Sari direct la conținut

La cald despre meciul zilei Ponta – Băsescu. E important CINE zice sau CE zice la Bruxelles? – Soluția e simplă, dacă pe bune se caută soluții

Contributors.ro
Cristian Ghinea, Foto: Hotnews
Cristian Ghinea, Foto: Hotnews
  • Tocmai ce l-am vazut pe Presedinte in conferinta de presa. Din pacate am fost pe avioane azi, abia ce am aterizat la Bruxelles, deci doar am citit fragmente din ce a zis Ponta in Parlament. Sper sa nu fi fost tot la modul ăsta – flegme peste gard – cum mi s-a parut la Traian Basescu. Textul ce urmeaza e o prima impresie, fugara cu ochii pe net si la ce a zis Tr. Basescu, pe care l-am prins live.
  • Un Traian Basescu inutil de nervos si de „la misto”. `Daca are timp sa citeasca` / `dl doctor in drept prim-ministru` – spus de vreo 5 ori. De ce era nevoie de din-astea?
  • Salut fragmentul asta din Tr. B: ”Suntem in fata unui lucru pozitiv, pt ca dezbaterea din Parlament si dezbaterea ce va urma in zilele următoare, se refera la Uniunea Europeana. Iar nevoia de a ști cât mai bine care sint mecanismenele de functionare ale Uniunii este nu numai la nivelul oamenilor politici”. Așa este, dar după ce se va termina cafteala asta politică nouă, nu vom fi rămas cu nimic, din păcate. E un motiv greșit să fim interesați de UE.
  • Nu asa trebuia raspuns, a ridicat atitea mingi la fileu USL… Si sa trimita pe toti sa citeasca nu e argument. Iar acolo unde a avut un argument, nu se tine: `Consiliul European nu e guvernul UE, nu se iau decizii. Misiunea Consiliului European e sa dea impulsuri generale, nu se adopta decizii, se adopta concluzii ale Consiliului European care nu produc efecte juridice`. Cine i-a propus acest argument lui Tr. B. trebuie concediat. Asta e o citire a tratatului de parca ar fi broșură d-aia de la Ikea: se ia șurubu, se baga piulița… Consiliul European este LOCUL unde se iau deciziile mari în UE, nu doar un for de reprezentare. Spre Consiliul European se transferă deciziile care nu pot fi mediate între miniștri, acolo se arbitrează. Acolo se iau deciziile în momente crucile. Să zici ca nu au efect juridic deciziile Consiliului European e ca si cum ai spune ca la întâlnirea de la Teheran Stalin, Roosevelt si Churchill s-au întâlnit asa, să fumeze un trabuc, pentru că oricum nu au semnat nimic in scris.
  • Parcă sunt ca Băsescu acum, dar vă trimit și eu la citit, acum o lună am scris ce e Consiliul asta European și de ce e important.
  • Vad deja la TV online că oamenii au opinii ferme pe subiect, citesc Tratatul de la Lisabona in funcție de pro si contra Basescu. E fooaaarte tare.
  • Oricum, obsesia asta pe articole legislative (constitutie + tratatul de la Lisabona) nu ajuta la nimic, fiecare gaseste argumente acolo. Literal vorbesc: fiecare parte si-a gasit articolele ei si le repeta papagaliceste. Acum vreo săptămâna Andrei Marga spune ceva de genul Constituția arată în mod clar că…. Coincidență drăguță, peste câteva ore îl văd pe Cristian Diaconescu folosind exact aceeași expresi: Constituția spune în mod clar că… Doar că zicea pe exact invers.
  • Ascultați-mă pe mine, că le-am studiat ca să mă dumiresc încă înainte sa fie o temă sexy (am scris la CRPE împreună cu Dragos Dinu, parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert, trei rapoarte în care am analizat cadrul de luare a deciziilor privind politicile europene. E varză. Și problema reprezentării la Consiliul European e doar una, minoră de fapt, umflată acum politic. Dacă chiar vă interesează, puteți citi aici, aici și aici. Dar să știți că nu e sexy, nu e cu bătăi și sânge, și e cu recomandări. Pe care dacă le-am fi aplicat mai din timp, nu mai era nevoie de cearta asta.
  • Dacă tot am avut un proiect special despre rolul Parlamentului în UE, salut și începutul declarației politice adoptate azi de Parlament: ”Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat in prealabil asupra agendei Consiliului European si sa stabileasca un mandat de principiu referitor la pozitiile pe care le va sustine si promova reprezentantul Romaniei. Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat dupa fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate”. Am tot zis chestia asta, publicul si Parlamentul trebuie implicate in stabilirea pozițiilor de tara ale Românie. Deci, salut prima parte a declaratiei. Restul ei, este politică și interpretabilă. Pt. cine nu știe, anul acesta Parlamentul și-a profesionalizat structura, a spart comisia unică de afaceri europene, care era nefuncțională, în comisii separate la Cameră și la Senat și s-a negociat îndelung (am încercat și noi CRPE să organizăm dialogul) un proiect de lege privind relația Parlament – Guvern în domeniul afaceri europene. Proiectul de lege (e încă în Parlament) care nu se referă și la Președinte. Pentru că un reprezentant al Președinției a zis că el este putere în stat separată și nu poate fi întrebat de Parlament despre ce zice pe unde se duce. Deci, Președinția a fost căpoasă și a zis că pe ea nu o controlează nimeni. Și uite unde am ajuns: acum vor nu doar să o întrebe de sănătate, ci să-i ia jucăria cu totul. Propunerea mea: proiectul de lege din parlament să fie modificat să includem clar și deschis și Președinția în procesul de decizie/reprezentare. Parlamentul poate face clară procedură de reprezentare de către Președinte (sau i-o poate confisca de tot, dar ar putea pica la Curtea Constituțională). Dar trebuie să facă asta clar, printr-o lege, nu prin declarații politice.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro