Sari direct la conținut

Asasinarea liderului Hamas în Teheran: o umilire a Iranului și o lovitură de moral pentru Israel. Dar cât de aproape este acum un război regional?

HotNews.ro
Asasinarea liderului Hamas în Teheran: o umilire a Iranului și o lovitură de moral pentru Israel. Dar cât de aproape este acum un război regional?
Ismail Haniyeh. FOTO: Ashraf Amra apaimages / Sipa Press / Profimedia

Uciderea liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh într-un atac atribuit Israelului va atrage cel mai probabil un răspuns din partea Teheranului sau a aliaților săi regionali, într-un moment în care conflictul din Gaza pare aproape de a escalada. Dar observatorii citați de Reuters, New York Times și The Guardian cred că actorii majori din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul și Iranul, nu intenționează să declanșeze un conflict regional.

Asemenea tuturor oamenilor importanți ai Hamas, Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării, trăia sub amenințarea constantă a asasinatului. Moartea sa în Teheran, în urma unui atac cu rachetă, pare să fie cea mai recentă operațiune a Israelului care îi vizează pe inamicii săi – chiar dacă oficialii israelieni nu au comentat oficial atacul.

Perspectiva eliminării lui Haniyeh devenise foarte clară după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie din Israel, când prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că toți liderii organizației, inclusiv cei din afara Fâșiei Gaza, sunt pe lista de ținte oficiale.

Cu toate acestea, momentul și locul uciderii lui Haniyeh – la Teheran, în timpul negocierilor sensibile pentru încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor – au o semnificație importantă.

Incidentul va deraia probabil aceste negocieri și ar putea fi încă un factor destabilizator într-un conflict care este deja pe punctul de a escalada într-un război regional, deși analiștii observă că nimeni nu are dorința de a lansa un astfel de război.

O reușită pentru Israel și Netanyahu

Asasinarea șefului biroului politic al Hamas este, cel puțin la prima vedere, o reușită majoră pentru moralul Israelului, o lovitură de imagine pentru nepopularul Netanyahu și o pierdere importantă pentru gruparea palestiniană, scrie The Guardian.

După aproape 10 luni de lupte în Gaza, Israelul nu reușise să îi elimine pe liderii de vârf ai Hamas: Yahya Sinwar, creierul atentatului din 7 octombrie, este încă în libertate în Gaza.

De asemenea, nu este clar dacă o lovitură aeriană masivă de la începutul acestei luni care l-a vizat pe comandantul militar al grupării, Mohammed Deif, a avut succes, scrie The Guardian.

Cine a fost Ismail Haniyeh

În calitate de șef al Biroului Politic al grupării, cu sediul în Doha, capitala Qatarului, Haniyeh a fost o figură-cheie în discuțiile mediate de Egipt, Qatar și SUA în vederea unei încetări durabile a focului și a unui acord de eliberare a ostaticilor și prizonierilor.

Televiziunea de stat iraniană a declarat de altfel că moartea lui Haniyeh va întârzia negocierile cu „câteva luni”.

Pierderea unei figuri de renume mondial precum Haniyeh va avea cel mai probabil un impact operațional major. Veteranul Hamas în vârstă de 62 de ani gestiona de mult timp relațiile mișcării cu aliații din Teheran și din regiune, inclusiv cu Hezbollah.

Liderul Biroului Politic a fost, de asemenea, considerat a fi mai pragmatic și mai deschis la negocieri cu Israelul decât adepții liniei dure, precum Sinwar, liderul grupării în Gaza.

Haniyeh a fost unul dintre primii susținători în cadrul Hamas ai eforturilor politice și diplomatice, alături de rezistența armată, și a adoptat carta revizuită din 2017 a predecesorului său, care accepta implicit existența Israelului.

Nu este clar cât de multe știa Haniyeh despre atacul terorist al Hamas din Israel din octombrie, dar el s-a grăbit să îl susțină. În același timp, au observat analiștii, este puțin probabil ca înlăturarea sa să determine grupul să se îndrepte către o poziție de compromis.

Cât de importantă este uciderea liderului politic al Hamas

În ciuda importanței lui Haniyeh, analiștii au subliniat că Hamas va găsi resurse pentru a-l înlocui.

„Asasinarea sa este o lovitură majoră”, a declarat într-un interviu pentru New York Times Ibrahim Madhoun, un analist din Istanbul apropiat de Hamas.

Dar, a spus el, „Hamas s-a confruntat cu această situație în trecut” și „a ieșit mai puternică din acele scenarii”.

Faptul că Hamas s-a bazat pe instituțiile sale, și nu pe anumite persoane, a ajutat-o să depășească eliminarea liderilor săi în trecut, a declarat de asemenea Mkhaimar Abusada, profesor de științe politice din orașul Gaza.

În ciuda titlului său de lider politic al Hamas, Haniyeh poate fi înlocuit ca lider, a declarat și Joost Hiltermann, directorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al International Crisis Group.

„Hamas va supraviețui. Au o mulțime de alți lideri”, a spus acesta, adăugând că este puțin probabil ca lucrurile să escaladeze „atât timp cât interesul general al Iranului nu este afectat – și nu este afectat de pierderea lui Haniyeh”.

Hamas nu are multe opțiuni pentru a se răzbuna

Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a calificat asasinatul drept o „escaladare gravă” care „nu va rămâne nepedepsită”. Hamas are însă puține cărți de jucat pentru a răspunde singură la asasinarea lui Haniyeh, deoarece se află deja în război cu Israelul de aproape 10 luni.

Abusada, profesorul de științe politice din orașul, a spus pentru New York Times că este probabil ca Hamas să se retragă din negocierile de încetare a focului cu Israelul, cel puțin pentru câteva zile sau săptămâni, dar în cele din urmă va trebui să revină pentru a opri războiul și a oferi palestinienilor din Gaza o pauză.

„Opțiunile sale sunt limitate”, a spus el, menționând că aripa militară a Hamas a fost slăbită în Gaza. Grupul, a mai spus el, ar putea decide să răspundă prin lansarea unui atac în Cisiordania ocupată de Israel.

Populația din Gaza și ostaticii israelieni ținuți în tunelurile Hamas sunt posibilele victime colaterale imediate ale asasinatului de la Teheran, deoarece un progres în negocierile prelungite pentru o încetare a focului este acum și mai puțin probabil.

Tensiuni la granița cu Libanul

Un răspuns ar putea veni, în schimb, din partea aliaților Hamas, un lucru care ar putea aduce Orientul Mijlociu mai aproape de un război regional între Israel și Iran și aliații acestuia din urmă.

Deloc întâmplător, moartea lui Haniyeh a venit la doar câteva ore după ce Israelul a revendicat un alt atac, care l-a ucis pe un important comandant Hezbollah în capitala Libanului, Beirut.

Regiunea se pregătește deja pentru reacția puternicei miliții șiite libaneze, susținute de Iran, deși toată lumea spune că vrea să evite un război total.

Israelul și Hezbollah poartă în acest moment un război de uzură pe granița care separă Libanul de statul evreu, iar tensiunile au crescut după atacul aerian de sâmbătă care a ucis 12 copii în Înălțimile Golan controlate de Israel. Hezbollah a negat că ar fi responsabil pentru acel atac.

Descurajarea funcționează

Reacția Teheranului este cea așteptată cu îngrijorare.

Incapabil să își protejeze unul dintre cei mai importanți aliați pe propriul său teritoriu, Iranul trebuie să salveze aparențele. Ayatollahul Ali Khamenei a asigurat că este de datoria Teheranului să răzbune moartea lui Haniyeh, iar președintele iranian a declarat că țara își va apăra integritate teritorială.

Dar cum?

Televiziunea de stat iraniană a anunțat că asasinatul va antrena „represalii” din partea axei șiite a milițiilor din Orientul Mijlociu susținute de Iran. Mai multe dintre aceste grupări, inclusiv rebelii Houthi, din Yemen, au lansat deja rachete și drone împotriva Israelului și a activelor americane din regiune în ultimele nouă luni, aparent pentru a sprijini eforturile de război ale Hamas.

Totuși, decizia de a intensifica sau nu războiul se află în mâinile câtorva factori de decizie din Iran, Israel și Hezbollah din Liban, potrivit analiștilor care au afirmat că cele mai recente evoluții nu au schimbat deocamdată dorința fundamentală a acestor actori de a menține conflictul sub control.

În repetate rânduri, spun analiștii și oficialii americani, părțile implicate în conflict au avut șansa de a acționa într-un mod care ar fi declanșat un război mai amplu, dar au ales întotdeauna o opțiune mai limitată, care le-a permis să pretindă că au ripostat eficient fără a atrage un răspuns disproporționat.

„În ultimele 10 luni, toate părțile au avut motive să escaladeze complet și nu au făcut-o, ceea ce sugerează că calculele nu s-au schimbat și nu se schimbă”, a declarat Andreas Krieg, expert în securitate în Orientul Mijlociu la King’s College din Londra.

„Descurajarea de ambele părți funcționează cumva”, a adăugat el, citat de New York Times.

INTERVIURILE HotNews.ro