Sari direct la conținut

Kremlinul acuză că alegerile din Republica Moldova au exclus „sute de mii de moldoveni ce locuiesc în Rusia”

HotNews.ro
Kremlinul acuză că alegerile din Republica Moldova au exclus „sute de mii de moldoveni ce locuiesc în Rusia”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de Maia Sandu cu o diferență de peste 10 puncte procentuale față de rivalul său, Alexandr Stoianoglo, potrivit agenției ruse de presă Tass.

„Rusia aude doar acuzații nefondate la adresa sa în jurul alegerilor prezidențiale din Moldova, dar nu sunt prezentate fapte sigure”, a spus Peskov, după ce Moldova și aliații săi din Occident au acuzat că alegerile de duminică, 3 noiembrie, au fost umbrite de suspiciuni de ingerinţă rusească.

„Implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din Moldova nu a fost și nu ar fi putut fi”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că „rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova nu pot fi considerate curate”, iar „votul a fost plin de manipulări”.

O părere asemănătoare cu cea a lui Dimitri Peskov a emis și ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, care a afirmat luni că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria post-sovietică a țării, informează Reuters.

Peskov acuză că „sute de mii de moldoveni din Federația Rusă nu au primit de la Chișinău dreptul de a vota la alegerile prezidențiale, iar acest lucru nu putea decât să afecteze rezultatele”.

Chișinăul nu are o abordare constructivă a soartei Transnistriei, afirmă oficialul rus, punctând că „transnistrenii nu sunt înclinați să susțină actualele autorități moldovenești”, aceasta fiind o problemă care necesită eforturi constructive serioase.

Rusia nu este înclinată să privească perspectivele relațiilor bilaterale „prin ochelari roz” după alegerile prezidențiale din Moldova, mai spune Peskov.

Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică cu 55,33% din sufragii, în timp ce contracandidatul său, fostul procuror prorus Alexandr Stoianoglo, a primit sprijinul a 44,67% dintre cetăţeni. Ea a obținut victoria în mare parte datorită sprijinului din partea moldovenilor care locuiesc în străinătate. Aliaţii occidentali ai Chişinăului au salutat rezultatele scrutinului.

INTERVIURILE HotNews.ro