Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 922: Nou atac aerian rusesc, ucrainenii spun că au doborât peste 20 de rachete / Putin afirmă că trupele sale recuperează teritoriu în Kursk / Kuleba: Restricțiile privind armamentul sunt absurde

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 922: Nou atac aerian rusesc, ucrainenii spun că au doborât peste 20 de rachete / Putin afirmă că trupele sale recuperează teritoriu în Kursk / Kuleba: Restricțiile privind armamentul sunt absurde
Soldați ucraineni în zona frontului din Marinka - FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia a desfășurat peste noapte un atac aerian asupra Kievului, iar resturile căzute de la rachetele doborâte au rănit cel puțin două persoane și au provocat incendii și daune la locuințe și elemente de infrastructură, potrivit oficialilor ucraineni citați de Reuters. Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus cel puțin 10 rachete de croazieră și aproape 10 rachete balistice, a afirmat administrația militară a orașului pe Telegram.

Evenimentele de luni, ziua 922 a războiului din Ucraina, LIVE:

Posibilul loc de lansare a rachetelor rusești cu propulsie nucleară Burevestnik, identificat / Se află la 475 km de Moscova

Doi cercetători americani spun că identificat, cu ajutorul imaginilor din satelit, locul din Rusia unde sunt probabil desfăşurate rachetele cu propulsie şi încărcătură nucleară Burevestnik, informează luni, în exclusivitate, agenţia Reuters.

Rușii au înregistrat în august cel mai mare avans din ultimii doi ani

Forţele ruse au avansat în august 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă avansul lor lunar cel mai important din octombrie 2022, potrivit datelor care compilează deplasări revendicate şi confirmate furnizate de Institutul pentru studiul războiului (ISW).

Ucraina, „mai optimistă” în privinţa perspectivelor de a i se permite atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus / Zelenski cere aliaţilor și mai multe arme de acest tip

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită ţării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, ci şi să-i furnizeze mai multe arme de acest tip.

„Astăzi, numai a acorda permisiune nu este suficient”, a spus el, adăugând că aliaţii ar trebui să asigure livrări de arme care să fie utilizate în astfel de atacuri.

Continuă epurarea în armata rusă: încă un general arestat pentru corupţie

Vladimir Putin a sosit în Mongolia – prima deplasare într-un stat membru al Curţii Penale Internaţionale

Președintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Mongolia, potrivit televiziunii ruse, marcând astfel prima sa deplasare într-o ţară membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI) după emiterea unui mandat de arestare pe numele său.

CPI şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat pentru crima de război de deportare ilegală de copii ucraineni în Rusia.

Continuă „epurarea” în armata rusă: Încă un general a fost arestat sub acuzaţia de corupţie

Generalul-maior Valeri Muminjanov, comandant adjunct al districtului militar Leningrad din Rusia, a fost arestat sub suspiciunea de corupție, a anunțat luni Comitetul de Investigații al Rusiei, care susține că oficialul militar ar fi luat mită peste 20 de milioane de ruble.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat luni că Ucraina este „mai optimistă” în privinţa perspectivelor de a obține din partea aliaților săi occidentali permisiunea de a efectua lovituri cu rază lungă asupra unor ținte din interiorul Rusiei.

După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof, luni, în oraşul ucrainean Zaporojie, Zelenski le-a cerut din nou aliaţilor să permită Ucrainei să folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, şi chiar să furnizeze țării sale mai multe arme de acest tip. (The Guardian)

VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ai Ucrainei și-au folosit tehnica militară pentru a lansa în premieră termit incediar asupra unei poziții a armatei ruse din sudul țării.

Polonia spune că are „datoria” de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei

Un centru cultural islamic din cartierul Nyvky din Kiev a fost lovit în cursul atacului rusesc de azi-noapte, deteriorând grav o moschee, notează The Guardian.

Refat Chubarov, un lider al comunității tătarilor ucraineni din Crimeea, a afirmat într-o postare pe Facebook că clădirea va avea nevoie de reparații.

Președintele Volodimir Zelenski a scris pe platforma X despre atac, afirmând că Rusia „nu are nicio considerație pentru valorile spirituale sau umane și niciun respect pentru nicio religie sau credință”.

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Skuchne din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.

Skuchne este situat în districtul Pokrovsk, unde forțele ruse și-au accelerat înaintarea în ultimele săptămâni, notează Reuters.

Polonia anunță că are „datoria” de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei, în ciuda opoziției NATO. „Sunteți bineveniți”, a transmis Kievul.

Ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Varșovia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, indiferent de temerile că interceptările de rachete și drone deasupra teritoriului ucrainean ar putea implica NATO în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin: Cei mai mici membri ai familiei mele vorbesc fluent mandarina / Ce altă limbă străină mai este „minunată”, potrivit președintelui rus.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că cei mai mici membri ai familiei sale vorbesc fluent mandarina.

Kuleba: Restricțiile privind armamentul sunt absurde

VIDEO Armata rusă susține că distrus 3 sisteme HIMARS într-o singură lovitură. Informații neobișnuit de detaliate / Câte lansatoare americane a pierdut în total Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a publicat luni o înregistrare video despre care afirmă că arată cum o lovitură cu rachete a distrus 3 lansatoare multiple HIMARS primite de armata ucraineană din partea Statelor Unite. Înregistrarea a fost difuzată de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus că restricțiile privind armamentul furnizat țării sale de aliații occidentali sunt absurde.

„O parte dintre rachetele balistice trase asupra civililor ucraineni în această dimineață erau KN-23 din Coreea de Nord.

Regimurile de la Phenian și Moscova nu au restricții privind loviturile cu rază lungă de acțiune împotriva oricărui loc din Ucraina. Cu toate acestea, în apărarea sa împotriva acestor două mașinării barbare de război, Ucraina este forțată să lupte cu mâinile legate la spate. Nu este absurd?

A venit momentul ca partenerii Ucrainei să renunțe la temerile lor nefondate și să ridice restricțiile asupra dreptului legitim al țării la autoapărare în temeiul Cartei ONU, care include dreptul de a lovi orice țintă militară legitimă de pe teritoriul Rusiei”, a scris Kuleba pe X.

Pavel Durov, patronul Telegram arestat în Franța, a fost „prea liber” în abordarea sa în ceea ce privește conducerea platformei de socializare, iar acest lucru i-a adus sfârșitul, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Lavrov, într-un discurs susținut în fața studenților de la universitatea de elită MGIMO din Moscova, administrată de ministerul de externe, a reluat poziția Kremlinului potrivit căreia ancheta asupra lui Durov face parte dintr-o manevră politică mai amplă a Occidentului de a exercita putere asupra Rusiei.

„Pavel Durov a fost prea liber”, a spus Lavrov. „Nu a ascultat sfaturile Occidentului privind moderarea creației sale”, a adăugat el.

Putin afirmă că trupele sale recuperează teritoriu în Kursk

„Provocarea” Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia nu a reușit să oprească avansarea armatei ruse în regiunea Donețk din Ucraina, a declarat luni Vladimir Putin, citat de agenția de presă RIA.

Putin, aflat într-o vizită în regiunea Tuva, a afirmat că forțele ruse recuperează „kilometri pătrați” de teritoriu din regiunea Kursk, iar forța de incursiune ucraineană de acolo „va fi rezolvată”.

Germania își va prelungi administrarea specială pusă pe unitățile din țară ale Rosneft cu încă șase luni, a declarat luni pentru Reuters o sursă familiarizată cu subiectul, în condițiile în care grupul rusesc caută un cumpărător pentru participațiile sale.

În 2022, Berlinul a pus sub tutelă activele germane ale Rosneft, inclusiv participația sa de 54,17% în rafinăria Schwedt din Berlin, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Guvernul a prelungit administrarea specială de trei ori, cea mai recentă urmând să expire la 10 septembrie.

Un clip apărut online arată cum patru bombe glisante GBU-39 SDB de fabricație americană, lansate de pe un MiG-29 Fulcrum al aforțelor aeriene ucrainene, distrug un complex controlat de ruși din estul Ucrainei.

Sistemul Patriot pe care România îl va dona Ucrainei – Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern

Proiectul de lege prin care România va dona un sistem de rachete Patriot către Ucraina a fost aprobat luni de Guvern și va fi trimis pentru dezbatere și dezbatere în regim de urgență la Parlament.

Ucrainenii spun că au doborât peste 20 de rachete

Ce spun forțele aeriene ucrainene despre atacul rusesc de azi-noapte:

Ocupanții ruși au lansat un atac cu rachete asupra regiunilor Kiev, Sumî și Harkov, folosind rachete balistice, de croazieră și antiaeriene ghidate, și au lansat drone de atac de tip Shahed dinpre sud. Au fost detectate și urmărite 58 de ținte aeriene – 35 de rachete de diferite tipuri și 23 de UAV-uri de atac:

  • 16 rachete balistice Iskander-M/KN-23 din regiunile Briansk, Voronej și Kursk – Federația Rusă;
  • 14 rachete de croazieră X-101 de pe aeronave Tu-95MS din spațiul aerian al regiunii Volgograd – Federația Rusă;
  • 4 rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 din regiunea Belgorod – Federația Rusă;
  • 1 rachetă de tip nespecificat din regiunea Belgorod – Federația Rusă;
  • 23 drone de atac Shahed-131/136 din Primorsko-Akhtarsk, Rusia.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, unități ale forțelor de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic ale Forțelor Aeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare Ucrainene au doborât:

  • 9 rachete balistice Iskander-M/KN-23;
  • 13 rachete de croazieră X-101;
  • 20 de UAV-uri de atac Shahed-131/136.

În plus, ca urmare a contramăsurilor active ale forțelor de apărare ucrainene, o rachetă de croazieră X-101 și trei UAV-uri de atac nu și-au atins țintele și au fost pierdute în zonă. Informațiile sunt în curs de clarificare. Operațiunile de luptă au avut loc în regiunile Kiev, Harkov, Dnipro, Poltava, Nikolaev și Zaporojie.

Un elicopter ucrainean care efectua un zbor militar de antrenament s-a prăbușit duminică, ceea ce a dus la moartea celor doi membri ai echipajului, a anunțat universitatea Forțelor Aeriene.

Într-o postare pe Facebook, Universitatea Forțelor Aeriene din Harkov a adăugat că anchetatorii și oficialii Ministerului Apărării din Ucraina investighează pentru a afla cauza prăbușirii.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de duminică: 1300 soldați, 9 tancuri, 26 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 44 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Ofensiva din Kursk nu a slăbit sprijinul rușilor pentru război

Sondaje recente din Rusia sugerează că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk nu a degradat încă sprijinul intern pentru războiul din Ucraina după incursiunea din Kursk și că sprijinul rușilor pentru război a rămas ridicat, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Organizația independentă rusă de sondaje Levada Center a publicat rezultatele unei cercetări care arată că aproximativ 78% dintre respondenți susțin operațiunile militare rusești în Ucraina – în creștere față de nivelul de 75% din iulie 2024 și de 77% din iunie 2024.

Sondajul Levada Center indică faptul că cel mai scăzut sprijin rusesc pentru războiul din Ucraina a fost în februarie 2022, cu 68% dintre respondenți care susțineau războiul și că sprijinul pentru război în rândul respondenților sondajului nu a scăzut sub 70% din martie 2022 și până acum.

Datele sondajului realizat de Centrul Levada indică faptul că refuzul Kremlinului de face o tranziție completă a societății ruse în general către o situație de război și operațiunile interne de informare ale Kremlinului, menite să normalizeze războiul pentru societatea rusă, au atenuat până în prezent „oboseala” internă față de război și că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk nu a schimbat această mentalitate.

Faptul că societatea rusă în general nu pare să se confrunte cu „oboseala” războiului oferă probabil Kremlinului flexibilitate în ceea ce privește modul în care își elaborează strategia pentru a purta un război de uzură și de lungă durată împotriva Ucrainei, mai spune ISW.

Alertele de raid aerian au sunat azi-noapte în întreaga Ucraină timp de aproape două ore, până în jurul orei 03:30. Polonia, țară vecină, a ridicat avioane poloneze și aliate pentru a-și menține spațiul aerian în siguranță în timpul atacului rusesc cu rachete asupra Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a afirmat pe Telegram că un cazan de la o uzină de apă din Kiev a fost avariat, la fel ca și intrarea într-o stație de metrou care servește drept adăpost în districtul Svyatoshynksyi, dar stația funcționează în continuare. Cartierul găzduiește un grup de universități și școli.

Atacul a rănit cel puțin două persoane, a declarat Klitschko. Mașini au luat foc în mai multe părți ale orașului, a fost incendiată și o clădire nerezidențială din districtul Shevchenkivskyi, a adăugat el. (Reuters)

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Doi înalți oficiali militari americani au declarat că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16.
  • Rusia amenință din nou că își modifică doctrina nucleară ca răspuns la acțiunile Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina.
  • Ucraina a lansat un atac masiv cu drone care a vizat centrale electrice și o rafinărie în apropiere de Moscova, în timp ce peste 150 de drone au fost distruse în alte părți ale țării, au declarat duminică oficiali ruși.
  • Rusia susține că a capturat așezările Ptiche și Vimka din estul Ucrainei.
  • Rusia a lovit Harkovul de aproximativ 10 ori pe 1 septembrie, rănind cel puțin 41 de persoane.
  • Un profesor în studii de apărare de la King’s College din Londra crede că trupele ruse fac presiuni „pentru a intra in posesia ruinelor” orașului Pokrovsk înainte de iarnă pentru a putea captura întreaga regiune Donețk în primăvara lui 2025.
  • Trupele ruse și-au accelerat avansul spre Pokrovsk în ultima săptămână, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării din 1 septembrie.

Evenimentele de duminică, ziua 921 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro