Sari direct la conținut

Limba latină la liceu. Doi experți din domeniu au viziuni complet diferite: „Înțelegere superioară a propriei limbi” / „Fără nici un rost în viața reală”

HotNews.ro
Limba latină în școală. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Inquam Photos / Octav Ganea
Limba latină în școală. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Inquam Photos / Octav Ganea

Propunerea Ministerului Educației ca limba latină să nu mai fie obligatorie la liceu, ci să rămână disciplină de specialitate sau opțională, a iscat ample dezbateri în societate. Un lingvist și un profesor universitar oferă viziuni diferite și argumentate, în două texte de opinie găzduite de platforma Contributors.ro. 

Iulian Mihai Damian, lector la Universitatea Babeș-Bolyai la departamentul de limbi clasice, îi critică pe responsabilii din Ministerul Educației pentru că „nu consideră că absolvenții de liceu nu au nevoie de o înțelegere superioară a propriei limbi și nici de exercitarea spiritului lor critic în materie de limbă”. 

Acesta mai spune că limba latină este importantă și pentru „însușirea sistemului de valori care a dus la formarea spiritului european”.

„Mici la minte”

„În opinia lor, latina (și, implicit, conștiința latinității) nu mai este esențială în formarea unui absolvent de liceu din România (nici măcar de profil uman), nu are un rol în dezvoltarea conștiinței sale și a propriei identități”, a mai scris Damian. 

Lectorul subliniază că latina are rolul de a învârti „al minții scripet”, așa cum scria Mihai Eminescu. „Ce ar crede oare Poetul nostru național (o vreme revizor școlar, printre altele) despre această măsură? Probabil, cu ironia lui caracteristică, ne-ar crede fără viziune, așadar, mici la minte”, a conchis Iulian Mihai Damian.

Citește articolul complet aici

„Nu sfătuiesc pe nimeni să învețe latină, nici multă, nici puțină”

În opoziție cu argumentele lectorului de la UBB Cluj, lingvistul Dan Ungureanu crede că limba latină, considerată „limbă moartă” nu trebuie să fie predată, pentru că nu are „niciun rost în viața reală”. 

Expertul este de părere că elevii ar trebui să învețe, mai degrabă, despre „cele mai vitale noțiuni de medicină”, despre afecțiuni precum accidentele vasculare sau „despre cum citim niște analize de sânge, ce e tensiunea. Despre dinți, despre ochi”.

„Nu sfătuiesc pe nimeni să învețe latină, nici multă, nici puțină”, scrie Dan Ungureanu, relatând propria experiență de om care a studiat latina și greaca la Timișoara, apoi la Paris. 

„Am revenit în țară în 1999 și am fost angajat ca asistent la Catedra de clasice a Facultății de Litere. În 2005 eram dat afară, activitatea catedrei se restrângea.  Statul român își plătește mizerabil specialiștii, sau îi elimină nepăsător, așa cum un cal se scutură de țânțari. Ce poți face când ești dat afară, dar ești ultra-specializat? La ce mai ești bun? Cine are nevoie de tine?”, scrie  lingvistul.

Citește articolul complet aici

Limba latină, opțională pentru elevii de liceu

Ministerul Educației a anunțat că limba latină nu va mai fi disciplină obligatorie pentru elevii de liceu, în timp ce gramatica va fi introdusă la orele de Limba română, potrivit planurilor-cadru pentru învățământul liceal, puse în dezbatere.

Latina a rămas doar la specializările de la Vocațional – Teologic, sub formă de disciplină de specialitate (romano-catolici) sau opțională.

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat la TVR Info, citat de Edupedu, că nu va lăsa, în cazul latinei, „totul la decizia școlii”. El a explicat că din numărul de ore lăsat la dispoziția școlii, se vor oferi ore și pentru limba latină.

„Din numărul acela mare de ore la dispoziția școlii, foarte probabil, se vor oferi ore de latină, adică de către cei care sunt în zona de filologie, profilul umanist, specializarea filologie, dar se vor putea oferi în funcție de interesul școlii pentru a face latină”, a spus ministrul.

INTERVIURILE HotNews.ro