Sari direct la conținut

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis de un proiectil cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de 7 kg, anunță Gardienii Revoluției din Iran

HotNews.ro
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis de un proiectil cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de 7 kg, anunță Gardienii Revoluției din Iran
Manifestanți la un miting în Rabat, pe 3 august 2024, protestând față de uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Sursa foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Gardienii Revoluției – armata ideologică a Iranului – au anunțat sâmbătă că liderul grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran de un proiectil cu rază scurtă de acțiune, care avea un focos de aproximativ 7 kilograme, și au promis o răzbunare severă, informează Reuters.

Asasinatul de miercuri a stârnit temeri legate de un conflict direct între Teheran și inamicul său declarat, Israelul, într-o regiune zguduită de războiul din Fâșia Gaza și de agravarea conflictului din Liban.

„Potrivit anchetelor şi investigaţiilor, această operaţiune teroristă a fost efectuată prin lansarea, din afara locuinţei oaspeţilor, a unui proiectil cu rază scurtă de acţiune, armat cu un focos de aproximativ 7 kilograme și care a provocat o explozie puternică”, au precizat Gardienii Revoluției, într-un comunicat publicat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Răzbunarea pentru uciderea liderului Hamas va fi „severă și într-un moment, într-un loc și într-o manieră adecvate”, mai scrie în comunicatul Gărzilor, care acuză „regimul terorist sionist” al Israelului pentru moartea lui Ismail Haniyeh.

Iranul și Hamas au acuzat Israelul că a efectuat atacul care l-a ucis pe Haniyeh la câteva ore după ce acesta a participat la ceremonia de învestire a noului președinte al Iranului.

Oficialii israelieni nu și-au asumat public responsabilitatea pentru efectuarea acestui atac.

Declarația de sâmbătă a forțelor de elită ale Gardienilor acuză, de asemenea, „guvernul criminal al SUA” că a sprijinit atacul care, potrivit presei iraniene, a avut loc într-o suburbie nordică a Teheranului.

Haniyeh a fost înmormântat vineri în Qatar, unde acesta se stabilise.

The New York Times, citând cinci oficiali din Orientul Mijlociu care au vorbit sub protecția anonimatului, scrisese joi că liderul Hamas fusese ucis de o bombă ascunsă de aproximativ două luni în reşedinţa suburbiei în care el stătea, protejată de Gardienii Revoluţiei, în nordul Teheranului, amintește News.ro.

Moartea lui Ismail Haniyeh a survenit la o zi după ce un atac israelian l-a ucis pe şeful militar al grupării șiite libaneze Hezbollah, Fouad Choukr, lângă Beirut.

Aceste două atacuri reaprind temerile privind o extindere a războiului dintre Israel, pe de o parte, şi Iran şi grupările pe care le sprijină în Liban, Siria, Irak şi Yemen (precum Hezbollah și Houthi), pe de altă parte.

În timp ce Iranul şi aliaţii săi pregătesc o ripostă, cotidianul ultraconservator Kayhan a scris sâmbătă că aceștia ar trebui să atace Tel Aviv şi Haifa şi să-i vizeze pe oficiali israelieni.

„Zone precum Tel Aviv şi Haifa, centre strategice şi mai ales reşedinţa unor oficiali implicaţi în crimele recente se numără printre ţintele” represaliilor, a scris ziarul.

INTERVIURILE HotNews.ro