LIVE Război în Ucraina, ziua 706: Rachetele GLSDB ale Boeing sunt pregătite pentru a fi transferate în Ucraina / Zelenski ar fi hotărât să îl schimbe pe Zalujnîi din funcție / Ucraina spune că a lovit o stație radar rusească din Crimmea / Două rachete și 35 de drone, lansate de Moscova asupra Ucrainei
- Redactia Hotnews
Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au preluat controlul asupra satului Tabaivka din regiunea Harkov, dar Ucraina a negat acest lucru. Volodimir Fitio, șeful comunicațiilor pentru forțele terestre ale Ucrainei, a declarat că în apropierea acestei localități au loc lupte. Armata ucraineană a declarat luni că încearcă să „lărgească” capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de forțele ruse în sudul țării, în pofida atacurilor intense ale inamicului.
07:36Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici
SINTEZA ZILEI
- După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.
- The Guardian: Zelenski i-a cerut luni demisia lui Zalujni, care a refuzat să demisioneze
- Fostul șef al NATO: Faptul că nu invită Ucraina să se alăture alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul
- În contextul în care ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei de către UE ar putea să fie din nou blocat de premierul ungar Viktor Orban, iar asistenţa acordată Kievului de către SUA a „încetat complet”
- „Cu sau fără Orban”, UE va găsi o soluţie să ajute Kievul, spune Donald Tusk
- Grindeanu: Ajutorul pe care noi îl dăm Ucrainei, şi nu doar noi, e unul care va continua. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte toată lumea regulile.
- O profesoară rusoaică, arestată după ce-şi incendiază şcoala, la Ceboksarî, în semn de susţinere a Ucrainei
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 706 – LIVE pe HotNews.ro:
01:25Primul proces în Rusia într-un dosar cu privire la un steag curcubeu
O fotografă, Irina Mosina, în vârstă de 33 de ani este judecat începând de marţi, în regiunea rusă Saratov, pentru că a postat online fotografii în care apare steagul curcubeu – primul dosar de acest fel de la interzicerea în Rusia a mişcării LGBT+, cu privire la „extremism”, anunţă ONG-ul Pervi Otdel, relatează AFP.
Irina Mosina, care riscă să fie condamnată la plata unei amenzi sau 15 zile de detenţie, este acuzată de difuzare a unei „simbolici a unei organizaţii extremiste”, potrivit organizaţiei de apărarea drepturilor omului Pervi Otdel, care cooperează cu avocaţii apărării.
ONG-ul dă asigurări că este vorba despre primul caz de acest fel din Rusia după ce Curtea Supremă a interzis, la sfârşitul lui 2023, ca „extremistă” mişcarea „internţaională” LGBT+, deschizând astfel calea unei urmăriri judicare a activiştilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.
00:21The Guardian: Zelenski i-a cerut luni demisia lui Zalujni, care a refuzat să demisioneze
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut luni demisia comandantului armatei ucrainene Valerii Zalujni să demisioneze, însă generalul a refuzat, alimentând speculaţii cu privire la faptul că va fi dat afară, relatează The Guardian.
Tensiuni între cei doi se acumulează de mai multe săptămâni, în urma eşecului unei contraofensive ucrainene, însă o obligare a lui Zalujni să plece de la conducerea armatei este considerată şocantă de mulţi observatori,
Un deputat ucrainean din opoziţie, Oleksii Goncearenko, un susţinător al generalului, declară marţi cotidianului The Guardian că a ”înţeles că preşedintele (Volodimir Zelenski) i-a cerut ieri (luni) lui Valeri (Zalujni) să demisioneze, dar acesta a refuzat”, citează News.ro.
Deputatul consideră că este vorba despre un conflict de personalitate.
Fostul șef al NATO: Faptul că nu invită Ucraina să se alăture alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul
23:47După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.
22:21Grindeanu: Ajutorul pe care noi îl dăm Ucrainei, şi nu doar noi, e unul care va continua. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte toată lumea regulile. Vrei să exporţi grâu în România, trebuie să îţi iei licenţă
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că România va continua să sprijine Ucraina, aşa cum o fac şi alte state europene şi de peste Ocean, dar subliniază că producătorii ucraineni trebuie să respecte regulile şi legislaţia, iar dacă vor să exporte cereale în România, să obţină licenţă. Ministrul face publice date cu privire la cantităţile de marfă din Ucraina pentru care s-a obţinut licenţă de export către România, potrivit News.ro.
”Să ştiţi, capacitatea de tranzit din Portul Constanţa ne permite cantităţi mult mai mari decât… şi să ştiţi, noi am făcut faţă, nu au fost lucruri care au blocat Portul Constanţa. Aaa… vedeţi anumite cozi pe A2, să spunem… nu e din cauză că capacitatea portului de a exporta sau de a importa anumite lucruri, ci o, să spunem, o programare nu foarte bună a operatorilor din port, care cheamă camioane pentru încărcare sau pentru descărcare cu câteva zile înainte şi stau şi aşteaptă, dar ca să fie o anumită siguranţă”, a declarat Sorin Grindeanu, marţi seară, la Digi 24.
21:32În contextul în care ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei de către UE ar putea să fie din nou blocat de premierul ungar Viktor Orban, iar asistenţa acordată Kievului de către SUA a „încetat complet”, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că forțele ucrainene vor continua atacurile cu drone produse pe plan intern, întrucât tot ce ține de componenta militară de pe teritoriul Rusiei trebuie distrus, relatează Ukrainska Pravda.
21:02Fostul șef al NATO: Faptul că nu invită Ucraina să se alăture alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul
NATO ar trebui să adreseze o invitație Ucrainei la summitul de la Washington din iulie, deoarece aceasta ar putea servi drept „un instrument” pentru a pune capăt războiului Rusiei, a declarat fostul secretar general al alianței, Anders Fogh Rasmussen, la Kiev.
„Știu că (invitarea Ucrainei de către NATO) ar fi o decizie controversată și cel puțin fără precedent, de a invita în NATO o țară aflată deja în război. Și știu că acest lucru ar fi folosit ca un contraargument din partea celor care sunt sceptici în legătură cu extinderea unei astfel de invitații”, a spus Rasmussen, potrivit Kyiv Independent.
Forțele ucrainene au lovit cu succes o stație radar aparținând rușilor în Crimeea ocupată
20:05O profesoară rusoaică, arestată după ce-şi incendiază şcoala, la Ceboksarî, în semn de susţinere a Ucrainei
O profesoară rusoaică a fost plasată în detenţie preventivă după ce a dat foc unei şcoli, fără să se înregistreze victime, după ce şi-a exprimat ”susţinerea faţă de armata ucraineană” într-o înregistrare video pe Internet, anunţă marţi Comitetul rus de anchetă, relatează AFP.
Potrivit canalelor ruse pe Telegram Mash şi Shot, Galina S. a fost manipulată de către ”escroci ucraineni”, care au determinat-o totodată să împrumute bani.
Autorităţile ruse o acuză de faptul că a postat ”o înregistrare video de susţinere a armatei ucrainene” pe internet, duminică, după care ”a dat foc unei şcoli” la Ceboksarî, în centrul Rusiei, citează News.ro.
19:56 „Cu sau fără Orban”, UE va găsi o soluţie să ajute Kievul, spune Donald Tusk
Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Budapestei, care blochează un ajutor important pentru Kiev, a declarat marţi premierul polonez Donald Tusk, cu două zile înainte de un summit european, relatează AFP, potrivit Agerpres.
19:14Regiunea ucraineană Liov a devenit prima din țară care a înlăturat toate monumentele din epoca sovietică, a declarat guvernatorul marți, ca parte a unor eforturi mai ample de a șterge toate urmele dominației ruse, relatează Reuters.
Guvernatorul Maksim Kozițki a declarat că 312 monumente au fost îndepărtate anul trecut de către activiști și locuitori din regiunea Liov, care se învecinează cu Polonia.
„Niciun kopek din bugetul regional nu a fost cheltuit pentru răsturnarea acestor „idoli””, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.
18:40Forțele ucrainene au lovit cu succes o stație radar aparținând rușilor în Crimeea ocupată în dimineața zilei de 30 ianuarie, relatează Ukrainska Pravda, citând o declarație a Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei de pe Telegram.
„Forțele armate ucrainene au lovit cu succes o stație radar de apărare aeriană lângă satul Rozdolne din Crimeea ocupată temporar în dimineața zilei de 30 ianuarie”.
Dimineață, Statul Major ucrainean a raportat că Forțele au lovit o stație rusă de bruiaj electronic, fără a specifica locația.
18:37 Bucureştiul va fi în februarie gazda Festivalului internaţional de literatură de la Odesa, un eveniment literar de tradiţie iniţiat în 2015 care, din cauza războiului, în ultimii doi ani a devenit un proiect itinerant: în 2023 s-a desfăşurat în Georgia, la Batumi, iar anul acesta are loc în capitala României. Festivalul va avea loc în perioada 22-25 februarie, la sediul Goethe-Institut Bucureşti (Calea Dorobanţi 32), relatează News.ro.
Zelenski ar fi hotărât să îl schimbe din funcție pe Valeri Zalujnîi
17:58Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei în ceea ce ar fi cea mai mare schimbare a comandamentului militar al Ucrainei de la începutul invaziei rusești de acum doi ani, relatează Financial Times. Asta după ce luni au apărut informații în presa ucraineană că președintele Volodimir Zelenski i-ar fi oferit acestuia un nou rol, dar pe care generalul l-a refuzat. Informații fabricate sau nu, zvonuri sau nu, ce ar însemna de fapt o astfel de schimbare.
17:50 VIDEO Grănicerii ucraineni au reținut un tânăr de 22 de ani care a încercat să treacă fraudulos frontiera cu România prin munți, apelând la o metodă inedită de a-și ascunde pașaportul în caz că este descoperit.
17:25 Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare din Ucraina., a declarat marți că Rusia nu și-a arătat disponibilitatea de a returna resturile umane ale zecilor de prizonieri de război ucraineni despre care Moscova zice că au murit după prăbușirea avionului militar rus în regiunea Belgorod săptămâna trecută, relatează Reuters.
Kievul a declarat că Moscova nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația sa conform căreia 65 de soldați ucraineni capturați se aflau la bordul avionului de transport militar rus care s-a prăbușit miercurea trecută la Belgorod, în Rusia, lângă graniță.
Moscova spune că avionul a fost doborât de Ucraina în timp ce transporta prizonierii de război pentru un schimb cu Ucraina, însă Kievul nu a confirmat și nici nu a negat că forțele sale au doborât-o.
„Este o declarație a Rusiei că prizonierii noștri au fost acolo și, până acum, putem analiza doar cuvintele lor. Acum nu există nicio disponibilitate pentru a transfera cadavrele”, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt, citat de postul Suspilne.
16:22 Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marți Uniunea Europeană că a planificat să declanșeze un „Armageddon” împotriva țării sale, dar că Budapesta nu și-a schimbat poziția față de deblocarea asistenței pentru Ucraina.
16:20 Președintele francez Emmanuel Macron a cerut marți europenilor să sprijine Ucraina „pe termen lung” și să compenseze orice posibil declin al ajutorului american, relatează AFP.
„Trebuie să ne organizăm în așa fel încât, dacă Statele Unite ar face alegerea suverană de a opri acest ajutor sau de a-l reduce, să nu aibă un impact pe teren”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Stockholm, alături de omologul său suedez Ulf Kristersson.
16:16 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că Franța va cere măsuri clare cu privire la importurile provenite din Ucraina, deoarece tensiunile cu fermierii continuă să crească în Franța și în întreaga Europă, relatează Reuters.
„Am cerut să avem măsuri clare privind importurile din Ucraina pentru că astăzi avem lucruri în volum și calitate care destabilizază piața europeană, fie că este vorba de pui sau de cereale”, a spus Macron în timpul unei vizite de stat în Suedia.
Rusia spune că își va dubla producție de rachete antiaeriene
15:48Rusia îşi va creşte de peste două ori în acest an producţia de rachete antiaeriene, a anunţat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la capătul unei inspecţii efectuate la mai multe întreprinderi ale complexului industrial militar rusesc din oraşul Ekaterinburg, situat la poalele munţilor Urali, potrivit EFE și Agerpres.
„S-a înregistrat o creştere considerabilă a volumului de producţie. Referitor la rachetele de care avem nevoie pentru sistemele noastre de apărare antiaeriană, vom avea o creştere de peste două ori. Sperăm ca pe parcursul acestui an programul să fie realizat pe deplin”, a afirmat Şoigu, citat de contul Telegram al Ministerului rus al Apărării.
Şoigu a vizitat întreprinderea Novator a consorţiului Almaz-Antei, care produce rachete de croazieră Kalibr şi Iskander, şi fabrica Kalinin, care produce rachete antiaeriene S-300B şi Buk.
El a spus că Ministerul Apărării lucrează cu aceste întreprinderi la modernizarea capacităţii lor, ceea ce „ar trebui să ducă la o creştere considerabilă” a producţiei.
„Dar există o serie de probleme-cheie pe care trebuie să le soluţionăm. Ele trebuie rezolvate destul de energic. Este vorba despre fabricarea de propulsoare şi de ajustarea sistemelor de lansare”, a explicat Şoigu.
Cine sunt cei care aspiră să conducă Federația Rusă
14:35 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a declarat marți că japonezii „triști” din cauză că Insulele Kurile aparțin Rusiei își pot face seppuku, dar că Moscova nu exclude încheierea unui tratat formal de pace cu țara insulară.
14:26 Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marți că Moscova va desfășura noi arme pe Insulele Kuril, care se află în centrul unei dispute teritoriale cu Japonia, a relatat agenția de presă de stat TASS, preluată de Reuters.
Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial conflictului dintre ele, care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Insulele Kuril – pe care Japonia le numește Teritoriile de Nord – rămânând principala piatră de încercare între cele două părți.
Medvedev a spus că Rusia nu este împotriva semnării unui tratat de pace cu Japonia, dar numai dacă Tokyo nu mai contestă statutul insulelor.
13:07Alegerile prezidențiale din Rusia, care nu par a lăsa loc de vreo surpriză, se vor desfășura în mai puțin de două luni, mai exact în 17 martie. Până acum, patru candidați au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală de la Moscova. Vladimir Putin, președinte al Rusiei din 2000, cu o scurtă pauză în perioada schimbului cu Dmitri Medvedev, a primit carnetul de candidat luni, 29 ianuarie. Ceilalți trei pretendenți la funcția de șef de stat sunt actuali deputați în Parlamentul de la Moscova și sunt, mai degrabă, de fațadă decât competitori politici reali pentru Putin. Toți candidații înregistrați au ceva în comun: susțin războiul Rusiei în Ucraina, motiv pentru care au fost incluși pe lista sancțiunilor internaționale. Corespondentul Hotnews.ro a analizat informațiile publice despre cei care aspiră să conducă Federația Rusă într-una dintre cele mai complicate perioade din istoria sa.
11:56 Ministrul pentru investiții al Marii Britanii, Dominic Johnson, a declarat marți că a discutat despre confiscarea activelor rusești blocate în Occident cu Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei americane, dar că orice măsuri în acest sens trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional.
11:17 FOTO/VIDEOO nouă investigație realizată de jurnaliști ruși independenți a prezentat primele fotografii aeriene cu un alt conac de lux al președintelui Vladimir Putin, unul care se întinde pe un teren de două ori cât statul Monaco din sudul Franței.
Rusia și Ucraina se atacă reciproc cu drone
10:55Preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut discuţii cu premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, despre detaliile cooperării interguvernamentale planificate cu Polonia, Slovacia, Republica Cehă, România şi Bulgaria, el afirmând că este recunoscător fiecăruia dintre vecinii săi, scrie News.ro.
„Am avut o întâlnire substanţială cu prim-ministrul Denis Şmîhal, o întâlnire strategică privind întreaga primă jumătate a anului în colaborarea cu vecinii noştri din Uniunea Europeană. Am discutat detaliile cooperării interguvernamentale planificate cu Polonia, Slovacia, Republica Cehă, România şi Bulgaria. Acordurile care sunt deja în vigoare. Acordurile pe care trebuie să le încheiem. A fost o întâlnire informativă”, a precizat preşedintele Ucrainei în mesajul adresat naţiunii.
Volodimir Zelenski arată că „leadership-ul în politica de vecinătate este cel care conferă leadership întregii politici de stat”.
10:00Rusia profită de revendicările tot mai vocale ale mișcărilor naționaliste europene de extremă dreapta asupra teritoriului ucrainean, apreciază analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, referindu-se la recentele declarații făcute de lideri politici din România și Ungaria.
08:25Rusia a lansat în total 35 de drone și două rachete ghidate care au vizat infrastructura energetică și militară din apropierea liniei de front și din alte regiuni ucrainene, au anunțat marți Forțele Aeriene ucrainene, informează Reuters.
Conform sursei citate, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 15 dintre cele 35 de drone.
Nu este clar până în acest moment ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost distruse sau cu cele două rachete despre care Forțele Aeriene au spus că au fost lansate de Rusia de la sistemele de rachete S-300 cu rază lungă de acțiune și sol-aer.
07:45 Sistemele de apărare aeriană rusești au distrus sau interceptat 21 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea și a mai multor regiuni rusești, au anunțat marți agențiile de presă rusești, citând Ministerul Apărării de la Moscova, conform Reuters.
Sistemele rusești au doborât 11 dintre drone deasupra Crimeei, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti. Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, într-o mișcare condamnată de aliații occidentali ai Kievului ca fiind o acaparare ilegală de terenuri.
Mihail Razvozhaiev, guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, în Crimeea, a declarat pe canalul de Telegram că nu au existat pagube în urma atacului asupra Sevastopolului, cel mai mare oraș din Crimeea și un important port la Marea Neagră.
Drone lansate de Ucraina au fost, de asemenea, doborâte deasupra Belgorodului, regiunile Briansk, Kaluga și Tula, au raportat agențiile rusești.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat luni că este crucial ca Congresul să aprobe un nou pachet bugetar pentru Ucraina, în caz contrar tot ceea ce s-a realizat „va fi pus în pericol”.
- Noi zvonuri privind demiterea comandantului șef al armatei ucrainene, Veleri Zalujnîi / Biroul președintelui Zelenski neagă.
- Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a insistat luni – în cursul primei sale vizite în Ucraina de la începutul invaziei ruse – că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare din această ţară pentru ca relaţiile cu Budapesta să se îmbunătăţească.
- Unde se află Kara-Muza, o figură importantă a opoziției ruse?! Jurnalistul și opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-un loc necunoscut, a anunțat soția sa, Evgenia Kara-Murza, potrivit Kyiv Independent. Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a condamnat războiul total al Rusiei în Ucraina.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaşte brutalitatea unor reprezentanți ai birourilor de înrolare militară care au luat bărbați de pe stradă pentru a-i trimite pe front, în contextul controversatului proiect de lege privind mobilizarea.
- O pensionară de 72 de ani, condamnată la închisoare pentru că ar fi răspândit „informații fale” despre armata rusă.
- Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să viziteze Turcia în februarie și să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unde cei doi lideri vor discuta despre Ucraina și alte probleme, a anunțat TASS pe 29 ianuarie, citându-l pe Iuri Ușakov, un consilier al lui Putin.
- Armata ucraineană a declarat luni că încearcă să „lărgească” capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de armata rusă în sudul țării, în pofida atacurilor intense ale inamicului, potrivit AFP.
––––––
Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro