Ultimele cuvinte ale lui Ismail Haniyeh, prin care liderul Hamas părea conștient că moartea lui este aproape
- Andrei Stan
Ca și cum ar fi știut că nu mai are mult de trăit, ultimele cuvinte ale liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, adresate liderului suprem iranian, Ayatollahul Ruhollah Ali Khamenei, înainte de a fi asasinat la Teheran au fost un verset coranic despre viață, moarte, nemurire și rezistență, scrie sâmbătă Reuters. Ismail Haniyeh era urm[rit, pentru crime, de către procurorul Curții Penale Internaționale.
„Allah este cel care dă viață și aduce moartea. Și Allah este atotștiutor al tuturor acțiunilor… «Dacă un lider pleacă, altul va veni»”, a spus Haniyeh, în limba arabă. Câteva ore mai târziu, el a fost ucis într-un atac, atribuit Israelului, asupra casei sale de oaspeți.
Ideologia generatoare de terorism
Comentariul, difuzat la televiziune în timp ce Haniyeh se adresa ayatollahului Khamenei, pare să reflecte convingerile islamiste profunde care i-au modelat viața și abordarea conflictului palestinienilor cu Israelul, scrie Reuters. Este vorba despre abordare inspirată de fondatorul Hamas, șeicul Ahmed Yassin, care a predicat lupta sfântă (Jihadul) împotriva Israelului în anii 1980. Pe această linie ideologică, Hamas a ajuns o grupare teroristă, potrivit UE și SUA.
Israelul l-a întemnițat și l-a asasinat pe Yassin în 2004, dar Hamas a crescut și a devenit o forță militară puternică.
Într-un interviu acordat Reuters în Fâșia Gaza în 1994, Haniyeh, care a fost înmormântat vineri în Qatar, a declarat că Yassin i-a învățat că palestinienii își pot recupera patria ocupată doar prin „brațele purificate ale oamenilor săi și prin lupta lor”.
Propovăduirea violenței
Niciun musulman nu ar trebui să moară în patul său în timp ce „Palestina” rămâne ocupată, a spus Haniyeh, în acel interviu, citându-l pe Yassin.
Pentru susținătorii palestinienilor, Haniyeh și restul conducerii Hamas sunt luptători pentru eliberarea de sub ocupația israeliană, care și-au păstrat cauza vie atunci când diplomația internațională a eșuat.
Haniyeh a mai declarat la acel moment că a învățat de la șeicul Yassin „dragostea față de islam și sacrificiul pentru acest islam și să nu îngenuncheze în fața tiranilor și a despoților”.
Haniyeh a devenit fața dură a diplomației internaționale a grupării islamiste palestiniene în timp ce războiul făcea ravagii în Fâșia Gaza, unde trei dintre fiii săi – Hazem, Amir și Mohammad – și patru dintre nepoții săi au fost uciși într-un atac aerian israelian în aprilie. Cel puțin alți 60 de membri ai familiei sale extinse au fost, de asemenea, uciși în războiul din Gaza.
„Sângele copiilor mei nu este mai valoros decât sângele copiilor poporului palestinian … Toți martirii din Palestina sunt copiii mei”, a afirmat el, după moartea acestora.
„Prin sângele martirilor și durerea răniților, creăm speranță, creăm viitorul, creăm independență și libertate pentru poporul nostru”, a mai spus el.
„Spunem ocupației că acest sânge nu va face decât să ne întărească principiile și atașamentul față de țara noastră”, a adăugat Haniyeh, după acel atac.
Adversar al acordurilor de normalizare dintre Israel și Arabia Saudită
Numit în fruntea Hamas în 2017, Haniyeh a călătorit între Turcia și Doha, capitala Qatarului, scăpând de restricțiile de călătorie din Fâșia Gaza aflată sub blocadă, ceea ce i-a permis să acționeze ca negociator în discuțiile privind încetarea focului sau să vorbească cu Iranul, aliatul Hamas.
„Toate acordurile de normalizare pe care voi (statele arabe, n.r.) le-ați semnat cu (Israelul) nu vor pune capăt acestui conflict”, a declarat Haniyeh la scurt timp după asaltul din 7 octombrie al luptătorilor Hamas, care au ucis 1.200 de persoane în Israel și au luat ostatici 250 de oameni.
Riposta Israelului la asalt a fost o campanie militară care a ucis până în prezent aproximativ 40.000 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, și a transformat o mare parte din enclava palestiniană în moloz.
Al treilea lider Hamas omorât de Tel Aviv
În mai, biroul procurorului Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv Haniyeh, precum și pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru presupuse crime de război. Israelul și liderii palestinieni au respins acuzațiile.
Haniyeh este al treilea lider Hamas asasinat de Israel în ultimele două decenii. În 2004, Israelul i-a ucis pe șeicul Yassin și pe succesorul său, Abdel-Aziz al-Rantissi, la o lună distanță, în urma unor bombardamente aeriene efectuate din elicopter.
Khaled Meshaal, propus pentru a-i succeda lui Haniyeh ca lider, a scăpat în 1997 de o tentativă de asasinat eșuată ordonată de Netanyahu.
”A venit un alt lider”
Adeeb Ziadeh, specialist în afaceri palestiniene la Universitatea din Qatar, a declarat că Hamas este o ideologie și că uciderea lui Haniyeh nu va elimina gruparea și nici nu o va face să se predea.
„De fiecare dată când Hamas a pierdut un lider, a venit un alt lider, uneori chiar mai puternic în performanța lui și în îndeplinirea principiilor Hamas”, a spus Ziadeh.
Israelul a anunțat joi că Mohammed Deif, unul dintre autorii asaltului din 7 octombrie, a fost ucis într-un atac aerian israelian efectuat în Gaza luna trecută. Saleh Al-Arouri, unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, a fost de asemenea ucis într-un atac israelian cu dronă, în suburbiile sudice ale Beirutului, în ianuarie 2024.