Lupul, NATO și amenințările nucleare ale lui Putin
Indiferent de cine va fi câștigător, rezultatul alegerilor din SUA poate avea un efect asupra NATO, dar e dificil de evaluat că-l poate pune în cumpănă. Asta și pentru că NATO de azi e altul decât cel cu care fostul președinte Donald Trump era în conflict deschis acum câțiva ani, crede fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.
Fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a acordat un interviu publicului românesc, prin intermediul site-ului de analiză Panorama.
Există temeri referitoare la amenințările nucleare pe care Putin și oficialii ai statului rus le exprimă uneori în discursurile. Aceste amenințări ar trebui considerate simple avertismente goale de conținut? Sau dacă există motive întemeiate de îngrijorare?
Rose Gottemoeller compară amenințările nucleare ale Rusiei cu „băiatul care strigă lupul”. Diplomata americană avertizează că, deși aceste amenințări par banale, ele pot duce la o escaladare periculoasă.
Gottemoeller subliniază că, în trecut, SUA și Rusia aveau un echilibru stabil, dar acum retorica nucleară creează incertitudine și riscuri. Ea menționează că, în octombrie și noiembrie 2022, Rusia a folosit un limbaj sever despre utilizarea armelor nucleare din cauza pierderilor în Ucraina. Această situație este iresponsabilă și poate duce la conflicte mai grave, consideră fosta oficială NATO.
Despre România
Rose Gottemoeller subliniază că, aflată în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina, România a fost direct afectată de atacurile rusești, inclusiv prin fragmente de rachete căzute pe teritoriul românesc. Americanca subliniază importanța recunoașterii poziției strategice a României și necesitatea ca NATO și UE să devină mai autonome în asigurarea securității, fără a depinde exclusiv de protecția americană.
Fostul secretar general adjunct al NATO, subliniază că, indiferent de cine câștigă alegerile pentru Casa Albă la toamnă, NATO și Uniunea Europeană trebuie să învețe să-și poarte de grijă și fără umbrela protectoare a Statelor Unite, afirmă Gottemoeller în interviul realizat de Alexandra Albu.
Ea discută despre comportamentul tranzacțional al lui Donald Trump. Dacă Trump ar reveni la președinție, ar putea pune la îndoială angajamentul SUA față de securitatea colectivă.
Gottemoeller menționează că, deși țările care contribuie semnificativ la apărare, precum România, ar putea continua să fie protejate, alte state din NATO ar putea fi tratate diferit, ceea ce ea consideră absurd și contrar principiilor Tratatului de la Washington. Dar subliniază că țările europene sunt astăzi mai conștiente de nevoia unor investiții în propria securitate și în cea a continentului.
Totodată, ea subliniază că NATO și UE, în care România este membră, vor continua să sprijine Ucraina și securitatea europeană, chiar dacă Trump ar decide să reducă angajamentele americane.
Șanse de pace?
Pe 5 februarie 2026, tratatul New START între SUA și Rusia va expira, dar Rose Gottemoeller consideră că acesta poate servi ca bază pentru un nou acord. Chiar și după expirare, limitele actuale de 1.550 de focoase nucleare și 700 de lansatoare vor rămâne în vigoare și nu se așteaptă o creștere bruscă a arsenalului nuclear din partea ambelor țări.
Gottemoeller avertizează că refuzul lui Vladimir Putin de a reveni la masa negocierilor riscă să forțeze SUA să-și consolideze forțele nucleare, ceea ce nu este în interesul Rusiei.
De asemenea, Gottemoeller subliniază că nu a existat niciodată o promisiune privind interdicția extinderii NATO. Extinderea NATO a fost o opțiune recunoscută în anii ’90, acceptată atât de Boris Elțîn, cât și de Vladimir Putin, și reflectată în Actul Fondator NATO-Rusia din 1997.
Interviul integral cu Rose Gottemoeller în Panorama.