Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 925: Zelenski: Rusia a retras 60.000 de mii de soldați de pe front și i-a trimis în Kursk / În replică, Putin transmite că incursiunea a slăbit Ucraina și a permis noi cuceri în Donbas / Londra estimează că rușii pierd zilnic 1.100 de militari / Nehammer, invitație-surpriză

LIVE Război în Ucraina, ziua 925: Zelenski: Rusia a retras 60.000 de mii de soldați de pe front și i-a trimis în Kursk / În replică, Putin transmite că incursiunea a slăbit Ucraina și a permis noi cuceri în Donbas / Londra estimează că rușii pierd zilnic 1.100 de militari / Nehammer, invitație-surpriză
Militari ucraineni pe un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe data de 12 august 2024, pe fondul incursiunii armate a Kievului în regiunea rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seară că armata ucraineană își îndeplinește, în cadrul operațiunilor sale din regiunea Kursk din Rusia, toate sarcinile stabilite. Într-un discurs la Forumul Economic de Est din Vladivostok, Vladimir Putin a declarat că Ucraina, prin transferul în Rusia a unor unități mari și bine antrenate, s-a slăbit și a permis Rusiei să accelereze ofensiva în estul Ucrainei.

SINTEZA ZILEI:


Zelenski mulţumeşte României, după ce Iohannis a promulgat legea pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina

Volodimir Zelenski a mulţumit din nou României, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina, declarându-se recunoscător şi îndemnând ceilalţi aliaţi ai Kievului să furnizeze tot ajutorul promis în materie de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Ucraina trebuie să facă faţă unor atacuri tot mai intense şi mortale din partea Moscovei, nu numai în estul ţării, ci din ce în ce mai des inclusiv în vestul îndepărtat al ţării.

„Astăzi (joi, n.r.), România a aprobat decizia de a furniza Ucrainei sistemul Patriot, iar eu îmi exprim recunoştinţa sinceră pentru acest lucru. Ne aşteptăm, de asemenea, ca partenerii noştri să furnizeze Ucrainei întregul pachet de apărare aeriană şi alte tipuri de asistenţă – exact pachetul convenit la summitul NATO de la Washington din iulie anul trecut”, a scris, pe rețeaua de socializare X, preşedintele Volodimir Zelenski.

El a menţionat ajutorul României şi în discursul video adresat joi seară națiunii.

„România a luat deja o decizie clară cu privire la sistemul Patriot pentru Ucraina. Această decizie a fost luată la toate nivelurile. Eu sunt recunoscător pentru ea”, a spus Zelenski, potrivit News.ro.

Marţi, când Parlamentul României aprobase legea promulgată joi de preşedintele Iohannis, Zelenski menţionase de asemenea acest lucru în discursul său zilnic către compatrioţi şi mulţumise Bucureştiului spunând: „Ne bazăm pe (sistemul) Patriot, pe care România se pregăteşte să îl transfere. Sunt recunoscător pentru acest pas de asistenţă din partea României. Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”.

Joi, preşedintele Zelenski a mai anunţat că au fost intensificate contactele cu partenerii pentru a obţine noi mijloace de a contracara agresiunea rusă. „Ministrul ucrainean al apărării a avut o serie de reuniuni în Franţa, Regatul Unit şi Germania. Suntem în comunicare permanentă cu partenerii noştri americani şi apreciem foarte mult cooperarea noastră cu Italia”, a spus Zelenski.

De asemenea, a continuat el, „suntem bine pregătiţi pentru viitoarea reuniune în format Ramstein, care va avea loc în curând. Toate acordurile pe care le încheiem cu partenerii noştri trebuie să fie puse în aplicare cât mai rapid posibil. Atunci când deciziile sunt luate rapid, Rusia nu are timp să se adapteze, iar noi obţinem rezultate deosebit de valoroase. Acest lucru se aplică protecţiei oraşelor şi comunităţilor noastre împotriva atacurilor, susţinerii soldaţilor noştri pe linia frontului şi rezilienţei ţării şi poporului nostru”.

Referindu-se la situaţia de pe frontul din est, în special la Pokrovsk, unde Rusia face cuceriri teritoriale în ultima vreme, Zelenki a spus că efectivele ucrainene vor fi sporite, „sarcina principală” fiind „să doboare” cât mai multe dintre forţele ocupantului.

Este o strategie care aminteşte de cea de la Bahmut, localitate cucerită de forţele ruse anul trecut după luni de zile de rezistenţă eroică ucraineană, care a dus la multe pierderi de ambele părţi. Kievul a argumentat atunci că în felul acesta, forţele ruse au fost ţinute în loc şi împiedicate să atace alte zone.

Viena este pregătită să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit The Kyiv Independent.

Un tribunal rus a înghețat acțiunile Raiffeisen Bank International (RBI), a anunțat joi cea mai mare bancă occidentală din Rusia, hotărârea instanței însemnând că orice vânzare a filialei ruse este exclusă pentru moment, informează Reuters.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski a declarat într-un interviu difuzat joi că incursiunea în regiunea Kursk din sudul Rusiei funcționează și că nu au existat progrese rusești într-un sector cheie al frontului de est timp de șase zile, relatează Reuters. 

„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat niciun singur metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a declarat Oleksandr Sîrskîi pentru CNN într-un interviu.

Sîrskîi a spus că armata a observat, de asemenea, o scădere a bombardamentelor și a intensității ofensivei ruse în alte sectoare.

Armata rusă înregistrează, în medie, peste 1.100 de victime pe zi, conform Ministerului britanic al Apărării

Rata zilnică a victimelor înregistrate de trupele ruse a crescut, cauza fiind parțial invazia Ucrainei în regiunea de frontieră Kursk, a transmis joi Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor sale, Ministerul Apărării de la Londra citează cifre ale armatei ucrainene care sugerează că numărul mediu de ruși uciși sau răniți, în total, a crescut la 1.187 pe zi, în luna august.

Ministerul estimează că Rusia a „suferit probabil peste 610.000 de victime” în timpul războiului.

„Creșterea din august 2024 a ratei victimelor este cauzată aproape sigur de operațiunea din Kursk a Ucrainei și de presiunea continuă asupra axei Pokrovsk”, a precizat Ministerul britanic al Apărării (MoD).

Acesta a adăugat că presiunea rusă pe linia frontului va continua, dar „constrângerile de capacitate ale rușilor vor continua probabil să reducă capacitatea lor de a transforma orice succes tactic în câștiguri operaționale mai largi”.

MoD afirmă și că rata victimelor rusești „va continua să depășească în medie 1.000 pe zi pe tot parcursul lunii septembrie”.

Este important de remarcat faptul că Rusia și Ucraina raportează separat cifrele privind numărul victimelor de pe câmpul de luptă, care adesea se contrazic reciproc.

Remanierea guvernamentală din Ucraina, doar un motiv pentru ca Zelenski să își aducă oamenii și mai aproape ? Câtă „energie nouă” vor aduce schimbările cerute de șeful Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demarat săptămâna aceasta ceea ce s-a dorit a fi cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul războiului, în timp ce probabil cea mai notabilă schimbare a avut loc la Ministerul de Externe, acolo unde în locul emblematicului Dmitro Kuleba a fost avansat Andrii Sîbiga. Cu toate acestea cât de multă „energie nouă” va aduce această remaniere și câte schimbări va produce războiului în curs, la doi ani și jumătate de la invazia totală, ramâne de văzut, deși unele voci spun că de fapt nu va schimba nimic.

Bilanțul atacului Rusiei asupra orașului Poltava a urcat la 55 de morți

Bilanțul victimelor atacului Rusiei asupra orașului ucrainean Poltava, efectuat marți, 3 septembrie, a crescut la 55 de morți, a anunțat joi Serviciul de urgență de stat din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Alte 328 de persoane au fost rănite în atac, în timp ce alți câțiva oameni ar putea fi încă prinși sub dărâmături.

Rusia a lansat marți două rachete balistice asupra orașului, care au lovit Institutul Militar de Comunicații și o unitate medicală învecinată. Clădirea instituției de învățământ a fost parțial distrusă.

Nu se desfășurau ceremonii sau alte evenimente în apropierea institutului militar în momentul atacului rusesc, a declarat Dmitro Lazutkin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, la televiziunea națională, respingând astfel o serie de informații neoficiale.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat NBC News că rachetele au zburat cu doar 3 minute înainte de a lovi orașul, oferindu-le oamenilor puțin timp pentru a se ascunde în adăposturi.

„Credem că mulți au fost răniți sau uciși când fugeau spre adăpostul antiatomic. Deci au reacționat rapid, dar nu au reușit să se salveze”, a declarat Zelensky.

Atacurile rusești au vizat din ce în ce mai mult unitățile de învățământ odată cu începerea anului școlar în Ucraina, lovind mai multe dintre acestea, în Sumî, Liov și Krivoi Rig, în noaptea de 4 septembrie, mai scrie publicația citată.

Poltava este un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori, situat în regiunea Poltava din centrul Ucrainei. Este situat la aproximativ 120 de kilometri de granița cu Rusia și la 230 de kilometri de frontul de est.

Liderul sârb Aleksandar Vucic a anunțat că nu va putea accepta invitația președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS din Rusia, programat luna viitoare, relatează joi Radio Europa Liberă, potrivit The Moscow Times.

Ucraina a realizat „multe” în ofensiva sa din regiunea Kursk din Rusia, dar este greu de spus cum va evolua situația în continuare, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața reporterilor, la Oslo, potrivit Reuters.

Rusia va viza mass-media americană ca răspuns la acţiunile SUA împotriva televiziunii de stat ruse RT, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, care a calificat sancţiunile americane drept „campanie de informare preelectorală orchestrată” de SUA, scriu agențiile Reuters şi AFP.

Putin afirmă că Rusia vrea să continue tranzitul gazelor spre Europa prin Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia intenţionează să continue să pompeze gaze naturale spre Uniunea Europeană via Ucraina, dar a adăugat că Moscova nu poate forţa Kievul să respecte un acord de tranzit care expiră la finele acestui an, informează Reuters.

„În ceea ce priveşte Ucraina, chiar dacă pare ciudat, nu abandonăm acest tranzit. De ce? Pentru că noi, şi Gazprom, intenţionam să ne onorăm obligaţiile faţă de clienţii noştri cu care avem contracte pe termen lung”, a spus Putin, la forumul economic de la Vladivostok.

„Există un acord de tranzit care expiră pe 31 decembrie, anul curent. Dar dacă Ucraina refuză tranzitul, ei bine, nu putem să o forţăm”, a adăugat Putin, potrivit Agerpres.

Preşedintele Rusiei a mai spus că principalii clienţi ai Gazprom din Europa nu par să dorească o încheiere a acordului de tranzit, chiar dacă au furnizat asistenţă militară Ucrainei.

Gazoductul Urengoy – Pomary – Uzhgorod, care datează din perioada sovietică, transportă gaze naturale din vestul Siberiei în Europa via punctul Sudzha din regiunea Kursk din Rusia. De acolo intră pe teritoriul Ucrainei în direcţia Slovacia. Pe teritoriul Slovaciei, conducta de gaze se împarte în două ramuri: una care merge spre Cehia şi cealaltă spre Austria. Principalii cumpărători de gaze naturale ruseşti sunt: Ungaria, Slovacia şi Austria.

Dacă Ucraina va refuza să mai permită tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, Rusia ar putea utiliza conducta TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre, pentru a aproviziona Europa.

„Ucraina refuză tranzitul gazelor noastre, ceea ce înseamnă că volumele de gaze care intră în Europa vor scădea”, a spus Putin. „Ele vor urma alte rute, în special TurkStream, poate şi prin conducta Blue Stream spre Turcia. Însă asta este alegerea lor. Cum îi va afecta, nu ştiu”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, după ce acesta a trecut în regim de urgenţă prin Parlament, în primele două zile ale sesiunii parlamentare, relatează News.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Proiectul de Lege a fost adoptat luni în Senat şi marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configuraţia convenită cu partenerul american.

Parlamentul ucrainean l-a votat pe Andrii Sîbiga în funcția de ministru de externe

Parlamentul ucrainean a aprobat joi numirea lui Andrii Sîbiga în funcția de ministru de Externe, care îl înlocuiește pe Dmitro Kuleba, în cadrul celei mai mari remanieri guvernamentale de la începutul invaziei ruse pe scară largă, au anunțat leguitorii de la Kiev, potrivit AFP și Reuters.

Rusia a retras de pe front și trimis în țară 60.000 de soldați pentru a opune incursiunii din Kursk, la începutul lunii septembrie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru NBC News.

„Ideea și unul din obiectivele operațiunii din regiunea Kursk a fost să mutăm trupe rusești în teritoriul lor”, a declarata Zelenski. „Astăzi, pot să spun că au retras 60.000”.

Bilanțul lui Zelenski reprezintă o creștere considerabilă față de cei 30.000 de soldați menționați de comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, într-o declarație făcută la finalul lui august.

Gara din Pokrovsk a fost închisă pentru evacuarea civililor din cauza deteriorării situației de securitate, a anunțat joi guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filashkin.

Evacuările civililor vor pleca din gara din Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, un oraș situat la 100 de kilometri vest de Pokrovsk, a anunțat compania feroviară de stat Ukrzaliznytsia (Căile Ferate Ucrainene).

Autoritățile din Pokrovsk au îndemnat locuitorii să evacueze orașul pe 15 august, după ce forțele ruse au ajuns la aproximativ 10 kilometri de periferia orașului. Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat la 1 septembrie că trupele ruse și-au accelerat înaintarea spre Pokrovsk în cursul săptămânii precedente.

Președintele Volodimir Zelenski a propus Parlamentului numirea lu Andrii Sibiha în funcția de ministru de Externe, vacantă după demisia lui Kuleba. Sibiha a deținut până în prezent funcția de prim-adjunct al ministrului.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut, joi, că Rusia „nu a refuzat niciodată și nici nu va refuza” să negocieze cu Kievul, dar în condițiile impuse Ucrainei încă din 2022. Putin a anunțat și care este „prioritatea numărul unu” a Moscovei.

Medvedev pledează pentru crearea unui coridor sanitar al Rusiei până pe teritoriul Poloniei

Care sunt motivele schimbării lui Dmitro Kuleba. Volodimir Zelenski s-a plâns de el într-o ședință de partid

Putin: Incursiunea din Kursk a ajutat operațiunea din Donbas

Incursiunea ucraineană din Kursk a eșuat în a încetini avansul rusesc în Donbas, precum dorea Kievul, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Într-un discurs la Forumul Economic de Est din Vladivostok, Vladimir Putin a declarat că Ucraina, prin transferul în Rusia a unor unități mari și bine antrenate, s-a slăbit și a permis Rusiei să accelereze ofensiva în estul Ucrainei.

Putin a declarat că este „datoria sacră” a Rusiei să expulzeze invadatorii și că forțele ruse au început să respingă trupele ucrainene din Kursk.

El a declarat că avansul rusesc asupra orașului Pokrovsk din estul Ucrainei a fost un succes.

Aviația ucraineană a anunțat că a doborât 60 din cele 78 de drone cu care Rusia a atacat în timpul nopții. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică Iskander-M asupra teritoriului ucrainean, potrivit aviației ucrainene, relatează Reuters.

Un turn de răcire de la centrala nucleară Zaporojie, demolat

Un turn de răcire de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, va trebui demolat după ce un incendiu, în 12 august, a făcut structura inutilizabilă, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timpul unei vizite la centrală, potrivit Kyiv Independent.

Un incendiu izbucnit la turnurile de răcire ale centralei la 12 august a provocat „daune semnificative”, deși nu a reprezentat o amenințare la adresa securității nucleare.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au lansat acuzații cu privire la partea care a provocat incendiul de la centrala de răcire, iar AIEA a declarat că nu a fost în măsură să stabilească cauza incendiului.

Forțele aeriene belaruse au doborât două drone de atac rusești pe 5 septembrie în apropierea orașului belarus Gomel, a afirmat grupul de monitorizare Belaruski Hajun, citat de Kyiv Independent. Dacă se confirmă, incidentul pare a fi prima interceptare reușită a unor drone rusești de către forțele belaruse deasupra spațiului aerian al țării.

Mai multe avioane de vânătoare belaruse au fost trimise să intercepteze dronele în apropierea orașului Gomel în jurul orei locale 1:30, a afirmat Belaruski Hajun. Orașul se află la aproximativ 30 km de frontiera dintre Ucraina și Belarus.

O a treia dronă de atac rusească ar fi intrat în spațiul aerian belarus în jurul orei 2:30, dar nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la statutul acesteia.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de miercuri, ziua 924 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro