Sari direct la conținut

Legatura dintre Dragnea, Blaga & Co. si referendumul Brexit

HotNews.ro
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu

Să vă povestesc pe scurt despre rolul important jucat de Liviu Dragnea, Vasile Blaga & Co. în rezultatul Brexitului. Și nu e deloc o glumă.

Ieri am cunoscut-o pe Mirela, 27 de ani născută în Teleorman, o fată care muncește cinstit într-un restaurant chinezesc din Anglia. A plecat din țară cu un deceniu în urmă, împreună cu părinții care s-au dus la muncă în Spania. Apoi a venit criza și au fost nevoiți să se mute în Anglia. Acum a venit Brexit-ul și au început să facă planuri să plece în Germania. La doar 27 de ani, Mirela e în fața celei de-a treia mutări majore într-o țară nouă și o cultură diferită. Are ochi triști Mirela și când o întreb unde-i acasă ezită mult până să răspundă.

Acum câteva minute am auzit la BBC (radio), la oră de mare audiență, un englez din Birmingham spunând că s-a săturat de țiganii, românii și polonezii care lucrează la el în oraș și de aia a votat împotriva UE. Și că e cazul să nu mai vină esticii ăștia să-i ia locurile de muncă.

Migrația europenilor din estul Europei a fost principalul subiect al campaniei din Marea Britanie. Mirela mi-a spus că dacă ar fi avut un salariu cât de cât decent și un loc de muncă, toată familia ei ar fi rămas bucuroasă acasă, în Teleorman. Englezul din Birmingham a spus că în afară de migranți, n-are nimic cu UE, chiar îi place că are vacanțe ieftine și poate călători ușor.

După miliarde de Euro infuzate de Uniunea Europeană în țări ca România, după sprijin instituțional, politic și economic, după aproape un deceniu de la legalizarea intrării noastre în UE, oamenii noștri continuă să fugă din România.

Pentru că la sate, acolo unde (încă) trăiește jumătate de țară, e rău. Pentru că e sărăcie. Pentru că munca cinstită e semn de prostie. Pentru că învățătura pe brânci e doar pentru fraieri. Și regulile la fel. Pentru că să-ți faci o fermă la tine în sat fără să șpăguiești e mult mai greu decât să te urci în avion și să culegi căpșune în Spania sau să cureți mese în Anglia.

La finalul unuia dintre cele mai favorabile decenii din istoria de un secol a României (suntem protejați de cele mai importante alianțe militare și economice din lume), oamenii noștri continuă să fugă din județele conduse de peste un deceniu de Dragnea & Co. sau de Blaga & Co.

Mirela nu are nicio vină că a venit la muncă în Anglia. Și nimeni nu-i poate reproșa englezului din Birmingham că-și apără prin vot anti-UE salariul. Dar ca întotdeauna, continentul nostru este construit din reacții în lanț.

Lăcomia rapace a baronilor politici care conduc România de peste un deceniu a împins milioane de români să-și caute norocul în celălalt capăt al Europei, generând presiuni economice și sociale care ar putea fi suportate de autohtoni un an sau doi, dar nu zece. Și fără existența unui orizont al normalizării.

Unul dintre motivele pentru care englezii au votat anti-UE și anti-imigranți poate fi găsit în județele din estul îndepărtat al UE, acolo de unde oamenii fug, fug și tot fug de peste un deceniu. Nimeni nu pleacă de acasă de prea mult bine și prea multă guvernare înțeleaptă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro