După eșecul din alegeri, Marine Le Pen are acum noi probleme. Parchetul a deschis o anchetă
Parchetul din Paris a deschis o anchetă privind finanțarea campaniei electorale a liderului de extremă dreapta Marine Le Pen pentru alegerile prezidențiale din 2022, scrie site-ul POLITICO.eu.
Ancheta, care urmează unei investigații preliminare, a fost deschisă săptămâna trecută în urma unor suspiciuni de deturnare de fonduri, fals, fraudă și acceptarea unui împrumut de către un candidat la o campanie electorală, a confirmat biroul procurorului din Paris pentru publicația citată.
În 2022, Marine Le Pen – care făcea atunci a treia încercare de a câștiga președinția Franței ca lider al Frontului Național – a obținut 41% din voturi în al doilea tur, pierzând în fața președintelui în exercițiu Emmanuel Macron.
Echipa de presă a Raliului Național nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Ancheta va fi acum înaintată unui judecător. Aceasta urmează unui raport al comisiei naționale de control al cheltuielilor de campanie (CNCCFP) care a alertat procuratura din Paris.
„Sunt foarte surprins, deoarece cheltuielile noastre de campanie au fost aprobate în decembrie 2022 și rambursate în februarie 2023”, a declarat un oficial anonim al Frontului Național, pentru AFP.
„Nu știm despre ce este vorba. Am aflat că a fost deschisă o anchetă, ca toată lumea, în această dimineață la [televiziunea franceză] BFMTV”, a spus el.
CNCCFP a constatat deja nereguli în campania prezidențială din 2022 a lui Le Pen, refuzând să ramburseze afișe care au fost lipite pe autobuze, în ceea ce a fost considerat o încălcare a normelor de publicitate electorală.
Potrivit AFP, Le Pen a investit aproape 11,5 milioane de euro în campania sa prezidențială eșuată din 2022.
Și campania din 2017 a fost cu probleme
Campania prezidențială din 2017 a lui Le Pen a fost, de asemenea, plină de nereguli.
De asemenea, în septembrie, Marine Le Pen va fi judecată, alături de alte 24 de persoane, pentru presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor UE, după o anchetă de șapte ani privind acuzațiile că Frontul Național a utilizat fonduri publice, care erau destinate asistenților parlamentari UE, pentru a plăti personalul partidului.
Potrivit Libération, Marine Le Pen însăși este acuzată de deturnare de fonduri publice și riscă o amendă și până la 10 ani de închisoare. Mai mult, Marine Le Pen riscă să fie decăzută din dreptul de a se prezenta la alegeri timp de cinci ani, ceea ce ar împiedica-o să candideze la următoarele alegeri prezidențiale din 2027.
Duminică, Frontul Național al lui Marine Le Pen a obținut 142 de locuri în Adunarea Națională după ce Macron a convocat alegeri legislative anticipate luna trecută. Deși extrema dreaptă are acum un grup mult mai mare în parlament, speranțele lor de a putea forma un guvern au fost spulberate, notează sursa citată.