Sari direct la conținut

MAI, acuzat că încearcă să-i intimideze pe manifestanții pro-Palestina: „Practici care aduc aminte de perioada totalitară”

HotNews.ro
Protest pro-Palestina, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Protest pro-Palestina, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Asociația ActiveWatch susține că forțele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Poliția și Jandarmeria) au comis o serie de abuzuri prin care au încercat să descurajeze sau chiar să împiedice participarea unor persoane la protestele pro-palestiniene din București. Astfel, unele persoane care și-au arătat interesul pentru a participa la aceste acțiuni ar fi fost convocate la poliție sau chiar vizitate la domiciliu de angajați MAI, iar unele mesaje au fost interzise la manifestațiile care au avut loc până acum.

„Asupra unora dintre persoanele care au participat sau care şi-au exprimat intenţia de a participa la protestele împotriva războiului din Gaza, forțele de ordine ale MAI au exercitat acţiuni de hărțuire, de intimidare sau presiuni menite a le descuraja să își manifeste dreptul fundamental la libertatea de întrunire paşnică, altora le-au limitat dreptul la liberă exprimare prin interzicerea afişării unor mesaje, iar asupra tuturor manifestanţilor s-au aplicat măsuri excesive de control corporal”, se spune într-un comunicat al Active Watch.

Vizite făcute la domiciliu de către polițiști

ONG-ul precizeaază că aceste presiuni au fost făcute la toate manifestațiile din București care au avut loc după declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, cu toate că protestele au adunat un număr restrâns de persoane, care nu au provocat incidente și nici nu au afișat sau exprimat mesaje care să îndemne la violență sau ură.

ActiveWatch precizează că a cerut explicații de la MAI în octombrie 2023 și februarie 2024 privind măsurile excesive luate față de aceste manifestații. „Conducerile Jandarmeriei și IGPR au ales să răspundă sesizărilor ActiveWatch într-o manieră mai degrabă cinică și sfidătoare, care transmite un mesaj de impunitate din partea celor care adoptă și aplică acele măsuri”, se spune în comunicat.

Astfel, ar fi fost interzise afișarea unor mesaje care se încadrau în limitele libertății de exprimare precum: „Opriţi ocupaţia!”, „Salvaţi copiii!”, „You can’t build a Holy Land on mass graves of children”, „Free Palestine, end apartheid”, „Palestina liberă”, „Stop Israeli occupation!”, „Opriţi exportul de arme!”. De asemenea, s-au făcut controale de securitate foarte stricte asupra participanților care au fost ținuți în țarcuri îngrădite.

„Chemarea la sediul Poliţiei și vizitele făcute de polițiști la domiciliile unor persoane care şi-au manifestat intenţia de a participa la proteste – însoțite de recomandări “prietenoase” de a nu posta pe reţele sociale mesaje legate de proteste sau de conflictul din Orientul Mijlociu şi de a nu discuta cu alte persoane despre asta – sunt practici care aduc aminte de perioada totalitară, de Miliția și Securitatea comunistă, nu de un stat european”, este o altă acuzație a ActiveWatch.

Prin măsurile și comportamentul lor, reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei ar fi creat „o atmosferă de intimidare, de umilire, de hărțuire a cetățenilor”, ceea ce este un indiciu că scopul acestor acțiuni ar fi fost descurajarea participării la astfel de proteste.

„ActiveWatch va sesiza aceste abuzuri organizațiilor și organismelor internaționale de drepturile omului și va sprijini cetățenii ale căror drepturi au fost încălcate să sesizeze Avocatul Poporului”, se spune în finalul comunicatului.

Protest la studenților la Facultatea de Psihologie

Câteva zeci de tineri au protestat, începând de luni, la Universitatea din București, unde unii dintre ei au instalat corturi în curtea Facultății de Psihologie, într-o mișcare pro-Palestina, pe modelul celor din SUA. Ei spun că vor sta cât timp este nevoie pentru ca Universitatea din București să încheie orice colaborare cu Israel sau instituțiile din Israel.

„Refuzăm să le permitem universităților noastre să colaboreze cu universități, centre de cercetare, întreprinderi sau alte instituții israeliene, colaborări care le fac complicitare în genocidul actual”, susțin organizatorii protestului, vizată fiind colaborarea pe care Universitatea din București ar avea-o cu o instituție de învățământ superior din Haifa.

Universitatea din București nu are o colaborare cu „Technion – Israel Institute of Technology”, a explicat, pentru HotNews.ro, prorectorul UB Constantin Vică.

„Probabil au fost dezinformați studenții. Nu știu cine i-a dezinformat sau au citit greșit. Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa. Este oricum o universitate de tip politehnic, nu comprehensiv, ca a noastră. Nu avem niciun acord de colaborare. Ce pot să vă spun este că cercetători de la Universitatea din București au participat la un proiect european, unde au participat și cercetători de la acea universitate. Era un proiect de cercetare privind noile terapii asupra cancerului. Proiectul s-a încheiat în 2022”, a explicat Constantin Vică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro