Kremlinul reacționează la „planul de victorie” al lui Zelenski: „Suntem foarte precauți”
Kremlinul a afirmat luni că va studia ceea ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat drept „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului cu Rusia, în momentul în care vor fi publicate informații oficiale cu privire la acesta, informează Reuters.
Zelenski urmează să prezinte săptămâna aceasta planul președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi, Kamala Harris și Donald Trump, în timpul unei vizite în Statele Unite, în cadrul căreia Zelenski se va adresa marți Adunării Generale a ONU.
Planul, ale cărui detalii Zelenski nu le-a prezentat public până în prezent, pare o încercare majoră din partea liderului ucrainean de a încerca să convingă Washingtonul și alți parteneri internaționali ai Kievului să ofere un ajutor mai mare și mai consistent țării sale, într-un efort de a forța Moscova să pună capăt conflictului în condiții acceptabile pentru Kiev.
Oficialii ucraineni au sugerat că Rusia ar putea fi invitată în cele din urmă la un summit în cadrul căruia să fie discutată o rezolvare a conflictului pe baza noului plan.
Întrebat despre inițiativa lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor: „Credem că nu trebuie analizate relatările din mass-media. Dacă în surse oficiale apar informații în acest sens, le vom analiza, desigur”.
„Există o mulțime de informații contradictorii și nesigure cu privire la acest subiect, așa că suntem foarte precauți în această privință”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.
Moscova a refuzat duminică oficial să ia parte la un al doilea „summit pentru pace”, în continuarea conferinţei denumite astfel de Ucraina şi care a avut loc în iunie în Elveţia, unde participanţii au abordat condiţiile în care Kievul ar accepta încheierea unei păci cu Rusia, care nu a fost invitată la acea conferinţă.
Peskov îi răspunde lui Macron
Ministerul rus de Externe a estimat că eventualul summit va urmări acelaşi obiectiv ca reuniunea din iunie, şi anume „promovarea iluzoriei «formule Zelenski» drept orice bază privind soluţionarea conflictului, obţinerea sprijinului majorităţii lumii şi folosirea acesteia pentru a prezenta Rusiei un ultimatum de capitulare”. Rusia nu respinge „o soluţie politico-diplomatică a crizei”, care să se bazeze pe condiţiile enunţate în iunie de preşedintele rus Vladimir Putin, a mai menţionat Ministerul rus de Externe, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.
Putin a cerut atunci retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii săi occidentali.
Pe de altă parte, Peskov a apreciat în cadrul briefingului de presă de luni că Europa are nevoie de „o nouă arhitectură de securitate”.
El a răspuns astfel unei întrebări asupra unei declaraţii a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a estimat că după încheierea războiului ruso-ucrainean vor trebui regândite relaţiile cu Rusia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, un astfel de cadru viitor va trebui să asigure securitatea Rusiei printr-un sistem de garanţii.
Rusia le-a cerut statelor occidentale şi înaintea lansării invaziei asupra Ucrainei crearea unei noi arhitecturi de securitate. Astfel, în decembrie 2021, Rusia le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro