Kaja Kallas este pe cale de a deveni noul șef al diplomației UE / Ce știm despre estonă
Prim-ministrul eston Kaja Kallas este pe cale să devină următorul șef al politicii externe a Uniunii Europene, dar poziția ei dură față de Rusia ar putea să ridice îndoieli cu privire la faptul că poate reprezenta opiniile din întregul bloc european, relatează Reuters.
Discuțiile informale ale liderilor UE de luni, primele de la alegerile pentru Parlamentul European, se concentrează pe numirile pentru cele mai importante funcții din bloc, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind așteptată să obțină un al doilea mandat, iar diplomații UE spunând că Kallas se află la rândul său pe cale să preia rolul afacerilor externe.
Kallas, care împlinește marți 47 de ani, s-a făcut remarcată prin criticile dure la adresa Rusiei vecine și al obiectivelor ei expansioniste, de când a devenit prim-ministru al Estoniei la începutul lui 2021.
Ea a fost o voce puternică în UE și NATO pentru sprijinul necondiționat pentru Kiev și pentru limitarea acțiunilor Moscovei și și-a transformat țara de 1,4 milioane de locuitori în unul dintre cei mai mari donatori militari pe cap de locuitor ai Ucrainei.
Familia lui Kaja Kallas afectată direct de Rusia
Kallas a fost dată în urmărire de Rusia din februarie pentru rolul său în îndepărtarea monumentelor din epoca sovietică din țara ei.
Născută la Tallinn, ea este strănepoata lui Eduard Alver, primul șef al poliției din Estonia ca nouă țară independentă ce a ieșit din Imperiul Rus după Primul Război Mondial, pentru a fi absorbită în Uniunea Sovietică în 1940.
Mama lui Kallas avea doar șase luni când familia ei a fost mutată forțat în Siberia în 1949, împreună cu alți 20.000 de estonieni.
„Rusia nu s-a schimbat”, a spus ea anul trecut la marcarea unei aniversări a exilului mamei sale. „Acest rău trăiește în continuare în Rusia”.
Nepretențioasă și deschisă, Kallas este bine privită în străinătate, deși nu toate țările blocului împărtășesc sfidarea ei obstinată față de Rusia, cum e cazul premierului Ungariei, Viktor Orban, care a menținut legături amicale cu Moscova chiar și după invazia acesteia în Ucraina.
Tatăl lui Kaja Kallas a fost de asemenea premier
Tatăl ei a fost guvernatorul băncii centrale a Estoniei și a înființat Partidul Reformei în 1994, pe care l-a condus timp de un deceniu, și a fost prim-ministru al Estoniei, iar mai târziu vicepreședinte al Comisiei Europene pe când era condusă de Jose Manuel Barroso.
În 2011, Kaja Kallas și-a părăsit postul la o mare firmă de avocatură din Tallinn pentru a candida, cu succes, pentru Parlamentul Estoniei și apoi pentru cel european din partea Partidului Reformist. După ce a condus Partidul Reformist din 2018, a devenit prima femeie prim-ministru al Estoniei în 2021.
Kallas a fost acuzată de aroganță de unii dintre detractorii ei.
Kallas nu are nicio îndoială că securitatea țării sale mici depinde de Bruxelles.
„Dacă Europa este unită și puternică, Estonia va fi și ea puternică”, a spus ea în parlamentul țării sale în 2022.
O controversă legată de soțul lui Kallas și decizii notabile ale guvernului ei
Cu toate acestea, popularitatea ei acasă a avut de suferit când presa locală a dezvăluit anul trecut că soțul ei a fost implicat într-o afacere care și-a continuat operațiunile în Rusia, chiar dacă Kallas i-a criticat public pe toți cei care au făcut acest lucru.
Guvernul ei a crescut și impozitele la scurt timp după alegerile din 2023 și a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, cărora aproape jumătate din țară se opune.
- Politico: von der Leyen întârzie un raport critic la adresa Italiei deoarece vrea susținerea lui Meloni
- Marile posturi din UE se împart azi la Bruxelles: von der Leyen, la un pas de a păstra șefia Comisiei Europene / Doi candidați au probleme juridice
- Cine vor fi viitorii președinți ai posturilor cheie din UE: Șefii statelor și guvernelor încep să anunțe pe cine susțin