Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 480: Trupele Kievului au recucerit un sat în Zaporojie / Moscova spune că și-a îndeplinit unul din marile sale obiective / Ucrainenii au pierdut sub 10% din armele occidentale primite

HotNews.ro
Tanc pe front - Războiul din Ucraina, Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia
Tanc pe front - Războiul din Ucraina, Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Ucraina a recucerit satul Piatykhatky din sudul regiunii Zaporojie, a spus un oficial instalat de Moscova în regiune, adăugând că trupele ucrainene se instalează acolo, dar sunt sub tirul artileriei ruse. Ministerul apărării de la Moscova a spus doar că forțele sale au respins o serie de atacuri în trei secțiuni ale liniei frontului și că forțele ucrainene au presat cel mai mult în regiunea Zaporojie.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 480, LIVETEXT:

07:41Articolul LIVE, cu evenimentele de luni, este aici.

23:02 Zelenski a lăudat duminică forțele ucrainene pentru respingerea „foarte eficientă” a atacurilor inamice în apropiere de Avdiivka, unul dintre punctele centrale ale luptelor din est.

„Sectorul Avdiivka este foarte eficient în respingerea asalturilor”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară.

Șeful administrației militare din Avdiivka, un oraș minier distrus de luni de lupte, a spus la televiziunea națională că forțele ucrainene au avansat aproximativ un kilometru în jurul orașului în ultimele două săptămâni.

Zelenski a mai declarat că Tavria, sau frontul de sud, este „cel mai brutal” și și-a exprimat recunoștința față de soldații care luptă acolo și în alte părți.

22:54 Sankt Petersburg va găzdui un al doilea summit Rusia-Africa, a anunțat duminică Kremlinul.

Ministerul rus de Externe nu a precizat când va avea loc summitul, dar acesta vine în urma întâlnirii de sâmbătă dintre liderii africani și președintele rus Vladimir Putin. (Washington Post)

Suedia nu exclude un atac rusesc asupra țării

22:46 Un raport al comisiei de apărare din parlamentul suedez afirmă că un atac militar rusesc împotriva Suediei nu poate fi exclus, a transmis duminică postul public de televiziune suedez SVT, citând surse.

Suedia a făcut eforturi pentru a-și consolida apărarea și a solicitat să adere la NATO anul trecut, dar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă cererea.

Raportul parlamentar, care urmează să fie publicat luni, spune că, deși forțele terestre rusești sunt blocate în Ucraina, nu pot fi excluse alte tipuri de atacuri militare împotriva Suediei, a precizat SVT, citând surse care au lucrat la raport.

„De asemenea, Rusia și-a coborât și mai mult limita pentru utilizarea forței armate și manifestă un apetit ridicat pentru riscuri politice și militare. Capacitatea Rusiei de a efectua operațiuni cu forțe aeriene, forțe navale, arme cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare împotriva Suediei rămâne intactă”, se spune în document. (Reuters)

22:04 Armata ucraineană a spus că a respins duminică atacuri rusești pe patru fronturi, notează Kyiv Independent.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că lupte grele au avut loc în patru direcții – Lyman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk.

21:39 Statul major ucrainean afirmă că în această după-amiază a doborât încă un elicopter de atac K-52 „Alligator”, ridicând la patru numărul de aparate de acest tip pierdute de ruși de vineri și până acum.

Ucrainenii au pierdut sub 10% din armele occidentale primite

21:25 Armata ucraineană a pierdut mai puțin de 10% din echipamentul occidental furnizat în luptele cu invadatorii ruși, a declarat comandantul serviciului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, într-un interviu acordat postului de știri estonian ERR, potrivit The New Voice of Ukraine.

El a precizat că această cifră ar putea crește, deoarece pierderile de echipamente sunt o consecință inevitabilă a oricăror acțiuni ofensive.

Grosberg a evidențiat protecția superioară oferită de echipamentele occidentale soldaților, care permite adesea echipajelor să supraviețuiască și să evite răni grave chiar și atunci când echipamentele devin nefuncționale.

În ceea ce privește contraofensiva ucraineană, colonelul estonian a afirmat că unitățile ucrainene recent antrenate nu au participat încă la ostilitățile în curs.

21:07 De ce intrarea Ucrainei în NATO ar fi benefică şi pentru Rusia (un articol de Leonid Gozman)

20:42 Locuitorii din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei au fost avertizați să nu folosească apele de suprafață pentru băut, înot sau pescuit, după ce s-a constatat că acestea sunt contaminate.

Bacteria vibrio, asemănătoare holerei, despre care autoritățile sanitare locale au declarat că poate provoca infecții intestinale acute, a fost găsită în mai multe râuri și estuare în urma prăbușirii devastatoare a barajului Kakhovka.

Centrul regional de control și prevenire a bolilor din Nikolaev a avertizat, de asemenea, cu privire la nivelurile ridicate de amoniac. (Sky News)

Kuleba ironizează declarațiile lui Peskov

20:30 Ucrainenii ironizează declarațiile lui Peskov: „Rusia poate prezenta orice eșec drept victorie”

20:01 Peste 240 de copii ucraineni au luați de la familiile lor în Uniunea Europeană, potrivit unui oficial citat de Kyiv Independent.

Cel puțin 240 de copii ucraineni au fost luați de la părinții lor în țările UE din cauza legii tutelei, a declarat Iryna Suslova, reprezentant al protecției copilului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică.

19:54 Imagini apărute duminică online arată cum unitatea ucraieană autointitulată „Craniul Zburător” a distrus folosind drone încărcate cu muniție pentru a distruge două tancuri rusești T-80. În unul dintre cazuri, tancul rusesc trecuse deja peste o mină, iar echipajul fugea pentru a scăpa cu viață.

Mircea Geoană a vizitat baza Câmpia Turzii

19:04 Forțele aeriene ucrainene au efectuat 14 lovituri aeriene în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al Ucrainei într-un comunicat.

„Apărătorii noștri au distrus, de asemenea, două sisteme de rachete antiaeriene”. Potrivit comunicatului postat pe Facebook, au fost lovite și trei puncte de control, cinci depozite de muniții și trei unități de artilerie.

18:26Un incendiu a izbucnit pe șantierul unui spital militar în curs de construire în orașul rus Briansk, la aproximativ 150 de kilometri nord de Ucraina, scrie agenția de presă rusă de stat TASS, citată de The Guardian. Presa de stat a citat serviciul de urgență, spunând că incendiul a avut loc în timpul lucrărilor și nu a existat o cauză externă.

Canalul rus de Telegram Mash a transmis că acoperișul clădirii a fost avariat din cauza incendiului, care a fost stins fără a exista victime, susținând că ar putea fi vorba despre „un alt act de sabotaj al partizanilor din Rusia”.

18:10Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat duminică Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, declarând pentru Agerpres că a constatat un grad de interoperabilitate „fără cusur” între militarii români şi militarii aliaţi prezenţi acolo.

Moscova spune că și-a îndeplinit unul din marile sale obiective

17:36Obiectivul „demilitarizării Ucrainei”, declarat de Moscova la începutul invaziei sale în ţara vecină, a fost „în mare parte îndeplinit”, dar Rusia „este obligată să ia măsuri mult mai ferme din cauza implicării Occidentului”, susţine purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

17:33 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a postat un mesaj pe Twitter ironic-acid la adresa Moscovei:

„Tipic rusesc… escrocherie. Un criminal de război căutat la nivel internațional, cu un mandat de arestare, se plânge liderilor africani că acționează doar în conformitate cu Carta ONU.

Poate că ne-a scăpat ceva… ce spune Carta ONU despre dreptul suveran de a invada teritoriul unei alte țări, de a ocupa o parte din teritoriu și de a crea cvasi-entități, de a masacra, tortura și jefui populația, de a răpi copii și apoi, fiind înfrânți, de a arunca în aer baraje și infrastructuri vitale?

Ce spune Carta ONU despre execuțiile demonstrative, torturarea prizonierilor și procesele simulate? Poate că la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova se predă o altă versiune a dreptului internațional?”.

17:10 O deputată ucraineană spune că reconstrucția țării va costa o sumă uriașă: 4.000 de miliarde de dolari. Drumurile reprezintă „cea mai mare provocare”, a explicat Lesia Vasylenko.

Plajele din Odesa au fost închise

17:00Autorităţile din regiunea sudică ucraineană Odesa au închis toate plajele, deoarece calitatea înrăutăţită a apei Mării Negre – cauzată în parte de prăbuşirea barajului Nova Kahovka – reprezintă o „ameninţare reală” pentru oameni, relatează CNN.

15:54 Evgheni Prigojin a continuat să transmită că nu este interesat să pună Gruparea Wagner în subordinea Ministerului rus al Apărării și a ironizat eforturile ministerului condus de Serghei Șoigu de a semna contracte în acest sens.

Prigojin a insinuat că Ministerul rus al Apărării va confisca armele pe care unitățile de voluntari le-au obținut în afara livrărilor de armament ale Ministerului rus al Apărării și a afirmat că comandanții ruși cu studii militare superioare, dar fără experiență, vor înlocui ceea ce el a afirmat că sunt comandanții voluntari mai eficienți în luptă.

Comportamentul lui Prigojin indică faptul că este puțin probabil ca acesta să subordoneze forțele Wagner Ministerului rus al Apărării, cu excepția cazului în care o astfel de mișcare i-ar conferi mai multă putere politică în Rusia. (Institutul pentru Studiul Războiului)

15:39 Atacurile rusești au ucis cinci civili și au rănit opt, inclusiv copii, în Ucraina în ultima zi, notează Kyiv Independent.

Atacurile rusești a vizat nouă din cele 25 de regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson, Harkov, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Nikolaev, Sumî și Cernihiv.

Ucrainenii presează puternic pe frontul din Zaporojie, spune Moscova

14:41 Marea Britanie a spus că își va extinde programul de ajutor pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

Guvernul britanic a precizat că va oferi o finanțare suplimentară de 16 milioane de lire sterline, cu posibilitatea ca alte 9 milioane de lire sterline să provină de la aliații internaționali.

Londra a explicat că acest pachet – care se adaugă la cele 6,35 milioane de lire sterline anunțate anul trecut – va pregăti mai bine Ucraina pentru a-și apăra infrastructura națională critică de atacurile paralizante ale Rusiei. (Reuters)

14:32 Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins o serie de atacuri ucrainene în trei zone ale liniei frontului, unde a spus că Ucraina presează cel mai puternic în regiunea Zaporojie, scrie Reuters.

În declarație nu e fost menționat și satul Piatykhatky, despre care un oficial instalat din Rusia a spus că a fost recucerit de Ucraina.

14:11Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit „Ziua Tatălui” pentru a le mulțumi tuturor soldaților „puternici și curajoși” care luptă împotriva Rusiei, scrie The Guardian.

„Mulțumim fiecărui tată ucrainean, fiecărei familii ucrainene pentru războinicii noștri puternici și curajoși care au apărat independența Ucrainei și luptă pentru viață pentru Ucraina!”, spune Zelenski într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.

Forţele ucrainene au eliberat un sat din regiunea Zaporojie – oficial pro-rus

14:04Liderul rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, s-ar afla în străinătate, scriu agenţiile ruse de presă. Fragmentul de declarație a lui Putin a fost postat duminică pe Telegram de Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii Kremlinului. Încă din luna mai, propaganda rusă a transmis insistent că doi șefi ai Armatei ucrainene, între care Valeri Zalujnîi, ar fi fost „lichidați”, iar Ucraina a dezmințit.

13:33 Un oficial numit de ruşi a recunoscut că forţele ucrainene au eliberat satul Piatîhatkî din regiunea Zaporojie, conform Reuters. Este prim localitate recucerită de Ucraina pe frontul respectiv din sud, de la începutul contraofensivei din această lună.

Vladimir Rogov, a cărui funcţie nu este precizată de Reuters, a declarat că ucrainenii îşi întăresc acum poziţiile, sub focul artileriei ruse: „Ofensivele în valuri ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”. El a mai spus că în regiune se dau în continuare lupte grele.

13:08 Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kakhovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, scrie The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, conform Reuters.

12:06Europa îşi va intensifica eforturile de a livra arme şi muniţii pentru a ajuta Kievul să organizeze contraofensiva împotriva armatei ruse care i-a invadat teritoriul la începutul anului 2022, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien Dimanche, relatează Reuters, conform News.ro.

11:42Rusia a pierdut 219.820 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, conform datelor transmise duminică de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderile pe care ucrainenii le-ar fi provocat rușilor în ultima zi: 650 de soldați, 7 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 13 de tunuri, 14 diferite vehicule, 2 elicoptere.

Antony Blinken, vizită cu mize mari, dar fără așteptări în China

11:00Un depozit de muniție al forțelor Moscovei din satul Rykove, în apropierea orașului-port Henichesk (sudul regiunii Herson), ocupat de ruși, a fost distrus de trupele ucrainene, duminică dimineață, a anunțat Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare Odesa, citat de Reuters.

„Forțele noastre armate au dat o lovitură foarte puternică în satul Rykove, districtul Henichesk, în teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson. Exista un depozit de muniție foarte important. A fost distrus.”, a spus Bratchuk într-un mesaj video.

Rykove este situat pe o linie de cale ferată, la aproximativ 20 km de Henichesk, un oraș-port de-a lungul Mării Azov, în sudul Ucrainei, care a fost ocupat de forțele Kremlinului încă de la începuturile invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

În imaginile distribuite pe rețele sociale se vede un nor gros de fum și se aud explozii.

09:30Luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporojie, în vestul regiunii Donețk și în jurul Bahmut, arată ministerul britanic al Apărării, în ultima sa evaluare a situației de pe front, publicată duminică.

Conform sursei citate, ambele armate suferă pierderi mari, pierderile în rândul forțelor rusești fiind probabil cele mai mari de la apogeul bătăliei pentru Bahmut, în martie.

08:45 BBC Rusia și Mediazona continuă să colecteze date despre pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, scrie The Guardian. De la ultima actualizare din 4 iunie, 1.058 de nume au fost adăugate pe listă. Până la 16 iunie, fusese verificat decesul a 251 de ofițeri ruși care au cel puțin gradul de locotenent-colonel. Majoritatea celor uciși pe front provin din regiunile Sverdlovsk și Chelyabinsk, Bașkiria, Buriația și regiunile Volgograd.

08:18 Autorităţile ucrainene au anunțat 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii barajului Kahovka de pe fluviul Nipru, săptămâna trecută, scrie AFP. „Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev. 31 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka.

08:16 Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns, duminică, la Beijing, fiind primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani, pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

În timpul vizitei sale, se aşteaptă ca el să se întâlnească cu ministrul de externe Qin Gang, cu cel mai înalt diplomat chinez Wang Yi şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping, încercând să stabilească canale de comunicare durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

Înainte de a pleca la Beijing, Blinken a declarat că deplasarea sa are trei obiective principale: stabilirea unor mecanisme de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA şi ale aliaţilor şi discutarea directă a preocupărilor aferente şi explorarea domeniilor de potenţială cooperare: „Dacă vrem să ne asigurăm, aşa cum facem, că competiţia pe care o avem cu China nu se transformă în conflict, locul de unde începi este comunicarea”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Delegația liderilor africani care încearcă să medieze în conflictul din Ucraina i-a spus sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin că „acest război trebuie să se termine”, pentru că dăunează întregii lumi, scrie Reuters. Putin a susținut că Rusia este pregătită să ia în considerare orice înțelegere, dar că Ucraina refuză discuțiile și le-a arătat liderilor africani proiectul parafat al unui tratat cu Ucraina care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, „aruncându-l la coşul de gunoi al istoriei”.
  • Vladimir Putin a calificat drept o înşelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia şi ONU.
  • Președintele american Joe Biden a răspuns categoric „nu”, sâmbătă, întrebat de jurnaliști dacă va face mai ușoară aderarea Ucrainei la NATO, conform CNN și Sky News.
  • Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acţiune de 200 de kilometri pentru a-şi „consolida” ofensiva și pentru a învinge Rusia, spune unul dintre adjuncţii ministrului apărării de la Kiev, citat de CNN.
  • NATO a lansat un nou centru pentru a ajuta la protejarea conductelor și cablurilor submarine vulnerabile, în contextul preocupărilor legate de faptul că Rusia cartografiază infrastructura occidentală esențială pentru energie și internet în apele din jurul Europei.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a avut, sâmbătă seara, un discurs dedicat exclusiv mulţumirilor adresate partenerilor occidentali, ocazie cu care a trecut în revistă rezultatele obţinute în această săptămână în materie de ajutor internaţional, de la fiecare ţară, iar în final a mulţumit militarilor care luptă în est, acolo unde se desfăşoară contraofensiva, confirmând cu această ocazie că există rezultate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro