Le Figaro: Războiul din Bosnia: Fostului lider al sârbilor i se va decide soarta pe 20 martie
Justiţia internaţională va decide pe 20 martie în legătură cu apelul fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat în primă instanţă la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război şi pentru rolul său în timpul războiul bosniac (1992-1995) scrie Le Figaro citat de Rador.
„Curtea de Apel (…) a programat pronunţarea hotărârii la recursul lui Radovan Karadzic pentru miercuri, 20 martie”, a anunţat Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MICT) al ONU, cu sediul la Haga. În 2016, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII), pe care MICT l-a preluat, l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la 40 de ani de închisoare. Fostul preşedinte al entităţii sârbe a ţării, Republica Srpska, a fost acuzat mai ales pentru implicare în masacrul de la Srebrenica şi în asediul oraşului Sarajevo, precum şi în deplasarea populaţiei pe baze etnice.
După moartea fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, în timpul procesului său, acum Karadzic este cel mai înalt oficial care trebuie să dea socoteală pentru acest război, care a făcut peste 100.000 de morţi şi 2.2 milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995. Considerat încă un „erou” de mulţi dintre ai săi, el a făcut apel cu privire la 50 de puncte din actul său de condamnare.
Acuzarea, care a cerut închisoare pe viaţă, a făcut apel şi la verdictul din prima instanţă, pe care îl consideră prea indulgent. În verdictul său, TPII a considerat că acuzatul, care „a pus bazele structurilor militare, politice şi guvernamentale” ale sârbilor din Bosniaci, a încercat să dividă ţara. El a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995, cel mai grav masacru comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit judecătorilor, acest masacru a făcut parte dintr-o „purificare etnică” planificată de un trio format din Karadzic, alter ego-ul său militar, generalul Ratko Mladic şi Slobodan Milosevic. Fostul psihiatru a fost condamnat şi pentru persecuţie, omor, viol, tratamente inumane sau transferuri forţate, în special pentru asediul oraşului Sarajevo, care a provocat moartea a 10.000 de civili în 44 de luni, precum şi pentru lagărele de detenţie cu „condiţii de viaţă inumane”.