Karl Nehammer remarcă „deschiderea” lui Vladimir Putin pentru negocieri de pace și face o invitație Kievului și Moscovei
Viena este pregătită să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit The Kyiv Independent.
Propunerea acestuia vine după ce președintele rus Vladimir Putin a susținut, anterior în cursul zilei, că Moscova „nu a refuzat niciodată să negocieze”, adăugând că tratativele de pace cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe documentele de la Istanbul.
„Dacă suntem pregătiţi să negociem cu ei (cu ucrainenii, n.r.)? N-am refuzat niciodată. Dacă o dorință de negociere apare în Ucraina, noi nu vom refuza”, a declarat liderul de la Kremlin, la Forumul Economic de la Vladivostok, potrivit AFP.
Putin a mai susținut că negocierile trebuie să aibă la bază concluziile discuțiilor și a condițiilor puse în primăvara lui 2022, la Istanbul.
Kievul și Moscova au purtat negocieri de pace în urmă cu doi ani, în Turcia, însă atunci nu s-a ajuns la niciun rezultat.
„Luăm act de declarațiile președintelui rus cu privire la deschiderea acestuia pentru discuții de pace cu Ucraina. Orice negocieri trebuie să aibă loc fără precondiții și la nivel de contact direct. Austria va fi pregătită să sprijine o pace justă și durabilă bazată pe dreptul internațional și să servească drept loc pentru negocieri în calitate de sediu al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, n.r.)”, a scris Nehammer, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
We take note of the Russian president’s statements regarding his openness for peace talks with Ukraine. Any negotiations must take place without preconditions and at eye level. Austria will be ready to support a just and lasting peace based on international law and to serve as…
— Karl Nehammer (@karlnehammer) September 5, 2024
În iunie, Putin a declarat că, drept condiție pentru negocierile de pace, trupele ucrainene trebuie să se retragă din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. El a adăugat că Ucraina trebuie să recunoască anexarea acestor regiuni de către Rusia și să renunțe la orice ambiție de a adera la NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins aceste condiții, afirmând că ultimatumul lui Putin reprezintă o „renaștere a nazismului”.
Kievul insistă că negocierile ar trebui să aibă loc pe baza „formulei de pace” în 10 puncte a lui Zelenski, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Propunerile cer, de asemenea, prevenirea ecocidului în Ucraina și asigurarea securității energetice și alimentare, precum și a securității nucleare.
Rusia a susținut că aceste puncte sunt, de fapt, o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea peninsulei Crimeea şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de trupele Moscovei.
Zelenski a declarat anterior că Ucraina, împreună cu majoritatea țărilor, consideră că Rusia trebuie să fie prezentă la cel de-al doilea summit pentru pace, din noiembrie, pentru a se putea pune capăt războiului. Moscova nu a fost invitată la primul summit pentru pace din această vară, organizat în Elveția, și este sceptică cu privire la o eventuală participare, în toamnă.
Potrivit unui presupus proiect al unui tratat de pace între Rusia și Ucraina convenit în timpul discuțiilor de la Istanbul din 2022, ambele părți s-au arătat de acord să excludă Crimeea din tratat, urmând ca peninsula să rămână sub ocupație rusă fără ca Ucraina să recunoască suveranitatea Moscovei asupra acesteia, a scris The New York Times, în iunie.
Acordul nerealizat de la Istanbul mai cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării.
Statutul teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia urma să fie decis în cadrul unor discuții ulterioare între Zelenski și Putin.
Cu toate acestea, proiectul de tratat nu a fost aprobat de autoritățile ucrainene și ruse.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro