Sari direct la conținut

Kievul acuză armata rusă că „a decapitat” un soldat ucrainean și că i-a amplasat capul pe capota unui blindat. Cum au obținut ucrainenii imaginea

HotNews.ro
Kievul acuză armata rusă că „a decapitat” un soldat ucrainean și că i-a amplasat capul pe capota unui blindat. Cum au obținut ucrainenii imaginea
Soldați ai armatei ucrainene pilotează o dronă de informații numită LELEKA 100 în direcția Chasiv Yar, în regiunea Donețk, Ucraina, 10 iunie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a denunțat marți o crimă de război a forțelor ruse, acuzându-le că au „decapitat” un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război, informează AFP.

„Am primit informaţii potrivit cărora şefii unităţilor forţelor de ocupaţie ruse din zona Volnovaha, din regiunea Doneţk, au ordonat să nu se ia prizonieri din rândul militarilor ucraineni”, a transmis biroul procurorului general ucrainean, într-un comunicat publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Capul unui militar ucrainean a fost văzut pe un vehicul militar în timpul unei operaţiuni de recunoaştere aeriană, a precizat procurorul.

O fotografie care însoţeşte comunicatul arată un vehicul blindat în culori de camuflaj având pe capotă, unde imaginea devine neclară, capul care ar fi fost decapitat.

Conform procurorului, aceste „acţiuni constituie o încălcare flagrantă a articolelor Convenţiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război”.

Magistratul adaugă că a fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea legilor şi cutumelor războiului”, precum şi pentru „crimă cu premeditare”.

„Aceasta este o barbarie îngrozitoare care nu-și are locul în secolul XXI. Aceasta este o nouă confirmare a faptului că crimele de război ale agresorului nu sunt cazuri izolate, ci mai degrabă o parte a politicii planificate a regimului rus. Aceste ordine criminale au fost emise de comandanții de batalion și de companie ai forțelor de ocupație”, mai scrie în comunicatul procurorului, potrivit Ukrainska Pravda.

„Nu vom permite ca aceste crime să rămână nepedepsite. Îndemn întreaga lume civilizată să izoleze și să pedepsească țara teroristă”, a adăugat Kostin.

Moscova nu a reacţionat pentru moment la aceste acuzaţii, iar AFP notează că nu a putut verifica din surse independente afirmațiile procurorilor ucraineni.

Zelenski a cerut tribunal special

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de crime comise pe front de forţele lor armate, după începutul războiului declanşat în februarie 2022 de invazia Moscovei.

Ca parte a unui plan de pace în zece puncte prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul a solicitat crearea unui tribunal special însărcinat cu investigarea abuzurilor.

Tot marți, Zelenski a salutat emiterea de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unor mandate de arestare pe numele a doi comandanţi ruşi acuzaţi de crime de război care ar avea legătură cu bombardamentele din Ucraina.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro