Mircea Geoană, despre acuzațiile care i se aduc: „Este o operațiune FSB, de manual, de compromitere deliberată”
Candidatul independent la președinție Mircea Geoană a susținut joi seară referitor la investigația jurnaliștilor de la Context.ro, care a dezvăluit legătura lui Rareș Mănescu, un fost coordonator al campaniei sale electorale, cu un propagandist rus, că este „clar” vorba despre „o operațiune FSB”, de „compromitere deliberată” a sa.
- De ce a ținut secretă Mircea Geoană vizita la Moscova din 2009? Explicația fostului nr. 2 din NATO
- Linia de atac a lui Mircea Geoană: Mihail Hodorkovski are la rândul său legături cu un rus care se află în spatele unor presupuse infracțiuni
- Ce spune Mircea Geoană despre donația făcută de familia Mănescu pentru fundația condusă de soția Mihaela
Amintim că jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au dezvăluit că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.
Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
Joi seară, invitat la Digi24, la emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu, Mircea Geoană a continuat să susțină că este o operațiune de kompromat împotriva sa.
„Am văzut la NATO acest tip de operațiuni de zeci și sute de ori”
„Am văzut la NATO acest tip de operațiuni de zeci și sute de ori. Există o formă pe care o poți vedea pentru că se repetă în diferite țări. O așa-zisă rețea externă și așa-ziși investigatori jurnalistici decoperă nu știu ce… Și acea rețea finanțată de domnul Hodorkovski a avut de-a face cu această așa-zisă investigație”, a susținut Mircea Geoană la Digi24.
„Este o campanie de compromitere care seamănă foarte mult cu o operațiune a Rusiei. Că este făcută direct de FSB sau prin interpuși – asta nu știu și aștept de la instituțiile statului român și de la fosta mea organizație răspunsuri clare cu privire la acest lucru. Fundația Navalnîi îl acuză astăzi pe Hodorkovski că este în spatele unui efort de eliminare a unor alți opozanți ruși”, a mai susținut fostul secretar general adjunct al NATO.
„Acest tip de dublă măsură cu care sunt judecate lucrurile pe mine mă deranjează și mă face să fiu atât de clar referitor la acest lucru”, a precizat Geoană.
Întrebat „Care sunt minciunile?”, candidatul la președinție a răspuns: „În primul rând, așa-zisa asociere a lui Rareș Mănescu cu așa-zisa mea campanie. Eu nu am avut campanie până când nu am început-o oficial, când am plecat de la NATO. Cineva a spus că el a condus campania lui Geoană când Geoană nu avea o campanie”.
El a continuat: „Dacă vă uitați puțin la această fabricațiune: se spune, n-avem nicio dovadă, că Rareș Mănescu a făcut nu știu ce business cu un rus, în luna iulie, mult după ce a plecat din acea episodică prezență în Mișcarea România Renaște”.
„Eu sunt convins că este o operațiune FSB, clar”
Fostul secretar general adjunct al NATO a susținut că este vorba despre o operațiune de „manual FSB”.
„Tot ce văd seamănă extrem de mult, aproape la indigo, cu alte operațiuni similare în alte zone. Este o operațiune dirijată de afară și folosită prin «proxies» (interpuși, n.r.), inclusiv așa-ziși jurnaliști de investigații, plătiți de așa-zisul opozant Hodorkovski. Este o operațiune de compromitere deliberată, cu K, în jargonul nostru. Am văzut sute de astfel de situații la NATO și nu mă înșel atunci când spun că e manual FSB de operare”, a mai declarat Mircea Geoană.
În cursul zilei de joi, Mircea Geoană a susținut despre jurnalistul Attila Biro – care semnează investigația în Context.ro – că „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”. Aceste acuzații la adresa jurnalistului român au provocat în 2023 reacția unor asociații internaționale ale jurnaliștilor, care au acuzat că se încearcă discreditarea unor jurnaliști, se încalcă protejarea surselor și sunt atacate două publicații care au făcut dezvăluiri despre corupție și mafie.
Attila Biro a calificat drept fake news acuzaţia care îl vizează.
„Platforma Context.ro nu este finanţată şi nu a fost finanţată de dl. Hodorkovski. Sursele noastre de finanţare sunt publice şi la vedere. Avem ca principal finanţator Comisia Europeană prin granturi în acest moment. Dl. Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan care a fost condamnat de reţeaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este că jurnaliştii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operaţiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. În timp ce am investigat această operaţiune, o serie de publicaţii care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acţionează transfrontalier între România şi Bulgaria”, a fost reacţia lui Attila Biro, pentru Digi24.ro.
„Fără o reacţie credibilă la adresa faptelor expuse de investigaţia jurnalistică, domnul Geoană şi staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliştii, cu scopul de a decredibiliza investigaţia. Este o situaţie în care «hoţul strigă hoţii»”, a reacționat și organizația Active Watch.