Sari direct la conținut

Le Pen compară un apel al stângii la protest cu asaltul asupra Capitoliului din SUA din 2021

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: Adnan Farzat/NurPhoto/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia
Marine Le Pen, Foto: Adnan Farzat/NurPhoto/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională, Marine Le Pen, a comparat miercuri apelul unui politician de stânga radicală pentru un marș către biroul premierului francez cu asaltul de la Capitol Hill al susținătorilor fostului președinte american Donald Trump, relatează Reuters.

Comentariile lui Le Pen vin după ce a comparat votul tactic în scrutinul parlamentar de duminică drept un complot pentru a menține partidul său departe de putere.

Noul Front Popular (NFP) a câștigat în mod neașteptat cele mai multe locuri în Parlamentul francez, dar fără ca vreun grup să obțină majoritatea absolută, iar Franța a fost cufundată în incertitudine, fără o cale evidentă către un guvern stabil.

Le Pen a spus că NFP are „atitudini aproape subversive, deoarece cer ca Matignon să fie luat cu forța, din câte am putea înțelege”, referindu-se la biroul premierului.

„Este atacul lor asupra Capitoliului”, a adăugat Le Pen, cu referire la momentul în care susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a anula înfrângerea electorală.

Stânga dură Franța Nesupusă, care face parte din NFP, a respins imediat acuzația ei.

După ce președintele Emmanuel Macron i-a cerut premierului centrist Gabriel Attal să rămână deocamdată în funcție, fostul parlamentar francez Adrien Quatennens l-a acuzat pe Macron că vrea să „fure” victoria stângii și a sugerat premierului un „marș popular” către Matignon.

Quatennens a spus că Le Pen e „nebună” dacă a văzut în postarea sa un un apel la insurecție.

INTERVIURILE HotNews.ro