Sari direct la conținut

Jurnaliștii de la Rise Project acuză presiuni ale DIICOT pentru a divulga informații dintr-o serie de anchete. „E un abuz al procurorilor”, susține organizația ActiveWatch / Ce a decis DIICOT

HotNews.ro
DIICOT, Foto: Agerpres
DIICOT, Foto: Agerpres

Jurnaliștii RISE au anunțat joi public, printr-o postare pe Facebook, că procurorii DIICOT au cerut date din documentarea unor investigații și despre sursele care apar în materiale, după ce unul dintre autori a fost chemat la audieri.

  • Vezi mai jos în articol care a fost reacția DIICOT

Redacția scrie pe Facebook că unul dintre autorii seriei de investigații „Afacerea «Migrantul»” a fost chemat zilele trecute la audieri de către procurorii DIICOT, iar la final procurorul-șef i-a înmânat o ordonanță prin care echipei de jurnalism i se cere să pună la dispoziția parchetului toate datele folosite în documentarea anchetelor. 

În caz contrar, scrie RISE, jurnaliștii pot fi percheziționați. 

„Protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională. Echipa RISE nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistrați de a divulga informații și documente confidențiale, care pot pune în pericol siguranța și securitatea surselor”, mai scriu jurnaliștii în postare.

Într-un articol publicat pe site-ul lor în care anunță presiunile DIICOT, echipa RISE anunță că au trimis solicitări de informații la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la DIICOT, sediul central, „ca să obținem un punct de vedere despre acțiunea abuzivă a procurorului șef din Reșița de a obține documentele și sursele jurnaliștilor RISE”.

„Parchetul General ne-a comunicat că a solicitat DIICOT efectuarea unui control pentru verificarea legalității ordonanței și că «libertatea mass-media este o condiție obligatorie a unei societăți democratice, iar protecția surselor jurnalistice este un drept indiscutabil al jurnaliștilor»”, informează, în final, jurnaliștii.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții DIICOT au spus că în acest moment se lucrează la un raspuns la solicitarea jurnaliștilor RISE. Până la publicarea articolului, acesta nu a fost transmis.

UPDATE: DIICOT decis clasarea ordonanței emise de procurorul din Reșița

Publicația RISE anunță joi seară că DIICOT a dispus infirmarea ordonanței Biroului Teritorial Caraș-Severin, prin care procurorul Carmen Vrânceanu solicita punerea la dispoziție a întregii documentări care a stat la baza seriei de investigații publicate de RISE – Afacerea „Migrantul”.

„Biroul Teritorial al DIICOT Caraș-Severin a transmis RISE că decizia clasării a fost motivată de faptul că ordonanța nu a îndeplinit „condiţiile de formă prevăzute de art. 286 alin.2 din Codul de procedură penală deoarece nu are valoare de instrumentum pentru a putea fi pusă în executare în sensul că nu a fost descris obiectul, înscrisul sau datele informatice ce trebuie predate, precum şi data şi locul unde trebuie să fie predate”. Cu alte cuvinte, infirmarea are la bază un viciu de procedură, nu încălcarea legislației naționale și internaționale care protejează independența jurnaliștilor și protejarea surselor” – punctează RISE.

ActiveWatch: „Solicităm DIICOT Caraș-Severin să retragă imediat ordonanţa adresată redacţiei”

La puțin timp de la postarea jurnaliștilor, a reacționat pe Facebook ActiveWatch, asociația care are ca scop protejarea și promovarea dreptului la liberă exprimare și libertatea presei, notând încă de la început: „un nou abuz al procurorilor împotriva unor jurnaliști de investigație”.

„Un nou abuz al procurorilor împotriva unor jurnaliști de investigație Procurorul șef al DIICOT Caraș-Severin a solicitat redacției RISE Project predarea tuturor materialelor care au stat la baza seriei de investigații «Migrantul». Protecţia surselor este o condiţie esenţială a libertăţii presei, protejată de legislaţia internă, de convenţiile internaţionale la care statul român a aderat, dar şi de codurile deontologice ale jurnaliştilor.

De altfel, statul român a fost deja condamnat la CEDO atunci când instituţiile sale au ignorat acest drept profesional al jurnaliştilor. ActiveWatch solicită DIICOT Caraș-Severin să retragă imediat ordonanţa adresată redacţiei RISE Project”, scriu reprezentanții ONG-ului pe rețeaua de socializare.

INTERVIURILE HotNews.ro