Sari direct la conținut

Linia de atac a lui Mircea Geoană: Mihail Hodorkovski are la rândul său legături cu un rus care se află în spatele unor presupuse infracțiuni / Ce spune articolul The Guardian la care face referire

HotNews.ro
Mihail Hodorkovski, Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia
Mihail Hodorkovski, Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Mircea Geoană, în vizorul mass-mediei românești după dezvăluirea legăturii lui Rareș Mănescu, un fost coordonator al campaniei sale electorale, cu un propagandist rus, s-a apărat joi la Digi24 preluând un articol din The Guardian în care Fundația Anticorupție a lui Navalnîi acuză un partener de afaceri al opozantului rus Mihail Hodorkovski, Leonid Nevzlin, că se află în spatele unui atac asupra unui aliat al lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov. 

„Este o campanie de compromitere care seamănă foarte mult cu o operațiune a Rusiei. Că este făcută direct de FSB sau prin interpuși – asta nu știu și aștept de la instituțiile statului român și de la fosta mea organizație răspunsuri clare cu privire la acest lucru. Fundația Navalnîi îl acuză astăzi pe Hodorkovski că este în spatele unui efort de eliminare a unor alți opozanți ruși”, a susținut fostul secretar general adjunct al NATO joi seară.

HotNews prezintă articolul la care face referire Mircea Geoană, în care echipa lui Navalnîi l-a acuzat, de asemenea, pe Hodorkovski că știa despre presupusele crime ale lui Leonid Nevzlin înainte ca acestea să devină publice.

The Guardian scrie că Hodorkovski și-a apărat fostul său partener de afaceri Nevzlin, susținând că totul face parte dintr-o schemă orchestrată de serviciile de securitate ruse.

„Fie este adevărat, iar Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o provocare FSB și un fals pe care s-au cheltuit mulți bani… Din motive perfect de înțeles, înclin spre a doua variantă”, a spus Hodorkovski luna trecută.

Într-un interviu de miercuri, Hodorkovski a spus că încă crede că dovezile au fost probabil falsificate de autoritățile ruse.

El a sugerat, de asemenea, că partea cea mai neplauzibilă a acuzațiilor nu a fost că Nevzlin ar fi putut, teoretic, să ordone atacul asupra lui Leonid Volkovci, ci că ar fi fost suficient de stângaci pentru a lăsa de dovezi. 

„Sunt lucruri în care poți crede, deși ar fi idiot și greu de înțeles de ce. Dar apoi sunt lucruri pe care este absolut imposibil de crezut”, a spus el.

Reacția lui Geoană vine și după ce miercuri Hodorkovski a citat ancheta despre Rareș Mănescu printr-o serie de postări pe X în care scrie că critică faptul că „Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”.

Geoană a mai spus că Hodorkovski nu este credibil și pentru că acesta a ajuns ulterior să își șteargă postarea de pe X.

”Apropo, Hodorkovski a şters acel tweet de pe contul său… Relevanţa este, probabil, că până şi el şi-a dat seama că este o operaţiune extrem de complicată şi aştept să comentaţi dumneavoastră. Am dat o informaţie de ultimul moment. Hodorkovski şi-a şters tweet-ul în care invita românii, asta era problema lui, să aibă grijă la ce a făcut Geoană în 2009”, a declarat Mircea Geoană.

Leonid Volkov atacat la comanda bogatului om de afaceri și opozant al la Kremlinului, Leonid Nevzlin, acuză Fundația Navalnîi

Leonid Volkov, un apropiat al opozantului rus Alexei Navalnîi mort în februarie, a fost atacat în martie cu un ciocan în capitala lituaniană Vilnius. 

Atacatorul a spart geamul mașinii lui Volkov și l-a lovit în mod repetat cu un ciocan, rupându-i brațul stâng și zdrobindu-i piciorul stâng. Oficialii occidentali și opozanții au presupus că atacul, care a avut loc la câteva săptămâni după moartea lui Navalnîi în închisoare, a fost orchestrat de Kremlin.

Apoi, luna trecută, echipa lui Navalnîi a lansat o investigație care a pus la îndoială această versiune a evenimentelor.

Maria Pevcikh, șefa departamentului de investigații al lui Navalnîi, l-a acuzat pe bogatul om de afaceri și opozantul Leonid Nevzlin că a angajat oameni pentru a-l bate pe Volkov în fața casei sale, susținând că atacul a fost declanșat de o dispută personală.

Nevzlin a negat orice implicare în atac. Într-o declarație pe X, el a scris: „Nu am nimic de-a face cu niciun atac asupra oamenilor, sub nicio formă”, adăugând că „justiția va confirma absurditatea și lipsa totală de temei ale acuzațiilor împotriva mea”.

Echipa lui Navalnîi a publicat capturi de ecran despre care au spus că arată conversații pe aplicația de mesagerie Signal între Nevzlin și un presupus asociat, Anatoly Blinov, discutând aparent despre atacul asupra lui Volkov. Echipa lui Navalnîi a predat dosarul autorităților poloneze, unde Blinov a fost arestat în septembrie.

Acuzațiile au provocat șoc și au dus la lupte interne între membrii opoziției ruse aflată în exil.

Cine este Leonid Nevzlin 

Nevzlin, fost director și partener al lui Mihail Hodorkovski, a renunțat la cetățenia rusă după începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova și are acum sediul în Israel, unde deține o participație la ziarul Haaretz.

Din Israel, Nevzlin a finanțat mai multe proiecte media care critică Kremlinul și și-a exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina în războiul cu Rusia. 

El s-a ciocnit anterior cu alte grupuri ale opoziției ruseșto, inclusiv cu echipa lui Navalnîi, din cauza dezacordurilor cu privire la cea mai bună abordare de a-l provoca pe Vladimir Putin.

Nevzlin este cunoscut pentru opiniile sale politice mai radicale, inclusiv pentru dizolvarea Rusiei ca țară, scrie The Guardian.

Investigația echipei Navalnîi se bazează parțial pe memoria cache a unor capturi de ecran private de pe aplicația de mesagerie Signal pe care le-au obținut și care, spun ei, dezvăluie schimburi între Nevzlin și un posibil atacator, se presupune că Blinov, un avocat rus.

Fundația Anticorupție spune că capturile de ecran au fost furnizate de un intermediar cu legături în serviciul de securitate FSB al Rusiei.

The Guardian nu a reușit să verifice autenticitatea conversațiilor, care prezentau și fotografii făcute pe ascuns cu Volkov și alți membri ai echipei lui Navalnîi care locuiesc în Vilnius. „E timpul să eliminăm acest idiot”, se arată într-unul dintre mesaje, despre care echipa Navalnî susține că l-a scris Nevzlin.

Ei mai susțin că Nevzlin, în mesaje, discută despre planurile de a-l răpi pe Volkov într-un mod care să-l lase „în scaun cu rotile” înainte de a-l preda FSB.

INTERVIURILE HotNews.ro