Sari direct la conținut

Klaus Iohannis, comentarii despre inundații: „Este problematic că mulți n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităților”

HotNews.ro
Case afectate de inundații în Galați
Zeci de case inundate în localitatile Pechea si Slobozia Conachi, jud. Galati / Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Președintele Klaus Iohannis a spus că recentele inundații din județele Galați și Vaslui au arătat că autoritățile au reacționat bine pentru a veni în ajutorul celor afectați, însă șeful statului a etichetat ca „problematic” faptul că oamenii nu au fost avertizați din timp privind viiturile.

Întrebat dacă a fost informat din avans cu privire la inundațiile catastrofale care au afectat sud-estul Moldovei, Klaus Iohannis a răspuns:

„Nu am știut dinainte, este evident, cum nimeni nu a crezut dinainte că se întâmplă această catastrofă. Este o tragedie și este foarte, foarte trist că și în această situație de catastrofă naturală au murit oameni. Alții au rămas fără casă, fără lucruri, fără agoniseala de-o viață. Au fost suficiente autorități acolo după ce catastrofa s-a întâmplat și cred că primele ajutoare, și din partea Guvernului, au fost deja date oamenilor.”

Președintele a spus că este însă nevoie ca oamenii să fie informați cum să reacționeze în astel de situații și, totodată, să fie informați în timp util privind apariția acestora.

„Este probabil problematic că mulți n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităților. Au aflat de la vecini că vine apa când deja a fost la ei în casă. Deci aici, la prevenție, la informare, este încă mult de lucru. Dar cei care au intervenit, pompierii, forțele de la Interne, de la Apărare, au făcut o treabă foarte bună și și acest lucru cred că merită spus”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ploile provocate de furtuna Boris au provocat inundații de amploare în urma cărora șapte persoane și-au pierdut viața.

19 localități din opt județe au fost afectate de ploile puternice, cele mai grave probleme fiind semnalate în Galați, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localităţi din 8 judeţe (Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea şi Vrancea), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (judeţul Galaţi), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, a transmis DSU.

Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați. În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă.

INTERVIURILE HotNews.ro