Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 957: Kievul, atacat cu rachete Kinjal / Lovitură de moral în Crimeea

HotNews.ro
Bombardier strategic Tu-22M3 înarmat cu rachete hipersonice Kinjal, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Bombardier strategic Tu-22M3 înarmat cu o rachetă hipersonică Kinjal, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ucraina și Rusia se atacă reciproc în cea de-a 957-a zi a războiului. Autoritățile impuse de Moscova în peninsula Crimeea au anunțat luni dimineața că a fost decretată „stare de urgență tehnică” în orașul Feodosia. Armata ucraineană susține că respinge un atac rusesc asupra Kievului.

Evenimentele de luni, ziua 957 a războiului din Ucraina, LIVE:

Compania de radio și televiziune de stat din Rusia, VGTRK, a declarat că serviciul său online a fost ținta unui atac cibernetic „fără precedent” în timpul nopții, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, compania a spus că transmisiile de radio și televiziune funcționează normal, în ciuda atacului.

Oleg Ozerov a participat la ceremonialul religios de duminică la biserica Sfântul Gheorghe din Chișinău, parte a Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei.

Potrivit datelor preliminare, forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus toate rachetele rusești Kinjal care au atacat Kievul în dimineața zilei de luni, 7 octombrie, conform administrației militare a orașului Kiev, transmite Ukrinform.

„În această dimineață, în jurul orei 08:30, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra Kievului. Anterior, trupele ruse au folosit rachete balistice X-47M2 Kinjal de pe portavioanele MiG-31K. Apărarea aeriană a funcționat în capitală”, se arată în comunicatul oficialilor ucraineni.

Potrivit datelor preliminare, toate țintele aeriene au fost distruse cu succes.

Fragmente de rachete au căzut în districtele Holosiivskyi și Solomianskyi ale capitalei.

„Până în acest moment, nu există distrugeri sau victime în oraș. Datele din raportul operațional sunt în curs de actualizare”, au mai precizat oficialii.

Armata ucraineană anunță că 56 de drone Shahed și două rachete au fost doborâte, potrivit Ukrinform.

15 drone ce vizau Kievul au fost interceptate.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 21 de drone ucrainene peste noapte, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Douăsprezece dintre drone au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea, șase peste regiunea Kursk și restul peste regiunile Belgorod, Briansk și Voronej, a anunțat ministerul pe Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate în respingerea atacului aerian al Rusiei asupra Kievului, a declarat luni armata ucraineană pe Telegram, transmite Reuters.

„Alerta de raid aerian este activată! Unitățile de apărare aeriană sunt în funcțiune”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Armata ucraineană a declarat luni că a lovit în timpul nopții un terminal petrolier din Feodosia, în Crimeea, ocupată de Rusia, transmite Reuters.

„Terminalul Feodosia este cel mai mare din Crimeea în ceea ce privește transbordarea produselor petroliere, care au fost utilizate, printre altele, pentru a satisface nevoile armatei ruse de ocupație”, a declarat armata ucraineană într-o declarație pe Telegram.

Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Feodosia de pe coasta peninsulei Crimeea de la Marea Neagră, au declarat luni oficiali numiți de Moscova, informează Reuters.

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în urmă cu doi ani în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a revenit în comerțul internațional cu arme, a relatat duminică Wall Street Journal, informează Reuters.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • VIDEO Incident bizar pe cerul Ucrainei: Un Su-57 rusesc și-a doborât partenera de misiune, o dronă experimentală uriașă / „Au dat-o în bară”, acuză piloții ruși.
  • NATO trebuie să își consolideze semnificativ capacitățile de apărare, din cauza amenințărilor în creștere, se subliniază într-un raport al Alianței citat duminică de ziarul german Die Welt.
  • Unele artefacte istorice furate de Rusia în Ucraina au apărut pe piețele negre ale lumii, a declarat procurorul general Andrii Kostin într-un interviu acordat postului Vocea Americii.
  • Ambasadorul Rusiei în SUA, un adept al liniei dure a Kremlinului, a plecat sâmbătă înapoi la Moscova, a anunțat presa de stat, finalul mandatului său survenind într-un moment în care relațiile dintre cele două națiuni sunt dintre cele mai ostile din ultimele decenii, transmite Reuters.
  • Guvernul rus intenționează să aloce 90 de miliarde de ruble (948 de milioane de dolari) plăților unice pentru încheierea unui contract militar cu Ministerul rus al Apărării între 2025 și 2027, ceea ce indică faptul că Kremlinul intenționează să continue să se bazeze pe eforturile de pseudo-mobilizare în curs de desfășurare pentru a-și acoperi nevoia de soldați pentru războiul din Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • China și Coreea de Nord doresc să își „consolideze” relațiile de „prietenie” și „cooperare”, au declarat duminică liderii lor, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relațiilor lor diplomatice.
  • Cel puțin șase ofițeri nord-coreeni au fost uciși în Donețk într-un atac ucrainean cu rachete.
  • Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp ce lupta de partea armatei ucrainene, informează duminică DPA și Agerpres.
  • Ministrul olandez al Apărării Ruben Brekelmans a anunțat, într-o vizită supriză la Kiev, că țara sa va investi 400.000.000 de euro în producția de drone în comun cu Ucraina și că va livra și alte aeronave F-16 în lunile următoare, transmite Reuters.

–––

Evenimentele de duminică, ziua 956 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro