Sari direct la conținut

Kremlinul agită din nou „sabia nucleară”. Riabkov: Modificarea doctrinei nucleare din cauza acțiunilor Occidentului în Ucraina este în stadiu avansat

HotNews.ro
Kremlinul agită din nou „sabia nucleară”. Riabkov: Modificarea doctrinei nucleare din cauza acțiunilor Occidentului în Ucraina este în stadiu avansat
Rachetă balistică intercontinentală / FOTO: YURI KADOBNOV / AFP / Profimedia

Rusia își va modifica doctrina nucleară ca răspuns la acțiunile Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

Riabkov a spus că decizia este „legată de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Riabkov nu a spus ce vor presupune schimbările.

Actuala doctrină, stabilită prin decret al președinteliu Vladimir Putin, prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convenţional care ar reprezenta o ameninţare existenţială pentru Rusia.

Rusia, care acuză Occidentul că folosește Ucraina pentru a purta război împotriva ei, a declarat înainte că ia în considerare schimbări. Afirmația lui Riabkov a fost cea mai categorică de până acum.

„Lucrările se află într-un stadiu avansat și există o intenție clară de a face corecții”, a spus Riabkov, citat de TASS.

De altfel, Riabkov spunea în luna iunie că doctrina nucleară a Rusiei, care stabileşte condiţiile în care Moscova ar putea utiliza arma nucleară, este în curs de reevaluare.

El a declarat pentru Izvestia că doctrina a fost redactată „într-o altă epocă şi în alte circumstanţe” şi că speră ca discuţiile de acum „să fie luate în serios de adversarii noştri”.

„Nu anticipez rezultatul, dar îi îndemn pe adversarii noştri să se gândească la ceea ce spune preşedintele” (Putin), a afirmat responsabilul diplomatic rus.

Ei (occidentalii) „se joacă literalmente cu focul (…) şi trebuie să înveţe să nu se lase pradă unor iluzii periculoase, ci să încerce să privească lumea cu luciditate şi să înţeleagă că avem interese naţionale imuabile pe care suntem pregătiţi să le apărăm până la capăt”, a declarat Serghei Riabkov.

Avertismentul lui Putin din luna iunie

Putin a declarat în iunie că Rusia nu are nevoie să facă uz de arme nucleare pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, acesta fiind cel mai puternic semnal de până acum că acest conflict nu va escalada până la un război nuclear.

Pe de altă parte a avertizat la începutul lunii iunie că Rusia și-ar putea folosi toate mijloacele disponibile pentru a se apăra dacă suveranitatea sau integritatea sa teritorială ar fi amenințate.

Putin a declarat că Occidentul a acuzat în mod repetat Rusia că „agită sabia nucleară”, dar a spus că acest lucru „este greșit” și a indicat că Statele Unite au fost cele care au folosit arme nucleare împotriva Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Dintr-un oarecare motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a afirmat Putin.

„Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie tratat cu ușurință, superficial”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Noua declarație a lui Riabkov vine în contextul în care ofensiva ucraineană din Kursk intră în a doua lună.

INTERVIURILE HotNews.ro