Război în Ucraina, ziua 1186: Kievul, lovit din nou cu sute de drone și rachete / Schimbul de prizonieri continuă, câte 307 soldaţi eliberați de fiecare parte

Rusia a lansat peste noapte un atac masiv cu drone și rachete asupra Kievului, unul dintre cele mai mari asupra capitalei ucrainene de la începutul războiului, cel puțin 15 persoane fiind rănite. Atacul a venit în valuri, Rusia lansând 14 rachete balistice și 250 de drone, deși forțele ucrainene au doborât șase rachete și au oprit majoritatea dronelor înainte ca acestea să cadă peste Kiev. Totodată, atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Rusia și Ucraina au început schimbul de prizonieri în cadrul unui acord considerat drept primul pas către încetarea focului. Volodimir Zelenski a spus că a fost o „noapte dificilă pentru întreaga Ucraină” și a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a se obține o încetare a focului.
Evoluțiile de sâmbătă, ziua 1186 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Germania intenționează să revină la recrutare. Câți soldați vrea să obțină astfel Bundeswehr-ul
Germania ar putea lua în calcul reintroducerea recrutării militare chiar de anul viitor dacă nu va atrage suficienţi voluntari pentru forţele sale armate, a anunțat ministrul apărării, Boris Pistorius.
Rusia susține că Macron l-ar fi arestat pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, pentru a „dirija” alegerile din România
Autoritățile franceze l-au arestat pe Pavel Durov pentru a putea folosi aplicația sa de mesagerie Telegram pentru a influența recentele alegeri prezidențiale din România, a susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Marea Britanie investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacul asupra proprietăților premierului Keir Starmer / Ce se știe despre românul arestat în acest caz
Responsabili britanici din domeniul securității investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor proprietăți – două case și o mașină – având legătură cu premierul britanic Keir Starmer, scrie publicația Financial Times.
Doi bărbați ucraineni și un al treilea cu cetățenie română au fost acuzați de „conspirație pentru incendiere cu intenția de a pune viața în pericol” în aceste atacuri, deși ancheta poliției antiteroriste susține că suspecții ar fi conspirat și cu „alte persoane necunoscute”.
Schimbul de prizonieri continuă: Rusia a anunţat sâmbătă că 307 soldaţi ruşi au fost schimbaţi pentru acelaşi număr de militari ucraineni, în a doua etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev şi Moscova în formula „1.000 pentru 1.000”, relatează AFP.
„La 24 mai, în conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la 16 mai la Istanbul, alţi 307 de militari ruşi au fost repatriaţi” din Ucraina, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, precizând că aceşti militari se află în prezent în Belarus, unde primesc „ajutor medical şi psihologic”.
La Kiev, anunţul privind schimbul de prizonieri de război în a doua etapă a fost făcut de către preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei de presă Unian. „Numai în aceste două zile, am putut aduce acasă 697 de persoane. Aşteptăm continuarea mâine”, a spus el.
Zelenski a detaliat că printre cei care au fost eliberaţi de Rusia sâmbătă sunt „soldaţi ai armatei noastre, ai Serviciului pentru frontiera de stat şi din cadrul Gărzii Naţionale”.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, a criticat sâmbătă Rusia pentru ultimele atacuri împotriva țării sale, soldate cu 15 răniți doar la Kiev, în loc să își prezinte „memorandumul de pace”, la o săptămână după contactele reprezentanților părților beligerante la Istanbul.
„A trecut o săptămână de la Istanbul, iar Rusia nu a trimis încă memorandumul său de pace. Dar, în schimb, Rusia trimite drone și rachete ucigătoare împotriva civililor”, a declarat Sibiha pe contul său de X, în care s-a referit la bombardamentele din noaptea de vineri spre sâmbătă care au obligat forțele antiaeriene ucrainene să reacționeze cu o intensitate deosebită la Kiev.
Potrivit ministrului ucrainean, ultimele atacuri împotriva țării sale reprezintă „răspunsul Rusiei la eforturile internaționale de pace și o dovadă clară a faptului că este necesară o presiune sporită cu sancțiuni împotriva Moscovei pentru a accelera procesul de pace”.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia va fi pregătită să transmită Ucrainei un proiect de document care să contureze condițiile pentru un acord de pace pe termen lung, odată ce schimbul de prizonieri aflat în curs de desfășurare va fi finalizat.
Doar patru firme cu legături cu Rusia, sancționate de ANAF
Agenţia de Administrare Fiscală din România (ANAF) a transmis, într-un răspuns oficial adresat unui deputat USR, că a luat măsuri doar împotriva a patru firme cu legături ruseşti, iar toate ordinele de blocare a conturilor au fost emise în anul 2022. Deputatul USR arată că ANAF nu oferă nicio explicaţie privind lipsa totală de acţiune în 2023 şi 2024, pasând responsabilitatea la „alte instituţii”.
Lumea devine din ce în ce mai mică pentru elevii ruși. Secțiuni întregi scoase dintr-un manual de clasa a III-a
Elevilor din Rusia li se va vorbi tot mai puțin despre țările Europei și patrimoniul lor cultural, în timp ce accentul din manualele școlare se va muta spre state „prietenoase” precum Belarus, Coreea de Nord și China. Potrivit publicației Verstka, în cea mai recentă ediție a manualului „Lumea înconjurătoare. Clasa a III-a” au fost eliminate complet capitolele dedicate statelor europene.
Atac masiv cu drone și rachete balistice asupra Kievului. Explozii și incendii în capitala ucraineană
Rusia a atacat capitala Ucrainei, Kiev, sâmbătă dimineața, cu drone și rachete, provocând incendii. Cel puțin opt persoane au fost rănite, a anunțat primarul orașului, Vitali Klitschko.
Martori au relatat că au văzut și auzit valuri succesive de drone zburând peste Kiev, iar o serie de explozii au zguduit orașul.
„Cea mai mare greșeală pe care ar putea să o facă Nicușor Dan în politica externă a României”, sub amenințarea Rusiei și pe fondul replierii SUA din Europa – INTERVIU
Potențiala repliere a SUA în Europa reprezintă, acum, cel mai important risc la adresa securității naționale, afirmă, într-un interviu pentru publicul HotNews, Marius Ghincea, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich, specializat în politică externă și de securitate. El spune care este, în opinia sa, cea mai mare greșeală pe care președintele ales Nicușor Dan ar putea să o facă în materie de politică externă și securitate.
Scurtă recapitulare a informațiilor recente:
- Care este obiectivul ultim al „operațiunii militare speciale” a Moscovei, potrivit unui fost comandant rus, acum membru în Duma de Stat.
- Fostul comandant al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi îndeamnă Kievul să accepte o realitate dură. „Sper că nu există oameni care încă mai speră într-un miracol”.
- Rusia a atacat portul Odesa în plină zi cu rachete balistice. Cel puțin un mort și opt răniți.
- Ucraina şi Rusia au anunțat întoarcerea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte din schimbul de câte 1.000.
- Ucraina acuză armata rusă că a executat cel puțin 270 de prizonieri de război. Mii de persoane sunt încă în captivitate.
- Ce spune Moscova despre posibile negocieri de pace găzduite de Vatican: „Ar fi puțin neelegant”.
- Un bombardier rusesc SU-24 care a efectuat manevre periculoase, interceptat de avioane de vânătoare poloneze.
- Două aeronave militare ruseşti, suspectate de încălcarea spaţiului aerian finlandez.
- UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești.
- Cancelarul german Friedrich Merz i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să sprijine eforturile de pace în Ucraina.