Sari direct la conținut

Legea manualului școlar a fost declarată neconstituțională. PSD a greșit camerele parlamentului, când a votat legea

HotNews.ro
Manuale scolare, Foto: Agerpres
Manuale scolare, Foto: Agerpres

„Legea manualului școlar este neconstituțională, în ansamblul său”, a decis astăzi cu unanimitate de voturi Curtea Constituţională a României. „Curtea a constatat că Legea manualului școlar, fiind adoptată cu majoritatea absolută (…), încalcă procedura constituțională de adoptare a legilor ordinare”, se arată într-un comunicat de presă. CCR spune că „greșita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă și dispozițiile art.75 din Constituție, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor”. Legea manualului declarată acum neconstituțională a fost inițiată de Guvernul Tudose când Liviu Pop era ministru al Educației.

Ce spune Curtea Constituțională, cu privire la Legea manualului școlar:

I. În ziua de 18 iulie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunțat, în cadrul controlului anterior promulgării, asupra următoarelor obiecții de neconstituționalitate:

A. Obiecția de neconstituționalitate a Legii manualului școlar, obiecție formulată de un număr de 27 de senatori aparținând Grupurilor parlamentare al Partidului Național Liberal și al Uniunii Salvați România.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea manualului școlar este neconstituțională, în ansamblul său.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea a constatat că Legea manualului școlar, fiind adoptată cu majoritatea absolută, în temeiul art.76 alin.(1), încalcă procedura constituțională de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constituție, majoritatea simplă. Întrucât criteriul formal este subsecvent îndeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii în categoria organică sau ordinară, Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituție, care este de strictă și limitativă interpretare. Mai mult, greșita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă și dispozițiile art.75 din Constituție, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor.

Informația că CCR a admis sesizarea PNL şi USR privind neconstituţionalitatea Legii manualului şcolar a fost publicată inițial de Agerpres, citând surse din CCR. Legea manualului declarată acum neconstituțională a fost inițiată de Guvernul Tudose, când Liviu Pop era ministru al Educației; actul normativ introduce conceptul de manual școlar “de bază”, pe lângă cel de manual școlar, fără a clarifica distincția dintre ele. De asemenea, prevede că manualele sunt făcute de autori care le depun în formă de manuscris la Ministerul Educației – adică altă modalitate decât licitația pe care Ministerul a realizat-o până acum anual.

La depunerea sesizării la Curtea Constituțională a României (CCR), deputatul PNL Florica Cherecheş a declarat următoarele: „Sunt o mulţime de prevederi contradictorii şi asta va stârni foarte multă confuzie şi interpretări diferite şi eronate ale textului de lege. Pe de altă parte, în Legea manualului sunt definite câteva categorii de manuale – manual de bază, manual şcolar, manual opţional şi nu se ştie exact pe care dintre acestea le va finanţa Ministerul Educaţiei, pentru că în lege ni se spune că ministerul asigură finanţarea pentru manualele şcolare. Acum, cu aceste categorii, nu se ştie exact cine şi ce va finanţa, ceea ce înseamnă că probabil tot părinţii vor fi cei care vor scoate bani din buzunar pentru a asigura manuale pentru copiii lor, dacă vor să facă ceva la şcoală„.

Amintim că Legea manualului – care prevede că Ministerul Educației face manuale prin profesorii care îi trimit manuscrise, și nu prin licitație – a fost oricum adoptată de Parlament în urmă cu două luni, după ce Ministerul făcuse deja apel la profesori să trimită manuscrise de manuale și declarase și câștigători, fără să fi avut o bază legală. Juriștii contactați de HotNews.ro spun că legea manualului nu a oferit niciodată fundamentul legal necesar acțiunii prin care Ministerul a făcut deja manuale prin Editura din subordinea sa (EDP), pentru că legea nu retroactivează.

De altfel, Legea manualului declarată acum neconstituțională nu prevede nicăieri că Editura Didactică și Pedagogică este cea care editează toate manualele. Singurul act care făcea legătura între Ministerul Educației și EDP era ordonanța de urgență care transforma Editura din Regie în Societate pe Acțiuni care editează manuale la cererea Ministerului; și acea ordonanță a fost declarată neconstituțională.

În prezent, Ministerul Educației face manuale școlare noi, prin Editura Didactică și Pedagogică, pentru clasele I – a VI-a, fără bază legală.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro