Sari direct la conținut

Legea alegerilor locale, adoptata de Senat. Urmeaza Camera Deputatilor

HotNews.ro

Plenul Senatului a adoptat luni, in calitate de prima camera sesizata, cu 114 voturi pentru, 4 abtineri si 3 impotriva, legea alegerilor locale, prin care se stabileste ca un primar este ales dintr-un singur tur – candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. In sedinta de plen de luni a fost respins amendamentul PNL, sustinut de senatorul Sebastian Grapa, referitor la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, precum si cel privind alegerea directa a presedintilor de consilii judetene.

Textul votat de plenul Senatului a fost cel propus de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Potrivit proiectului, este ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie, noteaza Agerpres.

Actul normativ mai prevede ca primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg prin vot uninominal. Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.

La alegerile locale isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani si numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta.

Victor Ponta si-a exprimat luni speranta ca legea privind alegerile locale va putea fi trimisa spre promulgare pana in 15 mai.

Reamintim ca Parlamentul discuta de la inceputul anului un pachet de cinci legi, esentiale pentru sistemul de vot. Un proiect – cel al finantarii partidelor – a fost votat deja de Parlament, dar a fost trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis. Alte trei proiecte – legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare si legea infiintarii partidelor – sunt in circuitul parlamentar, iar al cincilea proiect – votul prin corespondenta, tocmai a fost lansat in dezbatere.

Urmatoarea sedinta a Comisiei pentru Cod electoral va avea loc martea viitoare, la ora 16.00, iar in cadrul ei vor fi luate in discutie proiectul de lege privind alegerile parlamentare si cererea de reexaminare trimisa de presedintele Klaus Iohannis la legea finantarii partidelor politice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro