul aderarii. Incet, incet, lucrurile se schimba in intreaga tarii.

Rep.: Imediat dupa aderare, romanii trebuie sa se astepte la greu?

J.S.: Depinde. Unii o vor duce mai bine, altii nu.

Rep.: Ce se va intampla cu Romania daca nu adera in 2007?

J.S.: Va adera in 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro