Sari direct la conținut

Legătura greu de distrus, care se ascunde în spatele întâlnirii de foc dintre Putin și Erdogan

Panorama.ro
Vladimir Putin și Recep Erdogan, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin și Recep Erdogan, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

„Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile”, spunea președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în luna mai, cu puțin timp înainte de a fi reales în funcția de șef al statului.

Relațiile speciale politice și economice pe care Ankara le are cu Moscova i-au pus în dificultate pe partenerii occidentali ai Turciei, într-atât încât unii analiști au ajuns să pună la îndoială apartenența acestui stat la NATO. Erdogan a fost acuzat că profită de pe urma războiului și a embargourilor pentru a cârpi economia care șchioapătă a țării.

Cu toate acestea, Turcia, cu a doua cea mai mare armată din Alianța Nord-Atlantică și cu o poziție geografică strategică, joacă un rol deloc de neglijat pentru NATO, implicit în dosarul ucrainean.

Aceleași relații speciale au ajutat Ankara să fie un mediator între Rusia și Ucraina, poziție pe care a adoptat-o încă de la începutul războiului. Iar înțelegerea privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră către piețele globale a fost mediat de ONU și Turcia.

Pe de-o parte, Turcia este unul dintre statele care s-au opus impunerii de sancțiuni pentru Rusia: nu a oprit zborurile spre și dinspre Moscova, iar sistemul bancar a adoptat metodele de plată în ruble. Pe de altă parte a acceptat – după multă rezistență – extinderea NATO cu Finlanda și Suedia, a livrat Ucrainei drone Bayraktar, care s-au dovedit extrem de utile pe câmpul de luptă, și a eliberat, în iulie, o serie de comandanți ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, considerați eroi pentru modul în care au încercat să reziste ofensivei ruse asupra orașului. Anunțul Ankarei a venit la finalul unei vizite a lui Volodimir Zelenski la Istanbul.

Pe cât de multă bucurie a stârnit în Ucraina, pe atât de dură a fost însă replica venită de la Moscova. Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a acuzat atât partea ucraineană, cât și partea turcă de o „încălcare directă a condițiilor înțelegerilor în vigoare”.

Citește mai departe pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro