Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 610: Ungaria participă la o conferință alături de aliații Rusiei / Delegație Hamas, la Moscova / Gazprom scapă de o amendă uriașă în Polonia / Rușii aduc psihologi FSB în teritoriile ocupate pentru a extrage informații în timpul terapiei

HotNews.ro
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Războiul continuă în Ucraina, în cea de-a 610-a zi de la invazia rușilor. Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie înăsprite

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 610, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul transmis joi seară, că „se vede mai clar” un sfârşit al acestui război cu o victorie a Ucrainei. „Ucraina trebuie să devină – şi va deveni – mai puternică. Aşa încât să marcăm pentru totdeauna în istorie că imperiul rus nu va mai veni pe pământul ucrainean vreodată”, subliniază el.

23:32 Statele Unite deţin informaţii că armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele legate de războiul din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing de presă.

„Dispunem de informaţii conform cărora armata rusă execută efectiv soldaţii care refuză să urmeze ordinele”, a spus Kirby. „Avem de asemenea informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene”.

23:16Vladimir Putin vrea ca primul segment al stației spațiale rusești să ajungă pe orbită până în 2027

Președintele rus a declarat joi că primul segment al noii stații spațiale pe care Moscova intenționează să o construiască pentru a înlocui ISS ar trebui să fie pus pe orbită în 2027, promițând să continue cucerirea spațiului în pofida eșecurilor recente.

22:19 Nu este nevoie ca nave de luptă ale NATO să intre în prezent în Marea Neagră, a declarat joi pentru presă ministrul bulgar adjunct al apărării Atanas Zaprianov. Deocamdată, evaluarea este că o astfel de acţiune ar fi interpretată ca o escaladare a situaţiei, a adăugat el.

21:41Statele Unite anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Departamentul de Stat al SUA, ajutorul în valoare de 150 de milioane de dolari va fi folosit în principal pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și arme antitanc.

Ce a discutat Rusia cu delegația Hamas venită la Moscova

20:30MAE rus a informat că discuțiile ce au avut joi la Moscova cu o delegație a Hamas au vizat „eliberarea ostaticilor străini, inclusiv a cetăţenilor ruşi”, pe care gruparea islamistă îi ţine în prezent în Gaza, au informat agenţiile de presă ruse.

Hamas a transmis propria sa declaraţie, în care a elogiat eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale Ministerului rus de Externe de a pune capăt la ceea ce a numit „crimele Israelului, care sunt susţinute de Occident”, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

20:06 Danemarca donează material militar Ucrainei în valoare de 500 milioane de euro

Ministerul ucrainean al Apărării precizează că cel de-al 13-lea pachet de ajutor militar al Danemarcei pentru Ucraina cuprinde „tancuri, vehicule de luptă de infanterie, muniţie de artilerie, drone şi arme de calibru mic”.

19:13Zece zile în care Viktor Orbán a înfuriat Occidentul

18:51Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că sistemul anti-dronă funcţionează în România.

„Acest sistem este in place, cum se spune. Funcţionează. Noi avem dotări anti-dronă care sunt poziţionate deja. Unele provin din unităţi armate din România, altele provin de la Aliaţi. Şi vom continua. În momentul de faţă există un aliniament foarte bun şi la radare s-a coborât – ştiţi că a fost iniţial o problemă că radarele detectau numai ce este peste 600 de metri”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat jcând va fi funcţional sistemul antidronă în România, el arătând că iniţial era o problemă pentru că radarele detectau numai ce este peste 600 de metri.

„Acum s-a coborât foarte mult, aproape până în zona solului. Se continuă şi se continuă cu îmbunătăţirea întregului aliniament, fiindcă trebuie să evităm astfel de incidente”, a adăugat şeful statului.

Lavrov invocă o „agresiune occidentală” împotriva Rusiei

18:46 După anunțul privind vizita la Moscova, joi, a unei delegaţii Hamas şi unui oficial iranian, agenția de stat rusă TASS anunță, citând un diplomat rus de rang înalt, că şi liderul palestinian Mahmoud Abbas va vizita în curând Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Pot spune că el (Abbas) va sosi în curând într-o vizită oficială la Moscova. Discuţiile cu Vladimir (Putin) vor avea loc aici”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Mihail Bogdanov, care este trimis prezidenţial special pentru Orientul Mijlociu şi Africa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să spună exact când va sosi Abbas, menţionează TASS. „Vom anunţa data în timp util”, a declarat Peskov, care a spus că este de aşteptat ca cei doi lideri să discute în principal despre situaţia din Orientul Mijlociu.

18:21Lavrov invocă o „agresiune occidentală” împotriva Rusiei, care ar face parte dintr-o „cruciadă” a SUA

Rusia este vizată de o „agresiune occidentală”, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, susţinând că aceasta este parte a unei „cruciade duse de SUA şi sateliţii lor” împotriva ţărilor care îşi apără propriile interese.

Media de stat ruse precizează că Lavrov a făcut aceste declaraţii într-un discurs susţinut joi, la Minsk, cu ocazia unei conferinţe internaţionale intitulate „Securitatea eurasiatică: realitate şi perspective într-o lume în transformare”. La această conferinţă participă şi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a declarat că anume credinţa sa în pace l-a determinat să accepte invitaţia la conferinţa de la Minsk, cu „riscul, desigur, de a fi condamnat în anumite părţi din Europa pentru aceasta decizie”.

17:40O mișcare ce va provoca probabil multe reacții în Ucraina, scrie The Guardian: Ministerul rus de Externe tocmai a anunțat că o delegație a Hamas se află în prezent în vizită la Moscova.

Agenţia de ştiri Ria Novosti, care citează o sursă din delegaţia palestiniană, a informat că Abu Marzook, un important oficial Hamas, se numără printre membrii delegaţiei aflate în vizită la Moscova.

Potrivit agenției Ria Novosti, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a mai precizat că se află în vizită la Moscova și adjunctul ministrului iranian de externe, Ali Baghiri Kani.

Oligarhul Mihail Fridman, dublă lovitură din partea justiției britanice

17:01Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune secesionistă din estul Republicii Moldova, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a republicii.

16:42 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că găsirea soluțiilor pentru a continua asistența acordată Ucrainei va fi una dintre prioritățile summitului UE care a început joi la Bruxelles.

„Ne întâlnim astăzi ca parte a Consiliului European în vremuri de mari încercări. Vedem că războiul rusesc în Ucraina continuă. Vedem că teribilul atac terorist al Hamas împotriva Israelului afectează acum și poporul Palestinei, care amenință să destabilizeze regiunea. Migranți în căutarea unei vieți mai bune, mânați de război și conflicte, ajung pe țărmurile noastre în număr mare. Uniunea Europeană trebuie să răspundă tuturor acestor provocări și să acționeze în comun și eficient”, a spus președinta Comisiei Europene.

„Toate acestea au nevoie de finanțare și acesta este motivul pentru care am propus o revizuire a bugetului UE, astfel încât să putem finanța aceste sarcini foarte importante. Acest lucru va fi discutat la acest Consiliu European și vom vedea unde putem ajunge”, a adăugat Von der Leyen.

16:39Justiția britanică a decis joi că oligarhul rus Mihail Fridman nu poate cheltui mii de lire sterline pe lună pentru întreținerea conacului său din Londra care conține o colecție de artă evaluată la 53,2 milioane de dolari și că nu se poate întoarce în Marea Britanie.

16:00Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost ucis de bombardamentele rusești din regiunea Sumî, ministrul de interne de la Kiev, Ihor Klîmenko, afirmând că acesta a fost ucis „pe veranda propriei sale case” în jurul orei 13:00.

Orbán se declară „mândru” de întâlnirea pe care a avut-o cu Putin

15:32 Premierul ungar Viktor Orbán a declarat joi că este „mândru” de contactele sale cu președintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în China într-un nou act de sfidare față de eforturile Uniunii Europene de a izola Moscova pe plan internațional.

15:11Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova se așteaptă ca premierul armean Nikol Pașinian să clarifice ce a vrut să spună prin „diversificarea” relațiilor în sfera securității țării sale.

Comentariile lui Peskov vin după ce premierul armean a declarat într-un interviu acordat The Wall Street Journal că evenimentele din jurul regiunii Nagorno-Karabah „au adus în esență” Erevanul la decizia privind necesitatea „diversificării relațiilor în sfera securității”.

„În acest caz, nu suntem înclinați să percepem The Wall Street Journal ca pe o sursă primară, așa că mai trebuie să înțelegem exact despre ce vorbea domnul Pașinian. „Și bineînțeles, într-o conversație cu prietenii noștri armeni, ne așteptăm să primim toate informațiile despre acest subiect”, a spus joi Peskov.

„Și, desigur, nu este bine ca Rusia și Armenia să comunice prin ziare, în special Wall Street Journal. De aceea, continuăm conversația, dialogul cu prietenii noștri armeni, și vom continua să facem asta, avem o agendă foarte extinsă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

14:55 Activele ruseşti îngheţate în Belgia au generat profituri de aproape trei miliarde de euro, în timp ce statele membre UE continuă să discute ce să facă cu aceşti bani, transmite agenția Bloomberg.

Datele publicate joi de depozitarul european Euroclear arată că activele ruseşti imobilizate au generat, în perioada care a trecut din momentul în care au fost îngheţate şi până în trimestrul al treilea al acestui an, profituri de 2,9 miliarde de euro. Iar această cifră este aşteptată să continue să crească.

Este posibil ca aceste cifre să ducă la o intensificare a dezbaterii la nivelul UE despre planurile de a introduce o taxă pe profiturile generate de activele Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în Belgia şi folosirea sumelor strânse pentru reconstrucţia Ucrainei.

14:41 O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins momentul în care un grup de soldați ruși este atacat cu muniție cu dispersie:

Banca centrală a Ucrainei relaxează politica monetară

14:30 Banca Națională a Ucrainei a decis să reducă rata dobânzii de referință la 16%, a anunțat guvernatorul Andrei Pîșnîi, după ultima ședință a consiliului de administrație a băncii centrale de la Kiev.

Banca centrală a Ucrainei a majorat la 10% dobânda de referință în ianuarie 2022, nivel la care a menținut-o în primele luni ale invaziei rusești. Însă ea a fost majorată brusc, de la 10 la 25% pe 3 iunie 2022 în contextul pericolului inflației galopante din cauza războiului. A rămas la acest nivel mai bine de un an – până pe 27 iulie 2023, când a fost redusă la 22%, iar apoi, din 15 septembrie, la 20%.

13:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit joi pe prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la sediul NATO. El a lăudat parteneriatul de 30 de ani dintre NATO şi Republica Moldova şi a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul Moldovei, arată un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

„Moscova continuă să exercite presiuni asupra Republicii Moldova”, a declarat secretarul general al NATO, menţionând inclusiv şantajul energetic şi dezinformarea folosite „cu scopul de a vă destabiliza societatea şi de a vă submina democraţia”, după cum i-a spus Stoltenberg lui Dorin Recean.

„Moldova a răspuns condamnând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi întărindu-şi rezilienţa şi securitatea internă. NATO susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei şi cerem Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul vostru. Puteţi conta în continuare pe asistenţa noastră”, a afirmat Stoltenberg în declaraţiile comune de presă cu premierul Dorin Recean.

13:41 Ucraina a suspendat folosirea noului coridor pentru cereale din Marea Neagră din cauza amenințărilor avioanelor rusești, a arătat joi firma de consultanță de la Kiev Barva Invest, în condițiile în care guvernul ucrainean nu a făcut vreun anunț oficial în acest sens.

13:19 Forțele rusești s-au regrupat și și-au reluat acțiunile ofensive înspre orașul Avdiivka din regiunea Donețk, chemând în ajutor și aviația militară, a declarat joi după-amiaza Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din acest sector al frontului.

Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

12:53Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”, scrie AFP.

12:42 În perioada toamnă-iarnă, Rusia își poate concentra eforturile pe deteriorarea infrastructurii critice a Ucrainei, astfel încât protejarea acestora este o necesitate vitală, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuriy Ignat.

„Am intrat deja în perioada toamnă-iarnă, iar protecția infrastructurii critice este o misiune extrem de importantă care este încredințată tuturor Forțelor de Apărare, nu doar Forțelor Aeriene. Astfel, aceste probleme sunt discutate în fiecare zi – unde și cum putem consolida protecția acestor obiective”, a spus el.

„Este clar că Rusia poate concentra atacurile exact acolo unde a fost anul trecut, așa că fiecare ajutor, fiecare complex care este oferit Ucrainei, chiar dacă este depășit din punct de vedere moral (…) reprezintă încă o creștere cantitativă pentru a proteja infrastructura critică”, a subliniat Ignat.

12:29Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în timpul conferinței sale zilnice de presă că Rusia intenționează să construiască relații apropiate cu Coreea de Nord în toate domeniile de activitate.

În mod bizar însă, când a fost întrebat despre informațiile privind livrările de armament din Coreea de Nord, Peskov a răspuns că acestea nu sunt reale.

Justiția poloneză a anulat amenda uriașă aplicată Gazprom

11:58 Curtea de Apel de la Varșovia a anulat decizia Oficiului pentru Concurență și Protecția Consumatorului (autoritatea poloneză de reglementare antitrust – UOKiK) de a impune o amendă de peste 29 de miliarde de zloți (aproximativ 8 miliarde de dolari) Gazprom și celor cinci parteneri ai săi care au construit Nord Stream 2.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, o decizie similară a fost luată de Tribunalul de Concurență și Consum din Polonia. UOKiK a promis atunci că va contesta această decizie la Curtea de Apel din Varșovia, iar apoi la Curtea Supremă, dacă va fi cazul.

Cel mai probabil cazul va ajunge pe masa judecătorilor constituționali.

11:36Liderul palestinian Mahmoud Abbas va vizita în curând Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat joi reprezentantul special al Președintelui Rusiei pentru Orientul Mijlociu și țările africane Mihail Bogdanov, vorbind la Societatea Imperială Ortodoxă Palestiniană.

„Pot spune că în curând el [Abbas] va face o vizită oficială la Moscova, vor avea loc negocieri cu Vladimir Vladimirovici [Putin]”, Bogdanov, care ocupă și funcția de ministru adjunct de externe al Rusiei.

11:19Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei, a avertizat din nou populația să rămână vigilentă și să se pregătească pentru atacuri rusești cu drone și rachete, afirmând că aparenta oprire a acestora se datorează faptului că Rusia își face stocuri pentru lovituri masive împotriva infrastructurii energetice odată cu sosirea iernii.

Șeful diplomației ungare participă la o conferință pe teme de securitate în Belarus

11:00 Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a sosit joi la Minsk, unde va participa la o conferință de securitate alături de mai multe state aliate ale Rusiei.

10:31Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksii Danilov, a dat asigurări joi că Ucraina își va crește producția de muniție în viitorul apropiat.

„Partenerii internaționali au început să își construiască capacități suplimentare din mai 2022, dar producția nu poate fi stabilită într-o perioadă scurtă de timp. De aceea, companiile noastre private se ocupă și de această problemă, au comandat echipamente care deja sunt instalate în locuri secrete ale întreprinderilor… În viitorul apropiat vom vedea o creștere a producției proprii, statul nu poate face față aici pe cont propriu, deci sunt implicate întreprinderi private”, a spus Danilov.

El și-a exprimat totodată recunoștința față de partenerii internaționali ai Ucrainei, subliniind că Kievul nu ar fi putut face acest lucru fără aportul lor.

10:12 Mike Johnson, noul președinte al Camerei Reprezentanților Statelor Unite, camera inferioară a legislativului de la Washington, a declarat că va fi de acord cu creșterea ajutorului militar american pentru Ucraina „în anumite condiții”.

„Vrem responsabilitate și vrem o Casă Albă cu obiective clare. Și vom avea aceste discuții. Vor fi foarte productiv”, a declarat el, citat de NBC News.

Bilanțul pierderilor Armatei Rusiei

09:10Rusia ar fi pierdut 297.120 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, în 24 februarie 2022, conform bilanțului transmis joi de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit celei mai recente evaluări transmise de Armata Ucrainei, în ultima zi Rusia ar fi pierdut 810 soldați.

Bilanțul publicat de Armata Ucrainei privind pierderile suferite de trupele rusești:

  • 5.141 de tancuri
  • 9.715 vehicule blindate de luptă
  • 9.507 vehicule și rezervoare de combustibil
  • 7.155 de sisteme de artilerie
  • 834 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 556 sisteme de apărare aeriană
  • 320 de avioane, 324 de elicoptere, 5.389 de drone
  • 20 de ambarcațiuni

09:03 Două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar alte patru au fost rănite, în urma atacurilor lansate de forțele ruse în ultimele 24 de ore, în regiunea Herson, a declarat joi guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, citat de The Kyiv Independent.

07:48 „În ultimele 24 de ore au avut loc 78 de ciocniri între cele două armate. În total, inamicul a efectuat 50 de lovituri aeriene și a lansat 49 de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate”, arată Statul Major al Armatei ucrainene.

07:23“În ultimele 24 de ore, aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei a lansat șapte lovituri asupra inamicului. Rachetele au lovit trei depozite de muniții, șase sisteme de artilerie și o stație radar antiaeriană”, arată un raport al Armatei.

07:06În regiunea ocupată Lugansk, rușii au deschis aproximativ zece birouri pentru acordarea de asistență psihologică, care deservesc deja zeci de persoane, scrie presa ucraineană. Aceștia ar fi colaboratori ai FSB (serviciile de securitate ruse) care au sarcina de a culege informații despre rezidenții neloiali în timpul ședințelor de terapie.

06:00Kuweitul și-a deschis piața pentru carnea de pasăre din Ucraina și alte produse din carne de pasăre.

00:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine, în mesajul transmis miercuri seară, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite. „Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el.

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine, în mesajul transmis miercuri seară, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite. „Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el.
  • Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrări ale lansărilor de rachete balistice intercontinentale (ICBM) „Yars” de la cosmodromul „Plesetsk” și ICBM „Sineva”, de la submarinul cu propulsie nucleară „Tula”, în timpul unui exercițiu de antrenament al forței de descurajare strategică.
  • Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, după testele cu tiruri de rachete balistice.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro