Sari direct la conținut

Jurstiția rusă a ordonat arestarea celor doi jurnaliști italieni de la postul RAI, în urma reportajului lor din regiunea Kursk

HotNews.ro
Jurstiția rusă a ordonat arestarea celor doi jurnaliști italieni de la postul RAI, în urma reportajului lor din regiunea Kursk
Militari ucraineni pe un vehicul militar blindat în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe 12 august 2024, pe fondul incursiunii militare din provincia rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Un tribunal rus a ordonat luni arestarea în contumacie a doi jurnaliști italieni pentru reportajul lor realizat în regiunea de graniță Kursk, parțial controlată de forțele ucrainene, informează AFP.

Moscova a lansat mai multe proceduri penale împotriva jurnaliștilor occidentali care au relatat din regiunea Kursk, după incursiunea-surpriză a forțelor armate ale Kievului, începută pe 6 august.

Un tribunal din regiunea Kursk a cerut extrădarea în Rusia și arestarea lui Simone Traini și Stefania Battistini, jurnaliști de la televiziunea publică italiană RAI, pentru „trecerea ilegală” a frontierei, dinspre Ucraina.

Instanța a dispus ca cei doi jurnaliști să fie „arestați preventiv” pe teritoriul Rusiei sau „din momentul extrădării” – un eveniment puțin probabil având în vedere starea actuală a relațiilor dintre Moscova și Roma.

Tribunalul a motivat că aceștia au „trecut ilegal frontiera de stat a Federației Ruse” pentru a filma un reportaj despre „invadarea” regiunii Kursk de către forțele Kievului.

Reportajul a fost realizat în orașul Sudja, care a fost ocupat de ucraineni în primele etape ale ofensivei Kievului asupra regiunii.

Rusia i-a plasat pe acești jurnaliști italieni și pe alți corespondenți occidentali pe lista sa de persoane date în urmărire.

Forțele ucrainene controlează zone întinse din regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii lor din 6 august.

Rusia a interzis pe plan intern, prin lege, criticile la adresa ofensivei sale armate din Ucraina.

  • Citiți și:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro