Sari direct la conținut

LIVE „Singura cale credibilă către pace”: Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat, coordonat, recunoașterea statului palestinian / Israelul și-a rechemat ambasadorii de la Oslo și Dublin

HotNews.ro
Premierii Norvegiei, Irlandei și Spaniei , Foto: Colaj HotNews.ro / FOTO: Profimedia
Premierii Norvegiei, Irlandei și Spaniei , Foto: Colaj HotNews.ro / FOTO: Profimedia

Într-o mișcare coordonată și anticipată, trei state europene – Norvegia, Irlanda și Spania – au anunțat miercuri dimineață că vor recunoaște statul palestinian, începând cu 28 mai, subliniind că decizia are rolul de „a asigura o cale credibilă către pace și securitate pentru Israel, Palestina și popoarele lor”. Decizia va fi urmată cel mai probabil de anunțuri similare din partea altor țări europene, scriu Reuters și AFP. În vreme ce palestinienii au salutat anunțul, Israelul și-a manifestat nemulțumirea și și-a rechemat ambasadorii de la Oslo și Dublin.

HotNews.ro a transmis LIVE evenimentele:

21:31 Israelul nu trebuie să rețină fonduri destinate palestinienilor din cauza deciziei unor țări europene, avertizează Casa Albă.

19:55 Polonia a declarat miercuri că susține o soluție cu două state pentru criza din Orientul Mijlociu între Israel și palestinieni, potrivit Reuters.

„Vom sprijini eforturile Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene și ale altor țări care consideră că este nevoie de o soluție stabilă pe termen lung”, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. „Și credem că o astfel de soluție stabilă, pe termen lung, ar fi existența a două state”.

19:21 Biden se opune recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian

Joe Biden „consideră că un stat palestinian trebuie să se realizeze prin negocieri directe între părți, nu prin recunoaștere unilaterală”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, potrivit AFP.

„Președintele este un susținător fervent al unei soluții cu două state și a fost tot timpul de-a lungul carierei sale. El crede că un stat palestinian trebuie să se realizeze prin negocieri directe între părți, nu prin recunoaștere unilaterală”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, reacționând la decizia a trei țări europene de a recunoaște statul Palestina.

13:55 Dimineața de miercuri a fost una aglomerată și importantă pentru frontul diplomatic al conflictului israeliano-palestinian.

În cadrul unor anunțuri coordonate, Spania, Norvegia și Irlanda au dezvăluit planurile de recunoaștere a unui stat palestinian, începând cu 28 mai.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că soluția celor două state este „singura alternativă”, în timp ce șeful guvernului irlandez, Simon Harris, a spus că decizia va contribui la crearea unui „viitor pașnic”.

Liderii palestinieni au salutat decizia, OEP numind-o un „moment istoric”, iar Hamas subliniind importanța rezistenței palestiniene.

Dar Israelul a reacționat cu furie, spunând că îi va convoca pe ambasadorii celor trei țări pentru a-i invita să vizioneze o înregistrare video a atacurilor teoriste ale Hamas din 7 octombrie.

„Istoria își va aminti că Spania, Norvegia și Irlanda au decis să acorde o medalie de aur ucigașilor și violatorilor Hamas”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, care a anunțat de asemenea rechemarea în țară a ambasadoriulor de la Dublin și Oslo.

Cel puțin 140 de țări recunosc deja statul Palestina – dar nu și Marea Britanie sau SUA

13:50 Arabia Saudită a salutat „o decizie pozitivă” a celor trei state europene, în vreme ce Iordania a spus și ea că recunoașterea unui stat palestinian este un pas esențial spre soluția celor două state.

13:15De pe lista de astăzi a țărilor care s-au declarat gata să recunoască statul palestinian lipsește Belgia.

În ultimele câteva luni, premierul belgian Alexander De Croo a fost pe aceeași lungime de undă cu omologul său spaniol în ceea ce privește războiul din Gaza.

În noiembrie anul trecut, cei doi au vizitat împreună punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza și au fost amândoi foarte critici față de operațiunea militară a Israelului. Luna trecută, Bruxelles-ul s-a aflat pe itinerariul lui Pedro Sánchez, când acesta a încercat să coordoneze anunțul de astăzi.

Viceprim-ministrul belgian, Petra De Sutter, a declarat că Belgia ar trebui să urmeze acum exemplul, dar până în prezent nu există planuri concrete, în afară de discuțiile din cadrul ședinței de guvern de astăzi, scrie BBC.

Nu toată lumea din coaliția de guvernare este entuziasmată de această idee și, având în vedere că mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la alegerile, atât federale, cât și europene, este posibil ca Belgia să evite deocamdată un anunț.

De asemenea, Belgia deține președinția rotativă a Consiliului European și dă semne că este mai dornică să joace rolul de mediator.

12:50 Dincolo de rechemarea emisarilor săi diplomatici de la Oslo și Dublin (cel din Spania fusese deja rechemat) Israelul a anunțat că îi convoacă pe ambasadorii Irlandei, Spaniei și Norvegiei la o „conversație de mustrare” – în timpul căreia cei trei vor fi invitați să vizioneze înregistrarea video a răpirii soldaților israelieni de sex feminin, pe 7 octombrie, ziua atacului terorist al Hamas.

„Istoria își va aminti că Spania, Norvegia și Irlanda au decis să acorde o medalie de aur ucigașilor și violatorilor Hamas, care au violat adolescente și au ars copii”, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz.

„Am ordonat ca ambasadorii să fie convocați imediat pentru discuții de mustrare – în timpul cărora vor viziona clipul îngrozitor al răpirii femeilor, pentru a arăta ce decizie absurdă au luat guvernele lor. Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere – pasul lor va avea consecințe grave”, a asigurat oficialul.

12:30 Hamas a anunțat că anunțul celor trei state europene este un „punct de cotitură”

Într-o declarație pentru AFP, Bassem Naim, un înalt oficial al Hamas, a declarat că „rezistența curajoasă” a poporului palestinian se află în spatele acestei mișcări.

„Aceste recunoașteri succesive sunt rezultatul direct al acestei rezistențe curajoase și al fermității legendare a poporului palestinian”, a spus el.

„Credem că acesta va fi un punct de cotitură în poziția internațională cu privire la problema palestiniană”, a mai spus oficialul.

12:20 Declarația premierului spaniol Pedro Sanchez a fost primită cu aplauze în parlamentul de la Madrid, arată clipurile distribuite pe rețelele sociale.

h2: „Netanyahu încă închide ochii și bombardează spitale, școli, case”

11:55 În declarația de miercuri, premierul spaniol Pedro Sánchez a amintit că guvernul său a criticat „masacrul din Gaza și din restul teritoriilor palestiniene” și și-a reiterat cererile de încetare a focului și de punere în aplicare a soluției celor două state.

Dar a mai spus, de asemenea, că a venit timpul pentru acțiuni concrete.

„Premierul Netanyahu încă închide ochii și bombardează spitale, școli, case”, a spus Sánchez.

„Încă se folosește de foame, frig și teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieți și fete nevinovați – iar lucrurile au mers atât de departe încât procurorii de la Curtea Penală Internațională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război”, a adăugat premierul spaniol.

El a declarat că nu are niciun dubiu că Netanyahu nu are „niciun plan de pace pentru Palestina”, adăugând că acesta provoacă atât de multă durere, distrugere și amărăciune în Gaza și în restul Palestinei, încât soluția celor două state este acum în mare pericol.

„Acele țări care apără drepturile omului și dreptul internațional bazat pe reguli sunt obligate să acționeze – în Ucraina și în Palestina – fără standarde duble”, a declarat Sánchez.

Hamas salută decizia celor trei state

11:40 Autoritatea Palestiniană și gruparea rivală Hamas au salutat miercuri recunoașterea unui stat palestinian de către Irlanda, Spania și Norvegia.

Autoritatea Palestiniană exercită o autonomie limitată pe teritoriul Cisiordania, în timp ce Hamas conduce Gaza.

10:45 „Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunosc statul Palestina”, a declarat premierul irlandez Simon Harris în cadrul unei conferințe de presă.

„În perioada premergătoare anunțului de astăzi, am vorbit cu o serie de alți lideri și omologi și sunt încrezător că și alte țări ni se vor alătura pentru a face acest pas important în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

El a declarat că o soluție cu două state este singura cale credibilă către pace și securitate pentru Israel, Palestina și popoarele lor.

Recunoașterea statutului de stat are o rezonanță deosebită în Irlanda, având în vedere istoria sa, a spus Harris.

„Să ne ocupăm locul pe scena mondială și să fim recunoscuți de alții ca având dreptul de a fi acolo a fost o chestiune de cea mai mare importanță pentru fondatorii statului nostru”, a spus el.

El a adăugat că Irlanda a fost fără echivoc în recunoașterea deplină a Israelului și a dreptului său de a exista „în siguranță și în pace cu vecinii săi” și a cerut ca toți ostaticii din Gaza să fie imediat eliberați.

Recunoașterea de către Irlanda a Palestinei va fi promulgată în mod oficial la 28 mai, a declarat ministrul de externe Micheal Martin pe X.

„Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere”

10:15 Spania va recunoaște și ea statul palestinian începând cu 28 mai, a anunțat miercuri premierul Pedro Sanchez.

10:10 Irlanda va recunoaște statul palestinian începând cu 28 mai, a declarat miercuri premierul Simon Harris, adăugând că se așteaptă ca și alte țări să se alăture Irlandei, Spaniei și Norvegiei pentru a face un astfel de pas în următoarele săptămâni.

09:55 Israelul și-a rechemat miercuri ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru „consultări urgente”, chiar înainte ca cele două guverne să anunțe recunoașterea oficială a unui stat palestinian.

„Astăzi, trimit un mesaj tranșant Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere. Tocmai am ordonat revenirea ambasadorilor israelieni de la Dublin și Oslo în Israel pentru consultări suplimentare la Ierusalim”, a declarat ministrul de externe Israel Katz într-un comunicat citat de AFP.

Israelul și-a rechemat deja ambasadorul din Spania anul trecut, după ce guvernul premierului Pedro Sanchez a criticat felul în care armata israeliană derulează operațiunile militare din Fâșia Gaza.

„Nu poate exista pace fără un stat palestinian”

Norvegia va recunoaște Palestina ca stat separat începând cu 28 mai, au anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Jonas Gahr Støre și ministrul de externe Espen Barth Eide.

„Nu poate exista pace fără un stat palestinian”, a declarat Støre, citat de Aftenposten.

El a subliniat că decizia este în interesul Israelului și a subliniat că un astfel de pas nu mai poate aștepta până la încheierea unui acord de pace.

Decizia vine în contextul în care forțele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra zonelor din nordul și sudul Fâșiei Gaza, provocând un nou exod de sute de mii de persoane, și au restricționat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete în teritoriul palestinain.

Peste 140 de țări au recunoscut Palestina ca stat independent

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au indicat în ultimele săptămâni că intenționează să anunțe recunoașterea statului palestinain, susținând că o soluție cu două state în Orientul Mijlociu este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

Norvegia este un aliat apropiat al SUA, iar Oslo a încercat să ajute la medierea unei păci între Israel și palestinieni în mai multe rânduri în ultimele decenii.

Luna trecută, premierul Jonas Gahr Stoere a declarat că țara sa este pregătită să ia o decizie privind recunoașterea unui stat palestinian, dar că nu a decis încă momentul potrivit.

O majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât pe 10 mai că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut.

Tot pe 10 mai, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell a declarat că Spania, Irlanda și alte state din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul Palestina.

Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent. Majoritatea acestor țări sunt situate în Africa, America de Sud și Asia.

Suedia, care are o comunitate palestiniană numeroasă, a devenit în 2014 prima țară din UE care a recunoscut un „stat al Palestinei”, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Cipru făcând acest lucru înainte de aderarea la UE.

Decizia de la Stockholm, luată într-un moment în care eforturile de soluționare a conflictului israeliano-palestinian păreau să se afle într-un impas total, a dus la ani de relații furtunoase cu Israelul.

Teritoriile palestiniene

Teritoriile palestiniene constau în prezent din Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Fâșia Gaza se află sub controlul Hamas din 2007. După atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, Israelul a intrat în fâșie, cu scopul de a elimina organizația palestiniană. Peste 35.500 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit autorităților controlate de Hamas.

Cisiordania se află sub controlul parțial al Fatah, care este partidul central al Autorității Palestiniene, recunoscute la nivel internațional. Autoritățile autonome au stabilit Ramallah drept capitală.

În același timp însă, părți mari din Cisiordania se află sub ocupație israeliană. Din octombrie, câteva sute de palestinieni au fost uciși aici în atacurile lansate de soldați și coloniști israelieni. Ierusalimul de Est se află, de asemenea, sub ocupație israeliană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro