Looping cu inflatia si BNR (de Emil Stoica)
Inflatia este departe de a se fi potolit si a ajuns la aproape 5%, peste tinta de inflatie a BNR.
Ceea ce s-a intamplat peste vara si a scapat oarecum din atentia publicului au fost doua masuri ale BNR de a reduce dobanda de referinta de la 7,25% la 6,10%, ridicata ulterior la 6,48%. Reducerea dobanzii s-a facut in aceeasi perioada cu problemele pe pietele financiare iar leul a scazut de la 3,15 / euro la 3.30/ euro.
In acelasi timp, deficitul comercial se adanceste luna de luna, ceea ce inseamna ca atat cursul de schimb, precum si consumul in crestere vor alimenta inflatia. BNR va fi probabil obligata sa ridice din nou dobanda de referinta insa cu efecte din nou negative la adresa producatorilor romani, dar problemele macro-economice de supraincalzire nu vor fi decat amanate.
Salariile in euro au crescut cu 40% in ultimul an, pretul imobilelor a crescut, deficitul de cont curent si deficitul comercial sunt in crestere, inflatia este in crestere — toate acestea sunt semnale clare de supraincalzire economica.
Si toata aceasta supraincalzire nu poate fi pusa doar pe cresterea economica pentru ca totusi 6% crestere economica nu este exceptional de ridicata (China si tarile Baltice avand crestere economica de ani puni de peste 10%).
Solutia pentru racirea economica este o politica fiscala resposabila din partea guvernului, marirea taxelor pe consum, in principal TVA se impune de la sine, in plus, guvernul trebuie sa incerce sa-si controleze costurile si sa nu intre pe deficit bugetar (de exemplu Estonia are excedent bugetar de 2% din PIB). Insa astfel de obiective fiscale sunt extrem de greu de indeplinit in an electoral. Si nu cred ca vom avea norocul Ungariei.