Sari direct la conținut

Lansare cu probleme a rachetei Starship, în prezența lui Donald Trump și Elon Musk: „Prăbușire controlată”

HotNews.ro
Lansare cu probleme a rachetei Starship, în prezența lui Donald Trump și Elon Musk: „Prăbușire controlată”
Donald-Trump-si-Elon-Musk-inaintea-lansarii-de-la-Boca-Chica. Credit foto: Brandon Bell / Getty images / Profimedia

SpaceX, compania creată de multimiliardarul Elon Musk, a efectuat marți, 19 noiembrie, un test de lansare al rachetei Starship, la care a asistat nou alesul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, relatează Reuters.

Lansarea, care a avut loc la ora locală 16:00, la baza de la Boca Chica, Texas, a fost însă una cu probleme. Prima treaptă a rachetei, botezată Super Heavy, s-a desprins de a două treaptă, așa cum era programat, la o altitudine de 62 de kilometri.

Prima treaptă a rachetei Starship a explodat în ceea ce SpaceX a numit „prăbușire controlată”

De aici, lucrurile au luat o întorsătură neplăcută pentru Elon Musk și reprezentanții SpaceX prezenți la eveniment. Super Heavy ar fi trebuit să se întoarcă pe rampa de lansare, acolo unde să aterizeze în brațele robotizate ale turnului. O încercare pe care SpaceX o reușise în urmă cu doar o lună.

Prima treaptă de lansare s-a prăbușit însă în Golful Mexic, iar oficialii SpaceX au declarat ulterior că au optat pentru o prăbușire controlată, din rațiuni de siguranță.

Nu s-a comunicat până în prezent care au fost problemele care au dus la această prăbușire, însă SpaceX a declarat că misiunea a fost un succes, chiar dacă parțial, având în vedere că etajul superior al Starship și-a atins obiectivul. Acela de a ajunge în spațiul cosmic și de a efectua un zbor suborbital, înainte de a se prăbuși controlat în apele Oceanului Indian.

Imaginile surprinse de camerele de luat vederi arată că Super Heavy a explodat în momentul prăbușirii în Golful Mexic. SpaceX a anunțat că va recupera acceleratorul pentru evaluări ulterioare, însă nu consideră că ratarea acestui obiectiv secundar ar reprezenta un eșec major.

Și asta în ciuda faptului că Elon Musk declarase pe platforma X (fostă Twitter) că se așteaptă ca metoda de prindere a treptei Super Heavy cu brațele robotizate să fie mai eficientă decât încercarea din urmă cu doar o lună.

Donald Trump, cel mai important spectator al lansării Starship

Prezența lui Donald Trump la această lansare nu face altceva decât să întărească alianța cu Elon Musk, unul dintre cei mai fervenți susținători ai viitorului președinte american în campania electorală recent încheiată.

Susținerea oferită de Elon Musk lui Donald Trump, precum și suma deloc de neglijat, 119 milioane de dolari, pe care acesta a investit-o în campania viitorului președinte, a fost văzută ca o încercare a multimiliardarului de origine sud-africană de a-și ajuta companiile și pentru a-și asigura un tratament guvernamental preferențial.

Donald Trump l-a numit pe Elon Musk, în urmă cu doar o săptămână, în fruntea unui nou „Departament al eficienţei guvernamentale”, acolo unde va lua deciziile împreună cu un alt multimilionar, Vivek Ramaswamy, fondatorul Roivant Science.

Fondatorul SpaceX și CEO-ul Tesla a declarat deja că va scăpa guvernul federal de cheltuielile inutile și de reglementările pe care le-a numit împovărătoare, dar și că va da „delete” unor agenții guvernamentale, la fel de ușor precum ar șterge un fișier de pe un computer.

În altă ordine de idei, actualul administrator NASA, Bill Nelson, care, cel mai probabil, va fi înlocuit din fruntea Agenției Spațiale Americane odată cu investirea lui Donald Trump la Casa Albă, l-a felicitat pe Elon Musk pentru reușită și a declarat că recenta lansare reprezintă un progres major în ceea ce înseamnă viitorul zborurilor orbitale.

Ceva mai rezervat, Elon Musk a subliniat într-o nouă postare pe platforma X că există mii de schimbări pe care Starship trebuie să le testeze înainte de a funcționa la parametri optimi.

INTERVIURILE HotNews.ro