Sari direct la conținut

Ucraina, „mai optimistă” în privinţa perspectivelor de a i se permite atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus / Între timp, rușii au înregistrat în august cel mai mare avans din ultimii doi ani

HotNews.ro
Ucraina, „mai optimistă” în privinţa perspectivelor de a i se permite atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus / Între timp, rușii au înregistrat în august cel mai mare avans din ultimii doi ani
Război în Ucraina: Un tanc ucrainean pe frontul din Prokovsk, regiunea Donețk (Foto: Hector Adolfo Quintanar Perez / Zuma Press / Profimedia)

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită ţării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, ci şi să-i furnizeze mai multe arme de acest tip.

Kievul le cere de multă vreme partenerilor săi să-i permită să tragă cu armele occidentale în profunzimea teritoriului duşman, iar aceste apeluri au crescut în intensitate după atacurile ruse masive asupra instalaţiilor energetice, a altor infrastructuri şi a clădirilor rezidenţiale din Ucraina, amintesc agențiile Reuters și Agerpres.

Zelenski le cere aliaţilor și mai multe arme de acest tip

După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof, luni, în oraşul ucrainean Zaporojie, Zelenski a spus că Kievul este „mai pozitiv” în privinţa perspectivelor de a primi permisiunea pentru astfel de tiruri în profunzime.

„Astăzi, numai a acorda permisiune nu este suficient”, a spus el, adăugând că aliaţii ar trebui să asigure livrări de arme care să fie utilizate în astfel de atacuri.

„Idei” pentru mărirea flotei de avioane F-16 donate Ucrainei

El a spus că a discutat cu Dick Schoof despre întărirea apărării aeriene. Zelenski a menţionat că există „unele idei” privind modul de a mări flota de avioane F-16 donate de aliaţi, dintre care unul a fost pierdut într-un accident săptămâna trecută.

„Vom continua să furnizăm echipament de apărare aeriană, şi F-16, şi finanţare pentru muniţii”, a spus Schoof.

Președintele Volodimir Zelenski, întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof în Ucraina (Foto: ANP / ddp USA / Profimedia)

Olanda oferă și sprijin și pentru repararea infrastructurii energetice

Premierul olandez a adăugat că Olanda va furniza Ucrainei circa 200 de milioane de euro drept sprijin pentru a-şi repara infrastructura energetică şi ca asistenţă umanitară.

Olanda va livra turbine de gaz recondiţionate în valoare totală de 29,5 milioane de euro şi a alocat 45 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii energetice, a precizat Ministerul de Externe olandez într-un comunicat.

Banii provin dintr-un fond de ajutor de 400 de milioane de euro pe care guvernul olandez l-a promis Ucrainei anterior în acest an.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia de pe linia frontului, afirmând că ofensiva în regiunea rusă Kursk se desfăşoară „conform planului”. El a adăugat că operaţiunea poate contribui la uşurarea presiunii asupra frontului Pokrovsk din estul Ucrainei, unde Rusia şi-a accelerat avansul.

Forţele ruse au înregistrat în august cel mai mare avans din octombrie 2022

În ceea ce privește evoluțiile pe front, forţele ruse au avansat în august 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă avansul lor lunar cel mai important din octombrie 2022, potrivit datelor care compilează deplasări revendicate şi confirmate furnizate de Institutul pentru studiul războiului (ISW) şi analizate de AFP, citează Agerpres.

La rândul său, armata ucraineană a avansat rapid la începutul lui august în Rusia, în regiunea frontalieră Kursk, peste 1.100 kmp în două săptâmâni, aflându-se la mai puţin de 35 km de capitala regională.

Trupele ruse au avansat în Ucraina într-un ritm de peste 15 kmp pe zi în august, în mare majoritate în regiunea Doneţk. Cea mai mare parte a acestor avansuri s-a realizat în direcţia importantului nod logistic Pokrovsk, de care armata rusă s-a apropiat duminică seară la mai puţin de 7 km.

Ultima dată când Moscova a cucerit atât teritoriu într-o lună, în octombrie 2022, a fost în replică la o importantă contraofensivă ucraineană în jurul Harkov, într-o fază a conflictului în care linia frontului era mult mai mobilă decât astăzi.

Cât teritoriu din Ucraina ocupă acum Rusia

De la începutul anului 2024, Moscova şi-a reluat expansiunea pe teritoriul ucrainean, cu avansuri suplimentare de 1.730 kmp. Este deja de trei ori mai mult decât în 2023, când avansurile sale, mai mici, au fost în plus anulate de contraofensivele ucrainene.

Însă în aceste ultime luni trupele Kievului întâmpină dificultăţi în a contraataca pe propriul teritoriu. În 2024, numai în opt zile armata ucraineană a cucerit mai mult teren decât a cedat Rusiei, în general având avansuri foarte marginale de câţiva kilometri pătraţi.

La 1 septembrie, Rusia ocupa 66.266 kmp din teritoriul ucrainean. Cu Crimeea, anexată în 2014, şi zonele din est deja sub controlul separatiştilor proruşi înainte de invazie, avansurile confirmate sau revendicate de Rusia reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei din 2013.


Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro