Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1081: Rușii afirmă că au cucerit Torețk, ucrainenii neagă și spun că se duc lupte grele / Țările baltice se rup în sfârșit de rețeaua de electricitate rusă / Zelenski: Este esențial ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin

Război în Ucraina, ziua 1081: Rușii afirmă că au cucerit Torețk, ucrainenii neagă și spun că se duc lupte grele / Țările baltice se rup în sfârșit de rețeaua de electricitate rusă / Zelenski: Este esențial ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin
Artileriști ucraineni din Brigada 26, pe frontul din Ceasiv Iar. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Donald Trump a declarat că „probabil” se va întâlni cu Volodimir Zelenski săptămâna viitoare. Întrebat unde ar putea avea loc o astfel de întâlnire, Trump a subliniat că „eu sunt aici” la Washington, adăugând că nu va merge în Ucraina. „Mi-ar plăcea să văd că se termină, doar din punct de vedere uman. Aș vrea să văd că se termină. Este un război ridicol”, a declarat Trump despre războiul declanșat de Rusia în urmă cu trei ani.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 1081 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ambasada americană la București vorbește de „concesii” de ambele părți pentru încheierea războiului / Mesajul secretarului de stat Marco Rubio

Ambasada SUA la București a transmis sâmbătă un mesaj în care susține că războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluție negociată, în care „ambele părți vor trebui să facă concesii”. „Doar Statele Unite, sub conducerea președintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.

Reprezentanța diplomatică afișează totodată și o declarație a noului secretar de stat al SUA, Marco Rubio, care este citat spunând: „Acest conflict trebuie să se încheie, într-o manieră durabilă, deoarece nu mai poate fi susținut de niciuna dintre părțile implicate”.

Noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, va efectua săptămâna viitoare un turneu european, în Germania, Belgia și Polonia, a anunțat Pentagonul, potrivit DPA și Agerpres.

El va pleca luni de la Washington către Germania, unde va vizita la Stuttgart cartierul general al Comandamentului american pentru Europa. Pete Hegseth va participa apoi la Bruxelles la reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO și la o reuniune a țărilor care susțin Ucraina în războiul cu Rusia. Obiectivele discuțiilor de la Bruxelles sunt creșterea cheltuielilor militare, consolidarea leadership-ului european și extinderea capacităților industriei de apărare atât în Europa cât și în SUA, afirmă Pentagonul.

În plus, adaugă această instituție, secretarul american al apărării dorește să reafirme cu ocazia acestui turneu „angajamentul președintelui american Donald Trump pentru o încheiere pe cale diplomatică a războiului din Ucraina cât mai rapid posibil”.

Zelenski: Este „esențial” ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin / Ucraina, pregătită să împartă resursele minerale cu SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că țara sa este pregătită să-și „împartă” resursele cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la pământurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului american pentru Kiev în războiul cu Rusia, și a insistat ca Trump să discute mai întâi cu el și abia apoi cu președintele rus Vladimir Putin.

„Asta este ceea ce aș aborda cu președintele Trump: nu doar cum să punem capăt războiului, ci și cum să garantăm o securitate durabilă, o cooperare economică puternică și un viitor în care Ucraina să fie un partener strategic principal al Statelor Unite”, a scris Zelenski pe X, după ce Trump a anunțat vineri că ei ar putea avea săptămâna viitoare o întâlnire la Washington.

Surpriza lui Zelenski: A numit un nou ambasador în Republica Moldova, dar nu pe cel pe care îl anunțase anterior

Kievul trimite un nou ambasador la Chișinău, însă este o altă persoană decât cea anunțată anterior de președintele Volodimir Zelenski. Este vorba despre Paun Rohovei, un diplomat cu experiență la Chișinău și București. Acesta a fost numit în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova printr-un decret semnat vineri, 7 februarie, potrivit administrației prezidențiale de la Kiev.

Rușii obișnuiți sunt scandalizați după ce violatori scapă de pușcărie pentru că se duc pe front, iar apoi sunt decorați de Putin

Un fost deputat local condamnat pentru viol a scăpat de pedeapsă după ce a acceptat să meargă pe front în Ucraina, iar apoi a fost decorat de Putin „pentru acte de eroism și merite deosebite”. Într-un alt caz, un luptător MMA, care a violat o fată de 18 ani, a mers pe front, iar după ce s-a întors din război organizează concursuri pentru copii. Acestea sunt doar două cazuri, prezentate de presa independentă din Rusia, și care au stârnit revoltă în societate.

Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă aliaților săi occidentali să „investească” în exploatarea resurselor naturale ale țării sale, o trimitere la declarațiile lui Donald Trump, care a afirmat că dorește acces la mineralele rare ale Ucrainei.

„Avem resurse minerale, dar asta nu înseamnă că le oferim oricui, inclusiv partenerilor strategici”, a afirmat Zelenski pe Telegram.

„Este vorba despre parteneriate. Puneți-vă banii în joc. Investiți. Să le dezvoltăm împreună și să facem bani”, a adăugat el.

Primul vizat de sancțiunile lui Trump contra CPI: Procurorul-șef al Curții, cel care a emis mandatele de arestare pentru Putin sau Netanyahu.

Karim Khan, procurorul-șef Curții Penale Internaționale (CPI), este prima persoană care va fi afectată de sancțiunile economice și de călătorie autorizate de președintele american Donald Trump, au declarat pentru Reuters două surse informate pe această temă.

Vladimir Putin a ordonat instituțiilor rusești să ia măsuri pentru a bloca apelurile scammerilor din Ucraina și ”alte țări neprietenoase”.

El a cerut, astfel, „elaborarea de măsuri suplimentare pentru blocarea apelurilor telefonice efectuate de pe teritoriul Ucrainei și al altor țări străine neprietenoase în scopuri criminale, precum și alte măsuri necesare pentru protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor Federației Ruse de ingerințele criminale comise cu utilizarea tehnologiilor moderne de informare și comunicare”, se arată în lista de instrucțiuni publicată pe site-ul Kremlinului.

Anunțul vine în condițiile în care, în trecut, oficiali ruși au susținut că scammeri ucraineni au păcălit cetățeni ai țării și le-au sustras fonduri pe diverse căi electronice, iar uneori i-au convins apoi să provoace incendii și alte incidente în Federația Rusă cu promisiuni că le vor returna banii.

Scholz critică pretențiile lui Trump de a obține „garanții” privind pământurile rare ucrainene

Cancelarul german a criticat pretențiile lui Donald Trump de a obține „garanții” privind pământurile rare ucrainene în schimbul ajutorului militar american.

„Ucraina este atacată și noi ajutăm, fără să cerem să fim plătiți în schimb. Aceasta ar trebui să fie poziția tuturor”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului de presă german RND de sâmbătă, când a fost întrebat despre solicitarea lui Trump de a primi ceva la schimb pentru ajutorul SUA.

Cancelarul german calificase deja luni cererile lui Trump drept „foarte egoiste”, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc timpul summitului european informal la Bruxelles.

La finalul summitului UE-27, liderul german declarase că, în opinia sa, resursele Ucrainei ar trebui utilizate pentru a finanța tot ceea ce este necesar după război, cum ar fi reconstrucția și menținerea unei armate ucrainene puternice. „Ar fi foarte egoist, foarte egoist, să spunem că folosim banii pentru a finanța ajutorul pentru apărare”, a spus Scholz. (AFP)

Poliția rusă a deschis o anchetă penală cu privire la o presupusă agresiune asupra unei jurnaliste independente de către o persoană despre care se crede că ar fi angajată a ambasadei britanice, a afirmat vineri Ministerul rus de Interne.

Potrivit acestuia, jurnalista, o tânără în vârstă de 23 de ani, s-a plâns poliției că a suferit „leziuni fizice și morale” în presupusul incident de pe aeroportul Vnukovo din Moscova, în timp ce încerca să intervieveze diplomați britanici care soseau acolo.

„În timp ce jurnalista își îndeplinea îndatoririle profesionale, un bărbat necunoscut, probabil un angajat al Ambasadei Marii Britanii în Federația Rusă, care se întâlnea cu delegația, a împins-o, făcând-o pe tânără să își piardă echilibrul”, a susținut ministerul.

Acesta a afirmat că ambasada britanică a ignorat o solicitare a poliției de a-l identifica pe presupusul agresor și de a furniza informații cu privire la statutul său diplomatic. Autoritățile ruse vor depune eforturi pentru a se asigura că persoana în cauză va fi pedepsită, indiferent de statutul și naționalitatea sa, a adăugat ministerul.

Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Marii Britanii a reacționat spunând că incidentul nu a fost „nimic mai mult decât o operațiune de interferență menită să intimideze diplomați legitimi, să degradeze reputația internațională a Regatului Unit și să distragă atenția de la disprețul flagrant și repetat al Rusiei pentru dreptul internațional. (Reuters)

O dronă ucraineană a distrus o dubiță „Bukhanka” a armatei ruse deși aceasta avea un echipament de război electronic, potrivit unui clip postat pe un canal rusesc de Telegram.

În imagini se vede cum vehiculul, supranumit și „dubița Scooby Doo” din cauza formei sale, arde încă după ce a fost lovit de o dronă ucraineană, iar printre flăcări se văd rămășițele unui mijloc de război electronic ce ar fi trebuit, teoretic, să combată o astfel de amenințare.

Rusia a lansat peste noapte 139 de drone

Rusia a lansat peste noapte, din cinci direcții, 139 de drone Shahed și imitatoare, afirmă forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram.

Potrivit sursei citate, până la ora 09:00 s-a confirmat doborârea a 67 de drone în 14 regiuni ucrainene, iar „71 de drone imitatoare s-au pierdut la nivel zonal (fără consecințe negative).” Nu se precizează ce s-a întâmplat cu drona care nu a fost nici doborâtă, nici nu „s-a pierdut”.

„Regiunile Sumî, Poltava, Dnipro și Kiev au avut de suferit ca urmare a atacului ostil”, se mai spune în mesajul de pe Telegram.

Pe rețelele de socializare a fost postat un clip care arată doborârea unei drone de atac Shahed de către o bateria antiaeriană ucraineană:

„Începutul unei noi ere”. Zi de sărbătoare în țările baltice, care se deconectează sâmbătă, după ani de eforturi, de la rețeaua electrică a Rusiei / Ce probleme ar putea apărea.

Statele baltice au început sâmbătă dimineață să se deconecteze de la rețeaua de electricitate rusă pentru a se integra în sistemul european, un proces care a început mai mulți ani și care a fost grăbit după invazia rusă în Ucraina.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 6 tancuri, 22 alte blindate, 2 lansatoare multiple de rachete și 95 diferite vehicule.

Rușii afirmă că au cucerit Torețk, ucrainenii neagă

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra orașului strategic Torețk din estul Ucrainei, dar armata ucraineană a negat că orașul ar fi fost capturat și a raportat lupte grele în interiorul și în jurul acestuia.

Statul Major al armatei ucrainene, într-un comunicat de peste noapte, a afirmat că forțele ruse au lansat zece atacuri asupra pozițiilor ucrainene din sectorul Torețk.

„Principalele eforturi ale ocupanților în atacuri au fost concentrate în apropierea orașului Torețk. Militarii ucraineni au respins toate atacurile inamice”, potrivit sursei citate.

„Forțele de apărare ale Ucrainei rezistă numărului copleșitor de superior al agresorului rus, provocând pierderi devastatoare în personal și echipamente. Inamicul desfășoară operațiuni active de asalt și presează în sector cu toate mijloacele și forțele”, a spus un purtător de cuvânt al grupului estic al forțelor ucrainene, Nazar Voloshyn.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––

Informațiile de vineri, ziua 1080 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro