Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1080: Rușii anunță capturarea unui oraș cheie din estul Ucrainei / Posibilă întâlnire Trump – Zelenski săptămâna viitoare / Emisarul Kellogg dezvăluie pașii SUA către încheierea războiului / FSB spune că a arestat patru spioane ucrainene

Război în Ucraina, ziua 1080: Rușii anunță capturarea unui oraș cheie din estul Ucrainei / Posibilă întâlnire Trump – Zelenski săptămâna viitoare / Emisarul Kellogg dezvăluie pașii SUA către încheierea războiului / FSB spune că a arestat patru spioane ucrainene
Tanchiștii ucraineni din Brigada 3 separată pe frontul din Harkov. Foto: Viacheslav Madiievskyi / Zuma Press / Profimedia

Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că trupele sale au respins joi o contraofensivă ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Potrivit armatei ruse, forțele ucrainene au lansat opt valuri de atacuri în apropierea satelor Ulanok și Cherkasskaya Konopelka, dar au suferit pierderi grele. Bloguri neoficiale ale armatei ucrainene au spus că forțele Kievului au obținut câteva progrese tactice limitate și au respins afirmațiile rusești că ar fi suferit pierderi grele, notează Reuters.

Evenimentele de vineri, ziua 1080 a războiului din Ucraina, LIVE:

„Să facem o înţelegere!”: propunerea pe care Zelenski i-o face lui Trump în schimbul garanţiilor de securitate. Ce altceva mai pune pe masa discuţiilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a expus vineri, în timpul unui interviu acordat agenţiei de presă Reuters, o hartă cândva clasificată drept secret de stat a unor vaste depozite de pământuri rare şi alte minerale esenţiale, ca parte a unui efort de a face apel la înclinaţia lui Trump de a face tranzacţii.

Preşedintele american Donald Trump, a cărui administraţie face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului dintre Ucraina şi Rusia, a declarat luni că doreşte ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare americane a efortului de război ucrainean.

Moscova interzice temporar exporturile de benzină. Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor, unul dintre motivele deciziei

Serviciul Federal Anti-Monopol din Rusia ar putea decide interzicerea timp de o lună a exporturilor benzină de către marii producători, pentru a stabiliza preţurile cu ridicata, înaintea sezonului de însămânţare a culturilor.

Zelenski afirmă că trupele nord-coreene luptă „din nou” în Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că trupele nord-coreene luptă din nou alături de forțele Moscovei în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, parțial ocupată de Ucraina, după ce Kievul a anunțat anterior că soldații Phenianului au fost retrași de pe linia frontului din cauza pierderilor grele.

„Au avut loc noi asalturi în zonele de operațiuni din (regiunea) Kursk, armata rusă și soldații nord-coreeni au fost din nou implicați”, a spus Zelenski în discursul video zilnic. (AFP)

Rusia pregătește o nouă legislație prin care să poată confisca fondurile înghețate ale companiilor străine

Rusia ar urma să-și extindă puterea de a răspunde confiscării activelor rusești de către Occident cu o nouă legislație, care i-ar putea permite să confiște fondurile înghețate ale investitorilor și companiilor străine, au declarat pentru agenția Reuters surse care au analizat proiectul de lege.

Rusia a retras trupele nord-coreene din Kursk în urma pierderilor suferite, confirmă Seulul

Trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute în luptă de mai multe săptămâni, ceea ce a generat speculaţii că acestea au fost retrase din regiunea Kursk, după ce au suferit pierderi grele. Serviciul naţional de informaţii din Coreea de Sud a confirmat săptămâna aceasta informaţiile, scrie ziarul The Guardian.

Trump spune că s-ar putea întâlni cu Zelenski săptămâna viitoare

Trump anunță că se va întâlni „probabil” cu Zelenski în cursul săptămânii viitoare

„Este posibil să ne vedem săptămâna viitoare”, a declarat președintele american Donald Trump, vineri, în timpul unui scurt schimb de replici cu presa în Biroul Oval de la Casa Albă, referitor la președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Donald Trump a reiterat, de asemenea, că intenționează să poarte discuții și cu președintele rus Vladimir Putin.

Miniștrii de externe din 12 țări europene, între care și România, cer G7 să ia măsuri suplimentare pentru reducerea veniturilor obținute de Rusia din transportul de energie

Într-o scrisoare comună, miniștrii de externe din Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România și Suedia solicită statelor G7 să ia măsuri suplimentare pentru a reduce veniturile obținute de Federația Rusă din vânzarea transportatorilor săi de energie.

„Cu aceste venituri, Rusia își finanțează agresiunea continuă în Ucraina, în contextul în care o treime din veniturile Rusiei și două treimi din exporturile sale sunt legate de transportatorii de energie”, se arată în scrisoare.

Maia Sandu explică de ce ambasadorul Rusiei nu a fost primit cu scrisorile de acreditare. „O să văd când o să iau această decizie”

Oleg Ozerov, desemnat de Moscova încă din septembrie 2024 ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, nu şi-a prezentat scrisorile de acreditare pentru că „el nu a fost încă invitat” să le prezinte, a declarat şefa statului, Maia Sandu.

Potrivit Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcţie până când nu-şi prezintă scrisorile de acreditare către şeful statului gazdă.

Rușii spun că au preluat controlul asupra orașului strategic Toretsk

Armata rusă anunță capturarea unui oraș cheie din estul Ucrainei, după cinci luni de lupte sângeroase

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului strategic Toretsk, situat în estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a avut niciun comentariu imediat, iar situația de pe front nu a putut fi confirmată independent, subliniază Reuters.

Toretsk era un punct important pe câmpul de luptă, orașul esențial înainte de război pentru exploatarea cărbunelui, fiind unul pentru care armata rusă a investit numeroase resurse.

Șeful AIEA a denunțat vineri o înmulțire a atacurilor în perimetrul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa și aflată sub controlul armatei ruse din martie 2022.

„Numărul atacurilor în zona centralei din Zaporojie este în creștere. Vorbim despre aceasta în fiecare dintre informările noastre”, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, la finalul discuțiilor sale la Moscova cu Andrei Lihaciov, șeful agenției nucleare ruse Rosatom.

Grossi, care a vizitat Ucraina în această săptămână, a subliniat că „e o situație fără precedent, deoarece cea mai mare uzină (nucleară) din Europa se află chiar în epicentrul unei acțiuni militare”.

„Eforturile noastre comune vizează prevenirea unui incident nuclear cu consecințe grave” și a unei posibile scurgeri radioactive, a spus el, adăugând că AIEA continuă să lucreze pentru a „garanta stabilitatea”.

Totuși, șeful AIEA a afirmat că fragmentele de plastic și de lemn provenite de la dronele care au căzut în zona centralei „nu ne permit să ne pronunțăm cu privire la originea dronelor”.

„În concluzie, aș dori să vă asigur că această problemă este abordată de mine la cel mai înalt nivel în cadrul consultărilor internaționale”, a declarat Grossi, pe care Moscova îl presează să recunoască că Kievul este cel responsabil de atacurile care pun în pericol centrala nucleară. (EFE via Agerpres)

Trei membri NATO vor rupe o legătură istorică cu Rusia: „Aceasta este ruptura finală de ocupația din era sovietică”

Estonia, Letonia și Lituania vor scăpa în acest weekend de unul dintre ultimele vestigii ale celor 50 de ani de ocupație sovietică: o rețea electrică controlată de Rusia.

Economia Rusiei, creștere peste așteptări în 2024

NATO a dezvăluit cu cât și-au crescut țările europene cheltuielile militare

Cheltuielile pentru apărare ale membrilor europeni ai NATO și ale Canadei au crescut cu 20% în 2024, comparativ cu anul precedent, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Economia Rusiei, o creștere în 2024 peste așteptările guvernului, anunță premierul. Care este problema care-l îngrijorează pe Putin

Creșterea PIB-ului Rusiei a atins 4,1% în 2024, iar cea din 2023 a fost revizuită în creștere la același nivel, a anunțat vineri premierul Mihail Mișustin, lăudând acest avans determinat de creșterea cheltuielilor militare.

Perspectivele pentru 2025 sunt mai sumbre, cu o scădere a creșterii și o inflație care va rămâne ridicată.

„Evoluția depășește așteptările”, a afirmat Mișustin în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin, transmisă de Kremlin. „Se datorează în primul rând creșterii intensive a industriei prelucrătoare”, a adăugat Mișustin, potrivit AFP.

Kievul așteaptă cu nerăbdare vizita din această lună a emisarului special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a afirmat vineri șeful de cabinet al președintelui Zelenski.

Andrii Yermak a declarat că a vorbit cu emisarul Keith Kellogg despre subiecte precum situația de pe câmpul de luptă, siguranța civililor ucraineni și Conferința de Securitate de la Munchen de la sfârșitul acestei luni.

„Partea ucraineană așteaptă cu nerăbdare vizita din februarie a emisarului special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, pentru a furniza informații cuprinzătoare privind agresiunea rusă împotriva țării noastre”, a scris Yermak pe Telegram. El nu a furnizat o dată exactă pentru vizită, notează Reuters.

Emisarul lui Trump dezvăluie pașii SUA către încheierea războiului

Emisarul lui Trump pentru Ucraina lansează o amenințare țintită la adresa Rusiei / Keith Kellogg dezvăluie pașii SUA către încheierea războiului.

Președintele Donald Trump este pregătit să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pune capăt cât mai repede războiului din Ucraina, a declarat pentru New York Post generalul în retragere Keith Kellogg, emisarul special pentru conflict.

Nivelul sancțiunilor împotriva Rusiei este „doar de trei” pe o scară de la unu la 10, a declarat Keith Kellogg.

Ministerul apărării de la Moscova a afirmat că forțele ruse au cucerit satul Druzhba din Donețk, transmite agenția TASS.

Potrivit sursei citate, este a patra așezare cucerită de armata Moscovei în regiunile Donețk și Harkov în ultima săptămână.

Kremlinul a susținut vineri că refuzul Franței de a acorda vize pentru doi jurnaliști ai ziarului rus Izvestia reprezintă o discriminare.

Agenția de presă de stat RIA a transmis că Franța le-a refuzat vizele celor doi care doreau să o viziteze pentru a relata despre comemorarea în acest an a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a anunțat joi că nu a mai prelungit acreditarea corespondentului Le Monde la Moscova, Benjamin Quénelle, după ce Franța a refuzat să acorde o viză unui jurnalist de la un alt ziar rus, Komsomolskaya Pravda.

Trei persoane au fost ucise într-un atac cu bombe ghidate rusești în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, au anunțat vineri autoritățile ucrainene.

Atacul cu trei bombe aeriene ghidate de joi noapte a distrus o clădire rezidențială din satul Myropillya, a precizat biroul procurorului general într-un comunicat.

Rușii susțin că au respins contraofensiva inamică din Kursk, Institutul pentru Studiul Războiului spune că ucrainenii au înaintat 5 km

Forțele ucrainene au lansat o nouă serie de atacuri mecanizate de mărimea unui batalion în regiunea Kursk și au avansat joi cu până la cinci kilometri în spatele liniilor rusești la sud-est de Sudzha, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imagini geolocalizate publicate joi indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la sud-vest de Makhnovka (sud-est de Sudzha) și la nord și est de Cherkasskaya Konopelka (sud-est de Sudzha) de-a lungul autostrăzii 38K-028 Sudzha-Oboyan și au cucerit Kolmakov (nord de Cherkasskaya Konopelka) și Fanaseyevka (la sud-est de Cherkasskaya Konopelka).

Anterior, Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că trupele sale au respins joi o contraofensivă ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Potrivit armatei ruse, forțele ucrainene au lansat opt valuri de atacuri în apropierea satelor Ulanok și Cherkasskaya Konopelka, dar au suferit pierderi grele.

Bloguri neoficiale ale armatei ucrainene au spus că forțele Kievului au obținut câteva progrese tactice limitate și au respins afirmațiile rusești că ar fi suferit pierderi grele, notează Reuters.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1340 soldați, 10 tancuri, 18 alte blindate, 32 tunuri, 1 sistem antiaerian, 96 diferite vehicule și 1 echipamente speciale.

Rusia a lansat peste noapte din cinci direcții 112 drone Shahed și imitatoare, dar niciuna nu și-a atins ținta, au anunțat pe Telegram Forțele Aeriene Ucrainene.

Potrivit acestora, 81 de drone au fost doborâte în 13 regiuni ucrainene, iar 31 de drone imitatoare s-au „pierdut în zonă” fără consecințe negative.

„Regiunile Sumî, Kiev și Hmelnîțkîi au avut de suferit ca urmare a atacului inamic”, a mai transmis sursa citată, sugerând astfel că resturile de drone au provocat pagube acolo.

FSB anunță că a arestat patru „agente” ale spionajului ucrainean

Serviciul rus de securitate (FSB) a anunțat vineri că a arestat patru agente ale serviciilor speciale ucrainene, acuzate că pregăteau atentate în Rusia împotriva unor oficiali de rang înalt și a unor instalații energetice.

„FSB a pus capăt activităților a patru agenți de sex feminin recrutați de serviciile speciale ucrainene”, a precizat acesta într-un comunicat, adăugând că arestările au avut loc în Sevastopol (Crimeea), Voronej și Rostov pe Don.

Toate cele patru „au fost instruite pe teritoriul ucrainean să mânuiască arme de foc, mine și explozibili și să ghideze drone” pentru a „comite acte de sabotaj și terorism împotriva unor ofițeri de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării și a unor instalații energetice”, se afirmă într-un comunicat FSB.

În timpul perchezițiilor la domiciliile acestora, au fost confiscați explozibili în cantități mari, componente pentru dispozitive artizanale și „mijloace de comunicare cu supervizorii lor ucraineni”, potrivit aceleiași surse.

Vladimir Putin și Donald Trump nu au discutat încă despre o posibilă întâlnire, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN. Peskov spus că nu au existat contacte preliminare între cei doi lideri cu privire la necesitatea unei astfel de întâlniri sau unde și cum ar putea avea loc, dacă va avea loc.

Precizările Kremlinului vin după ce, joi, Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale a parlamentului rus, a afirmat că pregătirile pentru o astfel de întâlnire se află într-un „stadiu avansat” și că aceasta ar putea avea loc în februarie sau martie.

Miercuri, Peskov a spu miercuri că se intensifică unele contacte cu echipa lui Trump la nivel de „departamente individuale”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Trump și Putin au declarat amândoi că sunt dornici să se întâlnească personal și că, dacă o astfel de întâlnire va avea loc, agenda va fi în principal concentrată pe obiectivul declarat al lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina. (Reuters)

Opt copii ucraineni răpiți de autoritățile ruse au fost recuperați și s-au întors acasă

Opt copii ucraineni răpiți de la familiile lor de către autoritățile ruse din Crimeea și plasați în orfelinate de stat s-au întors acasă joi, a declarat un înalt oficial ucrainean.

Darina Zarivna, consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski, a spus că copiii au fost luați de ruși în timp ce primeau tratament în spital și au fost recuperați prin programul Bring Kids Back. Ea nu a precizat cum au fost recuperați copiii și unde sunt acum.

Aceștia au fost hărțuiți în orfelinat și forțați să ia parte la exerciții de patriotism pro-rus și obligați să mânuiască armament și să se pregătească pentru război, a spus ea.

„Povestea lor este un exemplu al durității sistemice a ocupanților. Au fost luați cu forța de lângă mamele lor în timpul unei spitalizări și (mamele) au fost obligate sub amenințare să îi predea unui orfelinat. Toate acestea fac parte din politica rusă menită să distrugă identitatea ucraineană”, a scris Zarivna pe Telegram.

Emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a avut joi o „discuție aprofundată” cu ambasadoarea Ucrainei la Washington în prima lor întâlnire oficială, a declarat ambasadorul.

Ambasadoarea Oksana Markarova a scris pe Facebook că aceasta a fost prima sa întâlnire cu Kellogg de la numirea acestuia, deși cei doi s-au mai întâlnit până acum.

„Am purtat o discuție aprofundată cu trimisul special și echipa sa și cu colegii mei”, a spus Markarova.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––

Informațiile de joi, ziua 1079 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro