Sari direct la conținut

Mai multe organizații de tineret i-au invitat pe candidații la prezidențiale la o dezbatere. Doar doi au acceptat

Mai multe organizații de tineret i-au invitat pe candidații la prezidențiale la o dezbatere. Doar doi au acceptat
Siglă Administrația Prezidențială. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ana Birchall și Cristian Diaconescu au fost singurii dintre cei 14 candidați la alegerile prezidențiale care au acceptat invitația a trei organizații care reprezintă tinerii din România de a participa la o dezbatere. Evenimentul a fost până la urmă anulat.

Invitația la dezbatere a fost trimisă către toți cei 14 candidați la prezidențiale în data de 9 octombrie de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). 

Evenimentul trebuia să aibă loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 16:00, la Ploiești, care este Capitala Tineretului din România 2024, în cadrul „Summitului Tinerilor 9.0”. Președintele CTR, Mircea Meriacri, a spus, pentru HotNews.ro, că și Elena Lasconi și Ludovic Orban și-au arătat „disponibilitatea” de a participa, însă nu au putut onora invitația în ziua stabilită, pentru că aveau alte evenimente programate deja.

„Evenimentul ar fi urmat să se desfășoare doar în cazul în care, din cei 14 candidați, cel puțin trei ar fi confirmat participarea, decizia fiind luată pentru a menține un anumit grad de reprezentativitate. Întrucât doar 2 dintre aceștia și-au exprimat disponibilitatea, dezbaterea nu s-a mai organizat”, anunță organizațiile de tineret.

„Noi știm ce vrem, dar cine își asumă?”

Organizațiile critică „lipsa de interes a posibililor viitori șefi de stat față de oportunitatea de a purta discuții în mod public și transparent cu cele trei structuri de reprezentare și atragem atenția asupra faptului că nevoile și dezideratele beneficiarilor sistemului de învățământ și ai sectorului de tineret din România ar trebui să reprezinte o prioritate pe agenda oricărui candidat care dorește cu adevărat să aducă o îmbunătățire reală, nu doar la nivel declarativ, asupra domeniului educațional și de tineret”. 

Tinerii au lansat și un document în care prezintă 14 priorități pentru tinerii din România. Printre ele, se numără: finanțarea sistemului de învățământ, implicarea tinerilor în decizii și facilitarea accesului tinerilor la servicii de sănătate mintală.

„Pentru că ne apropiem de perioada alegerilor parlamentare, reamintim faptul că este absolut necesar ca partidele, coalițiile politice și candidații independenți care și-au exprimat intenția de a candida la aceste alegeri să acorde importanță și atenție solicitărilor elevilor, studenților și tinerilor și să dea curs invitațiilor la dialog înaintate de ANOSR, CTR și CNE având ca subiect de discuție cele 14 priorități și poziționarea lor asupra acestora, respectiv asumarea că propunerile vor fi implementate într-un potențial mandat”, mai transmit cele trei organizații care reprezintă tinerii. 

Ana Birchall: „Eu am venit aici, îmi pare foarte rău că nu avem acest dialog”

Candidata la prezidențiale Ana Birchall, care a mers la Ploiești pentru dezbatere, a publicat un videoclip pe TikTok după ce a fost anunțată că evenimentul nu va mai avea loc. 

„Este mai mult decât regretabil că, în loc să avem un dialog direct, deschis cu tinerii, să îi ascultăm, toți ceilalți contracandidați nu fac altceva decât să se laude că îi preocupă problemele tinerilor, dar, în realitate, așa cum vedeți, fug de o dezbatere și de un dialog cu ei”, a spus ea.

„Eu am venit aici, îmi pare foarte rău că nu avem acest dialog. Toți ceilalți aleargă cine știe pe unde sunt prin țară, dar dacă îi întrebați, declarativ toți spun cât de mult și cât de serios sunt ei preocupați de problemele tinerilor”, a adăugat Birchall.

@ana.birchall.official

Pentru ceilalți 13 candidați tinerii sunt valoroși doar când au nevoie să facă vizualizări pe TikTok, în campaniile electorale. Nu și când au nevoie să le fie ascultate și soluționate problemele de către candidații la Președinție. Dezbaterea între candidații la prezidențiale care era programată astăzi pentru ora 16 la Summitul Tinerilor, de la Ploiești, capitala Tineretului din România în 2024, a fost anulată. Pentru că din 14 candidați la prezidențiale și-a menținut ferm intenția de a participa doar un singur candidat: Ana Birchall. Tinerii știu ce vor. Cine își asumă? @Gen, știri @girlup.romania @anosr.ro @Politică la minut #fy #fyp #foryou #fypシ #foryoupage #100kfollowers #viral #ViralVideo #5pasidebine #visionboard #romania #romania🇷🇴 #romanian #romaniatiktok #misiunearomania #decizii #vreausastiu #invatpetiktok #oamenidevaloare #cultura #mentalitate #prezindentiale #alegeriprezidentiale #prezidentiale2024 #vot #tineri #alegeri

♬ original sound – Ana Birchall

Cine sunt cei 14 candidați la prezidențiale

Din partea formaţiunilor politice, candidaţii la alegerile prezidenţiale sunt:

  • George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor),
  • Elena Lasconi (USR),
  • Nicolae Ciucă (PNL),
  • Kelemen Hunor (UDMR),
  • Cristian Terheş ( Partidul Naţional Conservator Român),
  • Marcel Ciolacu (PSD),
  • Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale),
  • Ludovic Orban (Forţa Dreptei),
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru (Partidul Liga Acţiunii Naţionale).

Candidaţii independenţi la alegerile prezidenţiale sunt:

  • Călin Georgescu,
  • Mircea Geoană,
  • Ana Birchall
  • Cristian Diaconescu.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în 8 decembrie. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro