Sari direct la conținut

Lucian Croitoru, consilier BNR: Romania intra in criza si daca nu exista criza in lumea intreaga

HotNews.ro
Lucian Croitoru, Foto: Agerpres
Lucian Croitoru, Foto: Agerpres

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu a declarat la TVR 1 ca daca nu se declansa criza la nivel mondial, „Romania avea oricum politici nesustenabile: politica bugetara si salariala si toate premisele pentru a avea probleme pe baze propri”.

„In politica salariala au existat decorelari, ritmuri mari de crestere. Politica fiscala se poate spune ca a fost prociclica. Cand economia „duduia”, noi mai turnam gaz pe foc cand nu era necesar, fapt ce ducea la pozitionarea Romania astfel incat in eventualitatea unei crize, cheltuielile ar fi imposibil de sustinut. In 2009, 2010 politica noastra ar fi trebuit sa se opuna recesiunii. Noi nu am putut face asta deoarece criza ne-a prins cu un deficit structural. Aveam premisele sa avem probleme pe baze propri. Mai deverme sau mai tarziu ajustarile care se fac acum, s-ar fi efectuat oricum”, a declarar consilierul BNR.

Lucian Croitoru considera ca la inceputul anului 2011 va fi testata intreaga clasa politica, cand se va pune problema discutarii unui nou acord cu FMI, precizand ca „Romania are nevoie sa arate lumii ca dezvolta toate masurile necesare, ca e determinata sa nu alunece fiscal”, desi „de 20 de ani nu am avut proprietatea masurilor pe care le luam”.

Consilierul BNR a admis ca Romania are problema risipei si ca statul va trebui acum, sa puna accentul pe reforma cheltuielilor.

De 20 de ani s-a vazut ca guvernele nu au prioriitizat. De-asta acest program s-a focalizat pe scaderea cheltuielilor, iar Romania are nevoie sa se mute dincolo de orizontul reformelor fiscale. Patru, cinci ani de boom economic a pus multe resurse in sectorul imobiliar, care a absorbit mult capital iar acum s-a alterat eficienta pietei muncii. Orizontul fiscal trebuie sa vizieze cresterea eficientizarii”, a declarat Lucian Croitoru.

Recuperarea diferentei de 25% a salariilor din mediul public va depinde de multi factori, considera Croitoru , care pune acest lucru pe seama turnurii pe care statul o va lua ” atunci cand e privit din punct de vedere al cheltuieilior, ca procent din PIB.”

La noi de sase ani, de exemplu salariul mediu public e mai mare decat cel la privat. Abia acum s-a produs ajustarea. Cresterile mari din sectorul public au produs un efect de demonstratie. Sectorul privat a copiat modelul. Noi am crescut foarte rapid intre 2004-2008 si am intrerupt procesul. Ne apropiasem la 48% fata de nivelul de trai al UE. Acum iarasi am scazut”, a adaugat Lucian Croitoru.

Consilierul BNR apreciaza ca pentru 2011 „politicile trebuie sa urmeze planurile anuntate, disciplina trebuie sa fie stricta, masurile trebuie implementate si e neceasra o corectie la cheie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro