Klaus Iohannis si Guvernul Romaniei recunosc rezultatul votului din Republica Moldova. Iohannis: "Am luat act de votul exprimat de cetateni" / "E necesar ca noul Presedinte sa indeplineasca cu intelepciune si echilibru mandatul sau"
Klaus Iohannis afirma intr-un comunicat de presa ca „a luat act de votul exprimat de cetatenii Republicii Moldova in turul al doilea al alegerilor prezidentiale” si spune ca „este necesar ca noul Presedinte sa indeplineasca cu intelepciune si echilibru mandatul sau”. Este prima recunoastere de la cel mai inalt nivel a rezultatului alegerilor prezidentiale din Moldova, in ciuda faptului ca Maia Sandu, clasata pe locul doi, a anuntat ca va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constitutionala.
Comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale:
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de votul exprimat de cetatenii Republicii Moldova in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Presedintele Romaniei considera ca este necesar ca noul Presedinte sa indeplineasca cu intelepciune si echilibru mandatul sau, avand in vedere responsabilitatea deosebita care revine acestuia in respectarea intocmai a atributiilor constitutionale ale functiei de sef al statului.
Totodata, Presedintele Klaus Iohannis apreciaza faptul ca singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurarii stabilitatii politice interne si al implicarii responsabile a tuturor factorilor politici si institutionali in continuarea si consolidarea procesului de reforme destinate modernizarii statului si sustinerii parcursului european, in beneficiul direct al cetatenilor Republicii Moldova.
De asemenea, Presedintele Romaniei reafirma, in acest scop si pe aceasta baza, sprijinul ferm al tarii noastre pentru traseul european al Republicii Moldova si evidentiaza sustinerea Romaniei pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova si pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul si autoritatile locale ale Republicii Moldova, in acord cu asteptarile cetatenilor sai.
Si Guvernul Romaniei arata, intr-un comunicat, ca „isi exprima speranta ca institutiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilitatii politice a tarii, pentru continuarea agendei de reforme si a procesului de modernizare, menite sa sutina parcursul european al Republicii Moldova” si „ramane angajat in continuarea relatiilor speciale pe care Romania le are cu Republica Moldova”.
Comunicatul integral al Guvernului Romaniei:
Participarea importanta a cetatenilor Republicii Moldova la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale reflecta, in primul rand, dorinta acestora de a contribui la consolidarea democratica a tarii. Totodata, prezenta ridicata la vot intareste responsabilitatea decidentilor politici de a raspunde echilibrat asteptarilor legitime ale tuturor cetatenilor Republicii Moldova.
In urma rezultatelor preliminare si a concluziilor observatorilor OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunarii Parlamentare a OSCE si a Consiliului Europei, care au participat la monitorizarea alegerilor, Guvernul Romaniei isi exprima speranta ca institutiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilitatii politice a tarii, pentru continuarea agendei de reforme si a procesului de modernizare, menite sa sutina parcursul european al Republicii Moldova si sa aiba un impact pozitiv asupra vietii oamenilor.
Guvernul Romaniei ramane angajat in continuarea relatiilor speciale pe care Romania le are cu Republica Moldova, in baza afinitatilor istorice si a radacinilor comune si in temeiul impartasirii valorilor democratiei si statului de drept.