Sari direct la conținut

Liviu Dragnea, despre cum ar fi avut loc discutia cu Dacian Ciolos pe tema prorogarii unor acte normative: Am fost sunat de premier care mi-a spus ca doreste sa avem o intalnire

HotNews.ro
Liviu Dragnea si Dacian Ciolos, Foto: Agerpres
Liviu Dragnea si Dacian Ciolos, Foto: Agerpres

Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut joi seara ca el a fost sunat de premierul Dacian Ciolos, pe care l-a invitat la sediul PSD, pentru a discuta, la cererea acestuia, cu partidul care a castigat alegerile pe marginea unor acte normative si termene de prorogare.

„Vreau cu toata seriozitatea si cu toata corectitudinea sa vorbesc si despre filmul acestei discutii. Duminica seara si in timpul zilei de luni am primit mai multe apeluri de la domnul Dacian Ciolos. In final, am raspuns si mi-a spus ca doreste sa avem o intalnire referitoare la anumite intentii pe care le are Guvernul, respectiv in adoptarea unor acte normative, si ca, tinand cont de rezultatul alegerilor, i s-a parut firesc sa poarte o discutie cu partidul care a castigat alegerile. Fiind si anuntata in presa deja, de inainte de a vorbi la telefon, in mod cinstit si in mod corect l-am invitat la sediul PSD, asa cum a venit si prima data cand a cerut votul pentru investitura. Domnul prim ministru Dacian Ciolos a refuzat, initial a zis da, ulterior a refuzat sa vina la sediul PSD. Ma rog, este un detaliu, dar am zis ca vreau sa fiu foarte cinstit si corect in aceste explicatii. Am convenit ca a doua zi la ora 11.00 sa purtam aceasta discutie la telefon, nedorind sa vina la sediul PSD, lucru care s-a si intamplat”, a relatat Dragnea intr-o conferinta de presa sustinuta, joi seara, la sediul PSD din Baneasa, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, premierul s-a referit in principal la intrarea in vigoare a unor acte normative, care fusesera de altfel anuntate mai devreme intr-o conferinta de presa, la Guvern.

„Eu i-am spus ca din punctul meu de vedere are toata deschiderea si puterea de a lua orice decizie pe care o considera corecta. Am apreciat in schimb faptul ca a dorit sa vorbeasca cu mine despre lucrul asta. Ce m-a deranjat, in schimb, a fost atitudinea domnului ministru Pislaru, care nu stiu daca stia exact cine pe cine a sunat intai, cine a initiat demersul, ce s-a discutat efectiv sau pur si simplu era inca lansat in campanie electorala si nu apucase sa puna frana si tot o tinea cu atacuri”, a aratat liderul PSD.

In ceea ce priveste prorogarea termenelor discutate, Liviu Dragnea a precizat ca viitorul guvern va acorda tichetele de vacanta la nivelul de 1.450 de lei, adica la nivelul salariului minim pe tichet, iar plata orelor suplimentare pentru anumite categorii va fi prinsa in legea salarizarii unitare.

„De asemenea, in ceea ce priveste legea care a fost declarata constitutionala, prin care se majoreaza salariile la medici si profesori cu 15%, nu stiu exact ce au prorogat astazi, dar daca exista vreo prevedere in actele normative adoptate astazi, care impiedica aplicarea legii declarate constitutionala, le vom elimina imediat in prima sedinta de guvern. Din moment ce m-a sunat sa-mi spuna despre asta (n.r. premierul Ciolos), si mi-a spus ca e firesc ca noul guvern sa-si poata pune in practica programul de guvernare votat de oameni, i-am adus aminte ca noi in toata campania electorala, pe langa tot pachetul mare care vizeaza cresterea veniturilor si relaxarea fiscala, reducerea TVA-ului avem in vedere sa mearga pana la 18 %, dar din 2018, accizele la motorina si benzina tot din 2018, ca si reducere, taxa pe stalp si asa mai departe. (…) Noi am spus in toata aceasta campanie (…) transferul din crestere economica in buzunarele romanilor”, a detaliat liderul social-democratilor.

Intrebat ce va face guvernul PSD-ALDE in continuare, el a afirmat ca „orice om responsabil si realist din Romania intelege ca in 2017 nu se poate aloca 6% din PIB pentru educatie. ‘Noi avem in programul nostru depasirea acestui procent pentru educatie, dar in acest interval de 4 ani. In rest, toate celelalte prevederi prorogate, acum rapid, am avut o discutie cu colegii mei si cred ca majoritatea nu vor mai fi prorogate, dar vom avea imediat dupa instalarea guvernului discutii serioase cu partenerii sociali”, a adaugat Dragnea.

*****

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marti, intr-un interviu, ca a discutat cu premierul Dacian Ciolos si i-a cerut acestuia sa analizeze posibilitatea amanarii pentru 1 ianuarie 2018 a reducerii TVA cu un punct procentual, renuntarea la reducerea accizelor la carburanti si la eliminarea taxei pe constructii speciale, asa zisa taxa pe stalp.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat apoi pentru HotNews.ro ca premierul Dacian Ciolos lua in calcul aceste masuri inainte de discutia telefonica pe care a avut-o cu Liviu Dragnea.

Primul ministru „Ciolos ia in calcul prorogarile” deoarece „acest guvern isi doreste stabilitate si predictibilitate fiscala” si „va face totul ca acest deziderat sa ramina in picioare”, a spus Iolu.

Acesta a mai precizat ca discutia telefonica a avut loc la initiativa lui Liviu Dragnea.

Ulterior, in cursul serii de marti, premierul Dacian Ciolos a insistat ca in cadrul discutiei avute cu Liviu Dragnea nu a spus ca este de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal si ca „orice decizie de aceasta amploare poate sa fie luata, daca se va considera necesar, doar de catre viitorul guvern”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro