Sari direct la conținut

Liderul politic al Hamas, în Turcia pentru o întâlnire oficială

HotNews.ro
Ismail Haniyeh, liderul Hamas, Foto: Flickr
Ismail Haniyeh, liderul Hamas, Foto: Flickr

Liderul palestinian al mișcării Hamas, Ismail Haniyeh, care locuiește în Qatar, s-a întâlnit sâmbătă în Turcia cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, au anunțat duminică surse diplomatice, fără a preciza locul exact al întâlnirii, potrivit AFP.

„Eliberarea ostaticilor” și „stabilirea unei încetări a focului cât mai rapid posibil” au fost în centrul discuțiilor, potrivit acestor surse.

Ultimul contact telefonic oficial între cei doi lideri a avut loc la 16 octombrie.

„În timpul întâlnirii, au fost discutate chestiuni precum stabilirea cât mai rapidă a unui armistițiu în Gaza, creșterea ajutorului umanitar, eliberarea ostaticilor și o soluție cu două state pentru o pace permanentă”, au detaliat sursele.

Încă de la începutul conflictului, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a oferit să medieze între Hamas, pe care l-a descris ca fiind o „mișcare de eliberare”, și Israel, pe care l-a descris în mod repetat ca fiind un „stat terorist”.

Însă, până în prezent, discuțiile au fost conduse în principal de Qatar și Egipt.

În ciuda sprijinului fervent al Ankarei pentru cauza palestiniană, autoritățile turce au cerut discret liderilor Hamas prezenți în Turcia să părăsească teritoriul său după atacul fără precedent de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1 140 de persoane, majoritatea civili.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice și duse în Gaza în timpul acestei operațiuni, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie. Potrivit Israelului, 132 de persoane sunt încă reținute, dintre care 27 ar fi moarte.

Ca represalii, Israelul a jurat să anihileze Hamas prin bombardarea neîncetată a teritoriului Gaza, care este guvernat de Hamas din 2007.

Potrivit Hamas, aproape 25.000 de persoane au murit în urma bombardamentelor, în principal femei și copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro