Sari direct la conținut

Alegeri Germania, proiecții: conservatorii au câștigat și vor conduce noul guvern pro-european / Scor istoric pentru extrema-dreaptă AfD, care devine a doua forță politică / Înfrângere „catastrofală” pentru social-democrați / Cea mai mare prezență la urne din 1990 încoace

HotNews.ro
Alegeri Germania, proiecții: conservatorii au câștigat și vor conduce noul guvern pro-european / Scor istoric pentru extrema-dreaptă AfD, care devine a doua forță politică / Înfrângere „catastrofală” pentru social-democrați / Cea mai mare prezență la urne din 1990 încoace
Liderul conservator Friedrich Merz. FOTO: Marcus Brandt / DPA / Profimedia

Creștin-democrații (CDU/CSU) au câștigat alegerile legislative anticipate de duminică din Germania cu 28,5% și vor conduce următorul guvern de coaliție de la Berlin, arată un exit-poll realizat pentru postul ARD. O victorie a revendicat și extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania, care și-a confirmat susținerea electorală mare, sosind pe locul doi, cu 20,8%, cel mai bun scor din istoria partidului, scriu Reuters și Deutsche Welle. Social-democrații au sosit pe trei cu 16,4%, Verzii pe patru cu 11,6%, în vreme ce partidul Stângii a reușit un spectaculos loc cinci, cu 8,7%. Prezența la vot a fost de 83% – cea mai mare din 1990 încoace. Urmează un efort intens pentru construirea unei coaliții viabile de guvernare.

Conservatorii germani (CDU/CSU) au câștigat alegerile legislative anticipate de duminică, însă un vot fragmentat a permis Alternativei pentru Germania (AfD), formațiunea de extremă dreapta, să obțină cel mai bun rezultat al său de până acum, sosind pe locul al doilea.

Liderul CDU/CSU Friedrich Merz, care nu are experiență anterioară în funcții publice, este acum pregătit să devină cancelar într-un moment complicat pentru cea mai mare economie a Europei, care se confruntă cu o recesiune, în vreme ce societatea este divizată de problema migrației, relațiile cu SUA se răcesc, iar amenințarea Rusiei rămâne o problemă.

Merz, în vârstă de 69 de ani, le-a promis susținătorilor că Germania va fi prezentă iarăși în Europa și va fi guvernată din nou în mod fiabil”.

În același timp, el a vorbit despre necesitatea ca Europa să își asigure independența față de SUA și a concluzionat amar că Washingtonului, sub actuala administrație, nu îi mai pasă de Europa.

El s-a întrebat chiar dacă următorul summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care a susținut securitatea Europei timp de decenii, va mai vedea „NATO în forma sa actuală”.

Asta în vreme ce, de partea cealaltă a Atlanticului, Donald Trump îi felicita pe conservatori pentru victoria lor electorală.

Scorul istoric al AfD

În urma unei campanii zguduite de atacuri mortale comise de imigranți, blocul conservator CDU/CSU a adunat 28,5% din voturi, urmat de AfD cu 20,8%, potrivit unei proiecții publicate de postul de televiziune ARD.

Toate partidele principale au exclus colaborarea cu AfD, care s-a bucurat de susținerea alegătorilor nemulțumiți de migrație, de problemele economice, în special resimțite în estul țării, și în general de actualul sistem democratic.

Dar gruparea de extremă dreaptă, care și-a dublat scorul de la votul anterior, a asigurat că rezultatul de duminică este doar începutul.

„Mâna noastră rămâne întinsă pentru a forma un guvern”, a spus lidera AfD Alice Weidel susținătorilor, adăugând că „data viitoare vom fi primii”.

În căutarea unei coaliții

Merz se îndreaptă spre discuții de coaliție îndelungate fără să aibă o pârghie puternică de negociere.

Deși CDU/CSU este cel mai mare bloc electoral, uniunea conservatoare a obținut al doilea cel mai slab rezultat din istoria sa de după război.

Cel mai probabil partener de alianță va fi Partidul Social-Democrat (SPD), în ciuda unor diferențe de viziune pe diferite teme.

CDU/CSU și SPD au obținut suficiente locuri pentru a forma o coaliție bidirecțională fără sprijin din partea altor partide.

O coaliție tripartită ar fi probabil mult mai greoaie, împiedicând capacitatea Germaniei de a demonstra un leadership clar.

„O coaliție formată din trei partide riscă să provoace mai multă confuzie și mai multă stagnare, cu excepția cazului în care toate părțile implicate își dau seama că aceasta este ultima șansă de a aduce schimbări și de a împiedica AfD să devină mai puternică”, a declarat pentru Reuters Carsten Brzeski, de la departamentul de analiză macro al ING.

Înfrângerea catastrofală a SPD

Social-democrații (SPD) cancelarului Scholz au înregistrat cel mai slab rezultat de la al Doilea Război Mondial încoace, cu 16,5% din voturi, Scholz recunoscând un rezultat „amar”.

Popularul ministru al Apărării Boris Pistorius a mers mai departe și a admis că scorul este de fapt „catastrofal”.

În acest timp, Verzii au obținut 11,8%.

Un sprijin puternic, în special din partea alegătorilor tineri, a împins partidul de extremă stânga Die Linke la 8,7% din voturi.

Democrații Liberi (FDP), partidul favorabil pieței, și nou-venitul partid Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) se aflau duminică seară cu puțin sub pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Prezență uriașă la urne

Prezența la vot, de 83%, a fost cea mai ridicată de la scrutinul de dinaintea reunificării din 1990, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Alegătorii de sex masculin au tins mai mult spre dreapta, în timp ce votanții de sex feminin au arătat un sprijin mai puternic pentru partidele de stânga.

Tinerii au votat în număr mare pentru partidele de extremă dreaptă și extremă stângă.

Cine este Merz

Un liberal economic care a deplasat conservatorii spre dreapta, Merz este considerat antiteza fostei cancelare Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani.

Merz susține în mod condiționat dotarea Ucrainei cu rachete Taurus cu rază mai lungă de acțiune, un pas de care guvernul Scholz s-a ferit, și consideră că Europa este ferm ancorată în NATO – deși a admis că nu știe care este viitorul Alianței

Alegerile de duminică au avut loc după prăbușirea, în noiembrie anul trecut, a coaliției lui Scholz, formată din SPD, Verzii și FDP, în urma unei dispute privind cheltuielile bugetare.

Discuțiile îndelungate privind coaliția l-ar putea lăsa pe Scholz într-un rol de interimat timp de luni de zile, întârziind politicile necesare urgent pentru relansarea economiei germane după doi ani consecutivi de contracție economică.

Germanii sunt mai pesimiști cu privire la nivelul lor de trai acum decât oricând de la criza financiară din 2008.

Atitudinile față de migrație s-au înăsprit, de asemenea, o schimbare profundă în sentimentul public german.

Lidera AfD Weidel pierde în circumscripție, dar va intra în Bundestag

Candidata principală a AfD, Alice Weidel, nu și-a câștigat circumscripția electorală în alegerile federale.

Weidel a pierdut în Bodenseekreis din Baden-Württemberg în fața candidatului CDU Volker Mayer-Lay . Acesta din urmă câștigase deja mandatul direct acolo în alegerile din 2021. El a obținut acum 40,03%, iar Weidel 20,36%.

Cu toate acestea, deoarece Weidel este pe primul loc pe lista din land, ea nu trebuie să câștige circumscripția pentru a primi un mandat Bundestag.

Merz caută independența față de SUA

În vreme ce Trump a salutat victoria conservatorilor, liderul conservator german a dat de înțeles că drumurile Europei/Germaniei și ale SUA sunt tot mai separate.

Friedrich Merz a spus că este deja în contact cu mulți șefi de guvern europeni . Este important „ca europenii să ajungă la o înțelegere, să fie uniți între ei”.

Merz a spus că vede o prioritate absolută în consolidarea Europei, astfel încât „pas cu pas să obținem cu adevărat independența față de SUA”.

„Nu m-am gândit niciodată că va trebui să spun așa ceva la televizor, dar după ultimele declarații făcute de Donald Trump săptămâna trecută, este clar că americanilor – în orice caz acestor americani, acestei administrații – nu le pasă de soarta Europei într-un fel sau altul”, a spus liderul CDU, citat de Zeit.

Tinerii au votat pentru extreme

Alegătorii germani care au votat pentru prima dată, inclusiv tinerii alegători, par să fi votat în proporție covârșitoare pentru partidele de extremă-stânga și extremă-dreapta.

Conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, 25% dintre alegătorii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat pentru Die Linke (Stânga), partid de extremă-stânga.

În acest timp, 21% au votat pentru Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă-dreapta.

Alți 6% par să fi votat pentru noua Alianță populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), care s-a format anul trecut, desproinsă din Partidul Stângii.

Acest lucru sugerează că peste jumătate dintre tinerii alegători au întors spatele partidelor de centru tradiționale din Germania, CDU (13%), SPD (12%) și Verzii (11%).

Liderul conservator Friedrich Merz, pe cale să devină noul cancelar după ce blocul său politic a câștigat cele mai multe voturi în alegerile parlamentare, a declarat că va încerca să formeze un guvern care să reprezinte întreaga țară.

Merz a repetat însă că nu va exista o coaliție cu partidul de extremă dreapta AfD.

El a admis că formarea guvernului va fi o sarcină dificilă, dar a spus că speră ca noul executiv să fie format până la Paște.

Donald Trump a salutat victoria conservatorilor

„Se pare că Partidul Conservator din Germania a câștigat alegerile foarte importante și foarte așteptate. La fel ca în SUA, oamenii din Germania s-au săturat de agenda lipsită de bun simț, în special în ceea ce privește energia și imigrația, care a prevalat atâția ani. Aceasta este o zi mare pentru Germania și pentru SUA, sub conducerea unui domn numit Donald J. Trump. Felicitări tuturor – multe alte victorii vor urma!!!”, a scris liderul de la Casa Albă pe rețeaua sa socială Truth Social.

Ultimele proiecții și coalițiile posibile

Conform celei mai recente proiecții ARD, conservatorii CDU/CSU au 28,6%. Extrema dreaptă AfD este pe doi cu 20,4%. Social-democrații SPD sunt pe trei cu 16,3%, urmați de Verzi cu 12,3%. Partidul Stângii are 8,5%.

Liberalii FDP au 4,7%. Alianța Sahra Wagenknecht – BSW ar rata, de asemenea, un loc în Bundestag cu 4,9%.

Marea coaliție (CDU/CSU și social-democrații)

O așa-numită mare coaliție a celor două mari partide de centru, CDU/CSU și social-democrații (SPD) de centru-stânga ai cancelarului Olaf Scholz, a fost considerată drept cel mai probabil rezultat al alegerilor, însă, conform primelor previziuni, cu 293 de locuri împreună, cele două partide sunt departe de o majoritate de 316 locuri.

Dacă rezultatele finale vor confirma că FDP și BSW nu vor intra în parlament, o mare coaliție ar fi totuși posibilă.

SPD și CDU/CSU au guvernat deja împreună de patru ori de la al Doilea Război Mondial – de trei ori sub conducerea fostei cancelare Angela Merkel.

Probabilitate: 60% conform Eurasia Group.

Coaliția Kenya (CDU/CSU, social-democrați, verzi)

Coaliția tripartită a lui Scholz, prima din Germania în ultimele decenii, s-a prăbușit din cauza luptelor interne în noiembrie anul trecut. Dar Merz ar putea fi forțat să găsească doi parteneri dacă FDP și BSW ating pragul de 5%, fragmentând alocarea mandatelor.

CDU/CSU, SPD și Verzii ar putea decide să formeze o așa-numită coaliție „Kenya” (numită așa deoarece culorile partidelor se potrivesc cu cele ale drapelului kenyan). Această coaliție este în prezent una dintre puținele posibilități matematice de a obține o majoritate, cu 374 de locuri, dacă FDP și BSW intră în parlament.

În timp ce conservatorii și Verzii împărtășesc unele puncte de vedere în materie de politică externă, cum ar fi necesitatea de a oferi un sprijin mai decisiv Ucrainei, aceștia sunt foarte diferiți în ceea ce privește politica internă și în special migrația.

Merz l-a criticat în repetate rânduri pe liderul Partidului Verzilor, Robert Habeck, a spus că este un ministru al economiei „ratat”, excluzând prelungirea mandatului său.

Probabilitate: 10% conform Eurasia Group.

Coaliția Germania (CDU/CSU, social-democrați, democrați liberi)

O altă combinație tripartită puțin probabilă ar putea fi coaliția „Germania” formată din CDU/CSU, SPD și FDP, denumită după culorile negru, roșu și auriu ale drapelului național.

O astfel de coaliție, posibilă dacă FDP ar intra în parlament, ar asigura o majoritate subțire cu 326 de locuri.

Ar fi dificil pentru FDP și SPD să găsească un teren comun, deoarece o dispută privind bugetul între Scholz și șeful FDP, Christian Lindner, care era pe atunci ministru de finanțe, a dus la prăbușirea coaliției tripartite și a declanșat alegeri anticipate.

Probabilitate: 10% conform Eurasia Group.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a felicitat pe conservatori pentru victorie.

Felicitări lui Friedrich Merz și prietenilor noștri din CDU/CSU pentru câștigarea alegerilor parlamentare din Germania. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida relațiile bilaterale și securitatea continentului în aceste vremuri tulburi.

Cele mai noi proiecții – AfD a sărit de 20%

Conform celor mai recente proiecții, CDU/CSU adună 28,8%, în vreme ce AfD a crescut la 20,2%.

SPD este în prezent la 16,2%, Verzii la 12,7%, iar Partidul Stângii la 8,5%.

FDP este creditat cu 4.9%, foarte aproape de a intra în Budestag.

Cine este și ce vrea Friedrich Merz

Ursula von der Leyen este pe cale să se confrunte cu cea mai serioasă provocare la adresa conducerii sale de când a devenit șefa Comisiei Europene, în urmă cu şase ani. Şi nu va veni dinspre Viktor Orbán din Ungaria, ci chiar din partea presupusului ei aliat de partid, Friedrich Merz, care se pregătește să devină noul cancelar al Germaniei, relatează Politico, citată de News.ro.

Liderul în vârstă de 69 de ani al partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) nu a făcut niciun secret din planurile sale de a se implica mult mai mult în afacerile UE decât Olaf Scholz.

Este o declaraţie de intenţie care a căpătat o semnificaţie geostrategică şi mai mare acum, când preşedintele american Donald Trump a semnalat că Europa va trebui să facă mult mai mult din munca grea de furnizare a asistenţei militare şi economice a Ucrainei.

O nouă proiecție arată că FDP și BSW nu intră în Bundestag

A treia proiecție realizată de ARD plasează conservatorii CDU/CSU la 28,9% și extrema dreaptă AfD la 19,9% .

Social Democrații SPD sunt la 16,2% Verzii la 13%, iar Partidul Stângii la 8,5%.

FDP (liberali) și BSW – Alianța Sahra Wagenknecht nu ar fi reprezentate în viitorul Bundestag cu 4,9 și respectiv 4,8%.

Eșec pentru social-democrați

Cancelarul german Olaf Scholz și-a recunoscut înfrângerea duminică și l-a felicitat pe contracandidatul său conservator Friedrich Merz.

„Acesta este un rezultat electoral amar pentru Partidul Social Democrat, este, de asemenea, o înfrângere electorală”, a declarat Scholz într-o primă reacție.

„Felicitări pentru rezultatul alegerilor”, a spus el în comentariile îndreptate către Merz.

Boris Pistorius, actual ministru al Apărării și posibil lider al SPD, a avut un cuvânt mai ferm: „Rezultatul electoral a fost catastrofal”, a spus el.

„Nu am fost niciodată atât de puternici la nivel național”

Lidera extremei drepte germane, Alice Weidel, a salutat duminică seara „rezultatul istoric” al partidului său, AfD, în alegerile legislative și a propus o alianță cu conservatorii pentru a guverna Germania.

„Nu am fost niciodată atât de puternici la nivel național”, a declarat Alice Weidel la sediul partidului său din Berlin, după ce AfD a obținut între 19,5% și 20% din voturi, dublu față de acum patru ani și un scor istoric pentru această formațiune anti-migranți și pro-rusă fondată în 2013.

„Mâna noastră va fi întotdeauna întinsă pentru a participa la un guvern și pentru a îndeplini voința poporului”, a declarat Alice Weidel, exprimându-și în special dorința de a „închide frontierele“ pentru străini și de a reduce impozitele.

Conservatorii germani vor face tot posibilul pentru a forma un guvern capabil să ia măsuri cât mai repede posibil, a declarat duminică favoritul la funcția de cancelar Friedrich Merz.

„În seara asta vom sărbători și de mâine vom începe să lucrăm”, a declarat Merz într-o primă reacție la Berlin, înconjurat de susținători.

„Lumea de afară nu ne așteaptă”, a spus el.

„Lumea nu ne va aștepta, nu va aștepta negocieri de coaliție îndelungate. Trebuie să fim capabili să acționăm din nou rapid, astfel încât să putem face ceea ce trebuie în Germania, astfel încât să fim din nou prezenți în Europa și astfel încât lumea să vadă: Germania are din nou un guvern de încredere”, a declarat Merz.

Coalițiile posibile conform previziunilor inițiale

Die Zeit a calculat numărul de mandate al partidelor pentru a explica ce coaliții guvernamentale sunt posibile:

Dacă FDP nu atinge pragul de cinci procente, CDU/CSU și AfD vor avea 353 de locuri, potrivit ARD.

CDU/CSU și SPD, o posibilă coaliție, vor avea 327 de locuri, CDU/CSU și Verzii, altă coaliție teoretică, doar 309 locuri. O majoritate are nevoie de 316 locuri.

Dacă FDP atinge pragul de cinci procente, scenariul unei coaliții cu trei partide – deci mai instabile – devine mai posibil.

CDU/CSU și SPD ar avea împreună doar 310 locuri. CDU/CSU, SPD și Verzii ar avea împreună 403 locuri, în timp ce CDU/CSU, SPD și FDP ar aduna 344 de locuri.

Cum au crescut – sau scăzut – partidele, în raport cu rezultatele de acum patru ani. Creștere ușoară pentru conservatori, creștere mare pentru AfD, scădere pentru partidele din coaliția defunctă a cancelarului Olaf Scholz:

Prezența la vot a fost de 84% – cea mai mare din 1990 încoace

Conservatorii germani (CDU/CSU) au câștigat alegerile federale, astfel că liderul lor Friedrich Merz este pe cale să devină următorul cancelar al țării, într-un moment complicat, în care cea mai mare economie a Europei se confruntă cu numeroase crize interne și externe.

Formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul al doilea, cel mai bun rezultat din istoria sa, au arătat sondajele la ieșirea de la urne.

În schimb, social-democrații cancelarului Olaf Scholz au suferit o înfrângere clară, sosind doar pe locul trei.

Prezența la vot a fost de 84% – cea mai mare din 1990 încoace.

Cum arată primele rezultate ale exit-poll-ului ARD:

CDU/CSU: 29%

AfD: 19,5%

SPD: 16%

Verzi: 13,5%

Partidul Stângii – Die Linke: 8,5%

Două partide se află imediat sub pragul electoral:

FDP (liberali): 4,9%

Alianța Sahra Wagenknecht: 4,7%

Un cancelar fără experiență guvernamentală

Merz, în vârstă de 69 de ani, nu are nicio experiență guvernamentală anterioară, dar a promis că va asigura un leadership mai ferm decât cel demonstrat de cancelarul Olaf Scholz și că va stabili mai multe legături cu aliații-cheie, readucând Germania în centrul Europei.

Un liberal economic care a deplasat conservatorii spre dreapta, el este considerat drept antiteza fostei cancelare conservatoare Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani.

Cu toate acestea, în lipsa unei majorități într-un peisaj politic din ce în ce mai fragmentat, conservatorii săi vor trebui să caute parteneri pentru a forma o coaliție.

Aceste negocieri vor fi cu siguranță dificile după o campanie care a scos la iveală diviziuni puternice cu privire la migrație și la relația cu AfD, într-o țară în care politica extremei drepte poartă un stigmat deosebit de puternic din cauza trecutului nazist.

Economia și migrația

Alegerile au avut loc cu șapte luni mai devreme decât era planificat inițial, deoarece coaliția tripartită a lui Olaf Scholz, formată de social-democrați (SPD), verzi și liberali (FDP), s-a prăbușit în noiembrie, în timp ce căuta soluțiile pentru revitalizarea economiei.

Una dintre cele mai urgente sarcini ale noului guvern va fi aceea de a găsi un răspuns coerent la această problemă. Adoptarea bugetului pentru 2025 este o măsură prioritară.

O altă provocare va fi reducerea migrației ilegale, care a fost unul dintre principalele subiecte ale campaniei.

Reformele economice, sprijinirea industriei și repararea infrastructurii sunt de asemenea chestiuni majore care trebuie abordate rapid.

Liderul conservator Friedrich Merz a declarat înainte de alegeri că speră să formeze un nou guvern până la jumătatea lunii aprilie dacă va câștiga. Dar cu cine anume va forma acest guvern este deocamdată neclar.

INTERVIURILE HotNews.ro